Life

Greșeala uriașă pe care o fac proprietarii de apartamente din România. Ce amendă riscă

Eroarea majoră realizată de cei care au locuințe în țara noastră. Ce se întâmplă în cazul în care nu există poliță de asigurare.
20.01.2023 | 14:25
Greseala uriasa pe care o fac proprietarii de apartamente din Romania Ce amenda risca
Eroarea majoră realizată de cei care au locuințe în țara noastră. Ce se întâmplă dacă nu există poliță de asigurare. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Greșeala uriașă pe care o fac majoritatea proprietarilor de apartamente din România. Ce amendă riscă cei care nu au încheiat niciun fel de contract în acest sens. Care e suma pe care sunt datori să o achite către stat.

Eroarea majoră realizată de cei care au locuințe în țara noastră. Ce se întâmplă dacă nu există poliță de asigurare

PAD reprezintă polița de asigurare pe care fiecare proprietar de casă este obligat să o dețină conform legii nr. 260/ 2008. Din păcate, 80% din populația României nu are un astfel de contract încheiat în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Acest document se semnează împotriva dezastrelor naturale și acoperă trei mari riscuri: cutremurul de pământ, alunecarea de teren și inundația, precum și calamitățile provocate de alte fenomene naturale.

Mai exact, actul este încheiat de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), o societate de asigurare – reasigurare care s-a fondat prin demersul comun al societăților de asigurare cu capital privat.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, fiecare cetățean în parte care deține o locuință poate alege compania unde face această asigurare obligatorie, nefiind condiționat în niciun fel.

În caz contrar, riscă să primească o amendă din partea primăriei și persoanelor împuternicite în acest scop.

ADVERTISEMENT

Concret, conform asigurarealocuintelor.ro, sancțiunea este curprinsă între 100 și 500 de lei. Legat de suma asigurată este cunoscut faptul că banii se achită în funcție de timpul de imobil.

Ce sumă asigură o astfel de poliță la locuință

Pentru o locuință de tip A, ce are o construcție realizată din beton armat, metal sau lemn, cu pereți exterior din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament termic / chimic suma asigurată este de circa 20.000 de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru locuința de tip B: ridicată cu pereți exteriori realizați din cărămidă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic suma asigurată este puțin mai mică. În acest caz este vorba de 10.000 de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: