LIVE Actualizat 09-06-2023
12:23

Greva din educaţie, profesorii îşi strigă nemulţumirile în faţa Palatului Cotroceni. Președintele FSLI a discutat cu premierul Ciucă

Greva profesorilor continuă. Vineri, 9 iunie, are loc un nou protest al angajaților din învățământ. Sunt așteptați peste 20.000 de oameni
09.06.2023 | 15:19
Greva din educatie profesorii isi striga nemultumirile in fata Palatului Cotroceni Presedintele FSLI a discutat cu premierul Ciuca
Greva profesorilor continuă. Capitala va fi blocată. Colaj Fantik.ro/ Sursa foto: Facebook Fsli Romania
ADVERTISEMENT
09-06-2023
12:23

Greva din educaţie, profesorii sunt în fața Palatului Cotroceni și cer demisia președintelui

Greva din educaţie, profesorii au ajuns în fața Palatului Cotroceni, acolo unde își strigă nemulțumirile. Protestatarii îi cer demisia președintelui Klaus Iohannis și spun că situația nu se va încheia până nu primesc creșterea salarială solicitată.

Liderii sindicatelor din învățământ au discutat cu premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea a început la ora 12:00 și a durat mai bine de două ore. În urma discuțiilor, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a precizat faptul că Executivul nu poate acorda creșterile salariale pe care profesorii le vor.

„Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.”, a transmis liderul de sindicat, potrivit edupedu.ro.

09-06-2023
11:02

Profesorii au plecat în marş spre Palatul Cotroceni

Sindicaliştii din educaţie au plecat în jurul orei 13:30 în marş spre Palatul Cotroceni, după ce au protestat, timp de o oră şi jumătate, în Piaţa Victoriei. Traseul stabilit pentru marş este Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu.

În timpul marşului, protestatarii au continuat să scandeze lozinci şi să-şi revendice drepturile. ”Au ajuns profesorii la mâna corigenţilor”, ”Deca, nu uita, noi îţi vrem demisia”, scrie pe pancartele pe care le poartă protestatarii. Jandarmeria Bucureşti dezminte informaţiile că ar fi apărut “incidente grave la protest”.

 

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

09-06-2023
09:14

Protestul a zeci de mii de profesori în Capitală a început. În paralel, la Guvern, au loc negocieri

Protestul profesorilor din Piaţa Victoriei a început. Zeci de mii de persoane sunt în acest moment în stradă. De la ora 12:00, reprezentanții dascălilor au intrat la noi negocieri cu reprezentanţii Executivului.

Apoi, la ora 12:30, profesorii vor pleca în marş pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu.

09-06-2023
07:45

Cererea unei mame privind declararea grevei profesorilor ca fiind ilegală, respinsă de Tribunalul București

În a 12-a zi de grevă generală din Educație, Tribunalul Bucureşti a respins cererea depusă de o femeie, prin care solicita să fie declarat ilegal protestul dascălilor.

Cererea a fost respinsă întrucât a fost depusă de o persoană fără calitate procesuală activă. În plus, femeia a fost obligată la plata sumei de 1.760 lei către Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”, reprezentând cheltuieli de judecată.

Conform Agerpres, acţiunea a fost introdusă de Adela Sorinela Safta, având ca obiect “constatarea nelegalităţii grevei“. Acțiunea a fost îndreptată împotriva a patru sindicate:

  • Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ;
  • Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”;
  • Uniunea Sindicatelor Europene din Educaţie;
  • Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”.
09-06-2023
07:38

Sindicatele din Educație, invitate la Palatul Victoria, de la ora 12.00

Vineri, 9 iunie, profesorii vor protesta din nou pe străzile din București, între orele 11.00 și 16.00, potrivit programului pentru această manifestație. Între timp, Guvernul încearcă, prin discuții, să calmeze spiritele și să stopeze protestul.

În acest sens, de la ora 12.00, vor avea loc noi negocieri. Sindicatele au anunțat că au primit o invitație la Palatul Victoria. Anunțul a fost făcut de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, la Digi24.

Greva profesorilor continuă, iar vineri este organizat un nou protest în Capitală. În acest context, se așteaptă ca Bucureștiul să fie din nou blocat. Potrivit reprezentanților sindicatelor din învățământ, peste 20.000 de dascăli vor fi prezenți la miting.

Vineri, 9 iunie, sunt așteptate autocare pline cu zeci de profesori din mai multe orașe ale țării. Salariații din educație își vor striga, încă o dată, nemulțumirile, sperând ca de această dată să fie înteleși.

ADVERTISEMENT

„Sperăm ca mâine, măcar în ceasul al 12-lea, Guvernul să ne audă şi să găsească o soluţie de rezolvare, de deblocare a acestei situaţii care este astăzi în învăţământ.”, a transmis liderul sindical Liviu Axinte.

Sindicaliștii au anunțat că protestul va avea loc în intervalul 11:00-16:00. Angajații din sistemul educațional se vor aduna în Piața Victoriei. Ulterior, de la ora 12:30 la ora 15:00, se vor afla pe traseul: Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu.

ADVERTISEMENT

În intervalul orar 15:00-16:00, profesorii vor manifesta în zona Statuii Leu. Amintim că protestele au început în data de 22 mai, iar astăzi continuă deși Executivul a adoptat, joi, memorandumul privind creșterea salarială din educație.

Guvernul a sperat că prin această măsură, profesorii vor renunța la grevă. „Fac apel la rațiune pentru a finaliza această grevă pentru a închide anul, concretizând ceea ce am discutat în documente oficiale care sunt absolut angajante pentru Guvernul României.”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, joi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, sindicatele din învățământ au precizat că protestul nu va înceta. Profesorii consideră că documentul adoptat de Guvern „nu prezintă garanții”. „Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori”, a declarat liderul sindical din educație Marius Nistor.

Greva profesorilor a amânat probele la examenul de Bacalaureat

Tot joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că probele de la Bacalaureat vor fi amânate. Examenul ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, cu evaluarea competențelor. Noul calendar prevede ca acestea să fie susținute în perioada 14-23 iunie, iar probele scrise între 26-29 iunie.

ADVERTISEMENT

Înscrierea la examenele naționale a fost prelungită. „Pentru clasele a VIII-a și a XII-a perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluare Națională și de încheiere a mediilor se prelungește până în 13 iunie.

Probele de competențe la Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie. În ceea ce privește probele scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat, nu se impune modificarea calendarului și nici nu ne dorim să modificăm aceste probe”, a anunțat, joi, Ligia Deca.

ADVERTISEMENT