Life

Greșeala uriașă pe care o comit toți românii care stau la curte. Ce să faci neapărat cu frunzele uscate. „Așa e și la Versailles”

Ce greșeală fac românii, legată de frunzele uscate care cad din copaci, acum, pe timp de toamnă. Mesajul unui peisagist.
12.10.2023 | 16:28
Greseala uriasa pe care o comit toti romanii care stau la curte Ce sa faci neaparat cu frunzele uscate Asa e si la Versailles
Ce trebuie să facem toamna cu frunzele. Sursa foto: Lumea Satului
ADVERTISEMENT

Președinta Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, trage un semnal de alarmă cu privire la frunzele care cad din copaci toamna. Persoanele care stau la curte sunt sfătuite să renunțe la un obicei des întâlnit în această perioadă.

Ce trebuie să facem cu frunzele care cad din copaci, toamna. Sfatul specialiștilor

Pe timp de toamnă, mulți români tind să strângă și să arunce la gunoi frunzele uscate, care cad din copaci. Unii au impresia că astfel vor păstra curățenia de prin curte, iar alții cred că procedează corect pentru sănătatea pomilor și implicit a solului. Președinta Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, are o altă variantă.

ADVERTISEMENT

Diana Culescu atrage atenția că nu este benefică strângerea frunzelor de pe spațiile verzi, mai ales cele din împrejurul arborilor, din cauză că eliminăm nutrienții necesari pentru buna lor dezvoltare și pentru fertilitatea pământului.

Specialistul explică faptul că frunzele hrănesc, de fapt, pomii și nu le creează boli fungice, așa cum se consideră. În susținerea spuselor sale, amintește că în păduri nu se strâng frunzele și sub ele se găsesc multe plante crescute sau renumitele ciuperci.

ADVERTISEMENT

Frunzele ajută pomii să crească, nu le dăunează

De altfel, Diana Culescu precizează și că în Versailles, Franța, frunzele uscate se mătură doar de pe alei, însă acolo unde sunt spații verzi și copaci se lasă, tocmai pentru că se știe că frunza reprezintă o sursă de hrană pentru mediul înconjurător și nu un factor nociv.

”În general, e bine să lăsăm frunzele pe sol, pentru că se descompun şi oferă nutrienţi plantelor. Din păcate, la noi nu se înţelege acest lucru şi se mătură de la un capăt la altul parcurile. (…) Sunt mai multe tipuri de plantaţii – unele care nu trebuie să aibă neapărat iarbă pe dedesubt, dar noi încercăm să punem gazon peste tot, pentru că nu ştiu exact de unde am înţeles noi că gazonul creşte în pădure

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să arate chiar tot parcul, de la un capăt la altul, la fel. Şi asta se poate vedea, de exemplu, şi la Versailles, unde se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ”, transmite Diana Culescu pentru Agerpres.

Diana Culescu mai spune și că mulți arbuști de la noi nu înfloresc deoarece le luăm nutrienții, adică frunzele. Mai mult, ea subliniază și că anumite specii au nevoie să fie tăiate pentru a se regenera corespunzător, încât să ne ofere roadele așteptate.

ADVERTISEMENT

”Trebuie tăiate anumite specii de arbuşti în funcţie de arhitectura tipică sub care cresc. Noi nu ştim lucrul acesta, venim şi tăiem cu fierăstrăul de la un capăt la altul primăvara. Prin urmare, la noi, nu prea înfloresc arbuştii. Acesta este motivul pentru care strângem frunzele: că nu avem competenţe de altceva. Strângem frunze, tăiem iarba – atât”, a mai spus Președinta Asociației Peisagiștilor din România.

ADVERTISEMENT
Tags: