Life

Cel mai bun tratament de făcut toamna pentru pomii fructiferi. Cu ce e bine să-i stropești după culesul fructelor

Care este cel mai bun tratament de toamnă pentru pomii fructiferi. Soluția cu care este bine să-i stropești după culesul fructelor.
29.09.2023 | 16:09
Cel mai bun tratament de facut toamna pentru pomii fructiferi Cu ce e bine sai stropesti dupa culesul fructelor
Cum să îngrijești corespunzător pomii fructiferi, toamna. Sursa foto: Agri Shop
ADVERTISEMENT

Toamna este anotimpul în care culegem roadele muncii depuse în sezonul cald. Ne bucurăm de legumele coapte, dar și de fructele coapte ale pomilor fructiferi. Aceștia din urmă, ca să ne mai ofere resursă de hrană și anul viitor, trebuie atent îngrijiți.

Cum să îngrijești toamna pomii fructiferi, după ce ai cules fructele

Dacă nu acorzi importanță recoltei, atunci nici ea nu va fi darnică. Drept urmare, ca să nu ajungi într-o astfel de situație, trebuie să ții cont de sfaturile agricultorilor. Aceștia cunosc foarte bine modul de funcționare a solului și a plantelor, pomilor plantați.

ADVERTISEMENT

Pomii fructiferi sunt esențiali pentru supraviețuirea noastră, deoarece din fructe ne luăm un aport foarte mare de vitamine. Cum în anotimpurile reci clima devine mai aspră, trebuie să le facem mai ușoară adaptarea la vremea capricioasă.

Chiar dacă toamna copacii devin mai ”colorați” și ne oferă un peisaj desprins din povești, ei sunt expuși la o perioadă în care foarte mulți ”dăunători” își caută refugiul. O mulțime de viețuitoare mici caută să se ferească de valorile termice scăzute în interiorul pomilor.

ADVERTISEMENT

Pomii fructiferi, predispuși la boli fungice

De asemenea, toamna se depun pe și în interiorul pomilor o mulțime de ouă. Împreună cu umiditatea, cauzată de ploi sau de ceața densă care există dimineața, pomii devin vulnerabili la o serie de boli fungice. Însă, prin tratamentele specifice se pot menține sănătoși.

Știați că frunzele din împrejurul copacilor și lăsate să se adune sunt precum un focar de infecții pentru aceștia? Asta deoarece ele atrag și adăpostesc foarte mulți dăunători. Drept urmare, nu ezitați să le strângeți și să le aruncați la gunoi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, echipați-vă cu o pereche de mănuși și o perie, și luați tot ceea ce îi rămâne uscat, nociv, pomului, după ce i-ați cules fructele. Curățați bine scoarța, eliminați lichenii și mușchii, căci aceștia împiedică dezvoltarea normală a copacilor.

Cu ce să stropești pomii fructiferi toamna ca să ții la distanță dăunătorii

Substanțele pe bază de cupru, zeamă bordeleză sau sulfatul feros sunt tratamente foarte bune pentru ”sănătatea” pomilor fructiferi. Nu doar că vor sta la distanță de ei factorii dăunători, dar și structura li se va reface, devenind mai rigizi.

ADVERTISEMENT

Încă din această lună, septembrie, puteți începe cu aceste tratamente ale pomilor fructiferi, dacă îi aveți în curtea casei. În schimb, pentru pomii fructiferi din livadă, aplicați soluțiile enumerate la final de octombrie, început de noiembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: