News

Cauzele creșterii explozive a cazurilor de cancer în stadiu avansat, la pacienții tineri. Statul român nu știe câți bolnavi sunt în țară

Incidența cazurilor de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani a crescut în ultimii ani. Din păcate, cei mai mulți pacienți ajung la spital cu forme avansate de boală.
28.04.2024 | 20:04
Cauzele cresterii explozive a cazurilor de cancer in stadiu avansat la pacientii tineri Statul roman nu stie cati bolnavi sunt in tara
Incidența cancerului în forme grave, în rândul persoanelor tinere, a crescut extrem de mult în ultimii ani / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Medicii de la Institutul Oncologic Român avertizează că vârsta medie a pacienților care ajung la spital cu forme grave de cancer a scăzut mult în ultimii ani. Este vorba de persoane considerate tinere din punct de vedere medical, având vârste mai mici de 50 de ani.

Cancerul pulmonar, din ce în ce mai întâlnit la pacienții tineri

Cele mai multe cazuri raportate la nivelul unității medicale este cel al cancerelor pulmonare aflate direct în forme avansate. La nivel național, nu se cunoaște numărul total al acestor pacienți, pentru că încă nu este gata Registrul Național de Cancer.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că nu doar România se află în această situație. La nivel european s-au tras deja semnale de alarmă față de creșterea explozivă a incidenței cancerului la persoane tinere.

”Într-adevăr, am observat şi noi că în ultima vreme apar mulţi pacienţi sub 50 de ani, şi din păcate unii dintre ei cu boli grave.

ADVERTISEMENT

Cu cancere pulmonare care sunt metastatice de la început, cu cancere la nivelul esofagului, cu extensie mare şi cu eforturi deosebite de a stăpâni boala, pentru că una este să tratezi nişte neoplazii într-un stadiu incipient şi vindecabil, şi alta e să tratezi cu artileria grea, să spunem aşa, care înseamnă resurse, cancere aflate în stadii avansate”, a declarat dr Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Român.

În România, nu se face prevenție

Dezvoltarea unor cancere pulmonare, esofagiene sau digestive țin, în primul rând de modificarea condițiilor de viață și a obiceiurilor alimentare.

ADVERTISEMENT

„Cancerele pulmonare în primul rând, care mai mult ca sigur sunt legate de poluare în general, cancerele esofagiene, cancerele rectale.

În ceea ce priveşte cancerele, să le spunem global, digestive, adică esofag, stomac, rect, colon, cancerul colo-rectal e un amestec care de fapt trebuie mai bine definit pentru că există mai multe forme de cancer colo-rectal, sunt legate de modificarea obiceiurilor alimentare, din păcate”, a mai precizat medicul, la Observator.

ADVERTISEMENT

Specialiștii susțin că aceste forme de cancer la persoane tinere vor fi din ce în ce mai des întâlnite, în condițiile unei prevenții extrem de slab implementate.

Astfel, România a făcut pași importanți în tratarea acestor boli, adoptând măsuri și tehnologii utilizate în Europa, la nivel de prevenție, sistemul de sănătate ar trebui reformat (de exemplu, prin reînființarea policlinicilor pentru a ridica presiunea de pe spitale).

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Supărat că Poliţia i-a găsit mai multe defecţiuni la maşină, un şofer din...
Supărat că Poliţia i-a găsit mai multe defecţiuni la maşină, un şofer din Neamţ şi-a distrus singur autovehiculul: "Dacă nu e bună, o fac eu să nu fie bună"
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Vedetă dată afară de Pro TV chiar în ziua angajării: „A fost un...
Vedetă dată afară de Pro TV chiar în ziua angajării: „A fost un dezastru total!”
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie