Life

Greșelile frecvente care îți pot strica mașina de spălat rufe. Ce nu trebuie să pui niciodată în ea

Greșelile frecvente care îți pot strica mașina de spălat rufe. Cât de des trebuie curățată și ce nu trebuie să pui în ea.
02.08.2023 | 14:01
Greselile frecvente care iti pot strica masina de spalat rufe Ce nu trebuie sa pui niciodata in ea
Greșelile care pot distruge mașina de spălat. Sursa foto: Unsplash/ PlanetCare
ADVERTISEMENT

Greșelile frecvente pe care le fac multe persoane și care pot distruge mașina de spălat rufe. Anumite obiceiuri trebuie evitate pentru ca electrocasnicul să aibă viață lungă.

Greșelile frecvente care îți pot distruge mașina de spălat rufe. Ce nu trebuie să pui în ea

Înainte de a folosi mașina de spălat, cel mai bine este ca aceasta să fie instalată corect. Dacă nu este amplasată unde trebuie, se poate deplasa în timpul rotirii. Mașina se poate deplasa dacă este instalată pe o podea neuniformă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă nu sunt scoase șuruburile de transport, aparatul electrocasnic se poate deplasa. Un alt motiv ar putea fi defectarea amortizorului sau a rulmenților.

Deși unii sunt de părere că o cantitate mai mare de detergent ar putea ajuta la spălarea hainelor, lucrurile nu stau chiar așa. Dacă adaugi prea mult detergent, mai ales dacă mașina de spălat are încărcare frontală, excesul de spumă ar putea bloca sistemul de scurgere. În acest fel, mașina poate avea defecțiuni serioase.

ADVERTISEMENT

Excesul de spumă poate fi provocat și de utilizarea detergenților pentru spălare manuală, pe care nu trebuie niciodată să-i folosești la mașina de spălat.

Supraîncărcarea este o altă greșeală pe care o fac multe persoane. Dacă ai prea multe rufe murdare, nu trebuie să le adaugi pe toate deodată, pentru că nu se vor spăla deloc bine. Mai mult, din cauza supraîncărcării, rulmenții sau amortizoarele se pot strica.

ADVERTISEMENT

În cazul spălării hainelor din bumbac și in, mașina se poate încărca 3/4. Pentru hainele din materiale sintetice se încarcă 1/2, iar pentru cele din lână 1/3.

O greșeală foarte frecventă este spălarea lenjeriei intime și a șosetelor fără o pungă specială. Obiectele mici ar putea ajunge în filtrul mașinii, motiv pentru care este nevoie de o astfel de pungă pentru ele. Un alt avantaj este faptul că nu vei mai “pierde” șosetele la spălare.

ADVERTISEMENT

Mașina de spălat trebuie curățată regulat

O altă greșeală pe care o fac multe persoane este faptul că nu curăță filtrul mașinii de spălat. În timp, acesta poate colecta diverse obiecte, cum ar fi benzi elastice, monede sau păr și alte lucruri de care nu știm.

Din acest motiv, filtrul ar trebui curățat de patru ori de an. Poți face acest lucru chiar mai des, în cazul în care simți un miros neplăcut sau vezi că mașina nu spală atât de bine, notează fasingur.ro.

În plus, și interiorul mașinii de spălat trebuie curățat atunci când simți că începe să miroasă neplăcut. Indiferent dacă adaugi mai mult detergent decât de obicei sau lași rufele în cuvă cât mai puțin după spălare, s-ar putea ca aceste acțiuni să nu aibă efect.

În schimb, ce poți face este să cureți mașina regulat. Este recomandat, cel puțin o dată pe lună, curățarea cuvei. Dacă mașina nu are un ciclu de spălare special pentru asta, atunci poți seta unul la o temperatură mai mare și să adaugi oțet.

Pentru a nu se forma mucegai în interior, poți lăsa ușa mașinii întredeschisă. Recipientul unde se pun detergentul și balsamul trebuie să fie curățate în mod regulat.

Apa dură afectează mașina de spălat

Apa dură reprezintă un alt motiv care poate duce la stricarea mașinii de spălat din cauza formării calcarului. Poți verifica testul de duritate al apei printr-un test foarte simplu. Ai nevoie de apă, săpun lichid și de o sticlă transparentă.

Sticla se umple aproximativ 1/3 u apă de la robinet, la care se adaugă câteva picături de săpun lichid. Se închide sticla și se agită. Dacă apa e tulbure, fără bule și are un aspect lăptos, atunci este dură.

Dacă e moale, se formează spumă la suprafață, dar apa rămâne transparentă. Pentru a scăpa de problema apei dure, se recomandă să adaugi mai mult detergent.

ADVERTISEMENT
Tags: