Life

Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune

Orașul din România care adăpostește gări regale. De-a lungul timpului, au fost tranzitate de personalități marcante ale istoriei.
27.04.2024 | 19:00
Singura gara din Romania care a fost construita pentru personalitati Ce nume grele au coborat din tren si sau plimbat pe peron sau prin statiune
Orașul din România unde se află două gări regale. Sursa foto: captură Youtube/ La Pas
ADVERTISEMENT

Numai cine nu s-a plimbat cu trenul prin România nu a descoperit adevărate file de istorie. La noi în țară, unele gări au povești impresionante pe care, din păcate, nu multă lume le cunoaște. Este și cazul gării al cărei prag l-au trecut multe personalități marcante ale vremii.

Sinaia, orașul care te poartă oricând în timp

De numele unuia dintre cele mai frumoase orașe din România sunt legate multe povești. Una dintre ele este cea a gărilor regale din zonă care au fost tranzitate de multe persoane importante.

ADVERTISEMENT

Sinaia este orașul care a atras atenția multor persoane, de-a lungul vremii. Orașul a fost asociat multă vreme cu luxul și opulența, dar și cu regalitate. Aici, au existat trei gări, iar două dintre ele au fost cu adevărat gări regale.

În 1879, în Sinaia a apărut prima gară, moment ce a marcat o evoluție importantă a zonei. Ridicarea gării din Sinaia a fost posibilă cu ajutorul unui concept unic care a inspirat o lume întreaga. Inclusiv Alexandre Gustave Eiffel s-a folosit de conceptul românesc de îmbinare a traverselor metalice pentru ridicarea faimosului Turn Eiffel.

ADVERTISEMENT

Prima gară din Sinaia avea un aer boem și un aspect tipic pentru acele vremuri. Gara era dotată cu un salon și două aripi. La scurt timp după inaugurarea sa, turiștii au luat zona cu asalt, astfel că gara a devenit neîncăpătoare. Atunci s-a luat decizia de a o înlocui cu actuala gară de călători din Sinaia.

Sinaia se numără printre puținele orașe din Europa care are două gări regale

În 1886, a fost construită în apropiere prima gară regală. Aceasta a funcționat până în 1940. După ce nu a mai servit drept gară, scopul ei a fost acela de a găzdui spectacole, ateliere de tâmplărie, iar mai apoi, a devenit bibliotecă. În prezent, spațiul este dedicat unui muzeu.

ADVERTISEMENT

În 1933, Duiliu Marcu a fost însărcinat de către Regele Carol al II-lea să ridice o nouă gară regală. Spre deosebire de prima, în continuare, acesta este folosită cu scopul ei inițial. În prezent, gara primește președintele în cazul unor vizite de stat.

Odată cu ridicarea acesteia, Sinaia s-a înscris cu succes pe lista redusă a orașelor cu două gări regale. Gările regale din Sinaia au asistat la unele dintre cele mai importante evenimente ale acelor vremuri. Despre unele dintre ele se mai vorbește și astăzi.

ADVERTISEMENT

Din Sinaia a fost condus pe ultimul drum Regele Carol I, iar gara de călători a fost martora asasinării lui I.G Duca. Potrivit agerpres.ro, tot de aici a plecat și vagonul regal cu trupul Reginei Maria către Curtea de Argeș.

Gările regale din Sinaia au asistat la plecarea din România a Regelui Carol al II-lea împreună cu Elena Lupescu, dar și la plecarea Regelui Mihai I împreună cu Regina Elena.

ADVERTISEMENT