News

Greva foamei pentru o româncă din Danemarca, după ce autoritățile i-au interzis să-și mai vadă copilul: ”E greu, lupți cu sistemul”

Greva foamei pentru o româncă din Danemarca, care și-a pierdut dreptul de a-și vedea copilul la câteva luni de la naștere, din cauza unor probleme de sănătate.
12.04.2023 | 10:10
Greva foamei pentru o romanca din Danemarca dupa ce autoritatile iau interzis sasi mai vada copilul E greu lupti cu sistemul
Greva foamei pentru o româncă din Danemarca. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Greva foamei pentru o româncă din Danemarca, care și-a pierdut dreptul de a-și vedea copilul la câteva luni de la nașterea micuțului, pentru că suferea de depresie. Hermina Gheorghe are 47 de ani și și-a pierdut primul copil, bolnav de leucemie, însă autoritățile din Danemarca i-au dat o nouă lovitură cruntă în 2014.

Greva foamei pentru o româncă din Danemarca

Femeia a văzut cum al doilea copil îi este luat din grijă la câteva luni după naștere pentru că suferea de depresie, iar autoritățile din Danemarca au considerat că nu este în stare să-l crească. Au trecut anii, femeia se simte mai bine, însă dreptul de a-și vedea copilul i-a fost menținut.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții femeia a decis să intre în grava foamei în fața Parlamentului din Copenhaga, potrivit Libertatea. Mama se judecă în acest caz cu danezii și a întreprins acțiuni juridice inclusiv în România, cerând repatrierea fiului său minor, care e și cetățean român.

Anul trecut în mai, autoritățile din Danemarca au decis ca fiul Herminei să rămână în plasament la familia daneză unde se află din 2014. Mai mult, instanța i-a interzis femeii să-și vadă copilul pentru următorii trei ani. Avocații au invocat faptul că femeia nu respectă spațiul personal al copilului în timpul vizitelor și că micuțul este agitat după întâlnirile cu aceasta.

ADVERTISEMENT

”Nu mi-am mai văzut copilul de aproape 2 ani!”, se plânge femeia. În consecință, femeia a cerut dreptul de a protesta legal în fața Parlamentului pe 12 aprilie, până în perioada de 3 mai. ”Făcând toate demersurile, am ajuns la concluzia că fără presiune nimic nu se rezolvă. Nu pot sta în casă liniștită. E greu, lupți cu un sistem”, a explicat femeia, potrivit sursei citate.

Avocata Mirela David Andrei, care se ocupă pro bono de cazul Herminei Gheorghe de aproximativ un an, a declarat pentru Libertatea: ”Eu nu vreau să-și spună viața în pericol, sper să renunțe cât mai rapid la decizia asta. Eu susțin calea legală, urmează recursul la Înalta Curte. Suntem în curs de judecată, avem speranțe la Înalta Curte ca autoritățile române să se implice. Practic, până acum, instanța din România a decis că nu poate interveni în acest caz, întrucât ține de politica internațională”.

ADVERTISEMENT

”Eu sper ca Parlamentul României, ca cei care ne conduc să nu ne abandoneze. Și sper ca și Danemarca să renunțe și să-mi dea copilul”, a completat Hermina. MAE este la curent cu acest caz, însă nu are ce să facă. ”Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României nu pot exercita imixtiuni în actul de administrare a justiției din statele de reședință, nu se pot substitui avocaților sau magistraților și nu pot interveni în deciziile autorităților locale.

În aprilie 2022, Comitetul pentru Copii și Tineret din cadrul Municipalității Hillerød a decis menținerea măsurii de plasament forțat instituită asupra minorului român pentru o perioadă de trei ani, precum și a deciziei de întrerupere a contactului dintre mama biologică și minor pentru o perioadă de un an. Aceste două măsuri au fost validate și de către Curtea de Apel Social, printr-o decizie emisă în anul 2022. Ulterior, în octombrie 2022, mama minorului a solicitat reînnoirea pașaportului temporar cu domiciliul în România pentru fiul său, acesta fiind eliberat de către reprezentanții ambasadei”, a transmis MAE.

ADVERTISEMENT

MAE a mai precizat că, încă din 2020, ”Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din România a înaintat, încă din anul 2015, o solicitare de repatriere și de restabilire a domiciliului minorului la familia extinsă din România, însă această cerere a fost respinsă la sfârșitul lunii februarie 2020 de autoritățile daneze”. Autoritățile daneze nu au dorit să comenteze cazul, în condițiile în care ar fi informații cu caracter personal.

ADVERTISEMENT
Tags: