News

Grigore Cartianu, acuze dure la adresa AUR: „Anarhiștii urlători din România fac jocul Rusiei”

18.01.2021 | 17:28
Grigore Cartianu acuze dure la adresa AUR Anarhistii urlatori din Romania fac jocul Rusiei
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Grigore Cartianu nu a ezitat și a lansat mai multe acuze dure la adresa liderilor AUR, acesta desființându-l pe George Simion, președintele formațiunii. Într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului FANATIK, Cartianu a explicat felul în care AUR a apărut în politica românească. 

„Mereu există un electorat rezidual, îi spun eu, de vreo 15-20 la sută, maximum poate atinge 15-20 la sută, care este cu accente naționaliste, antieuropene, antisistem, conspiraționist și pandemia a activat acest electorat și pe fondul unui absenteism mare, unui absenteism la vot, iată că cei 500 și ceva de mii de votanți au făcut un procent mare, de vreo 10 la sută.

ADVERTISEMENT

Acest electorat a fost al lui Vadim Tudor în mare măsură, a migrat apoi, o vreme l-a ținut captiv Traian Băsescu cu discursul lui.

Ce spune Grigore Cartianu despre liderii AUR

După aceea l-a confiscat, în mare măsură, Dragnea, a încercat să-l confiște cu discursul antieuropean, violent, naționalist, domne, patria, roșia românească, roșia românească e cea mai bună, străinii nu mai otrăvuri ne aduc, acum, în contextul că Dragnea a ieșit din joc, acest electorat a rămas al nimănui.

ADVERTISEMENT

Acum, cum s-a coagulat în jurul AUR care, mă rog, nu era un brand în jurul căruia să te aduni, asta rămâne o poveste legată de biserici, de preoți care în anumite locuri au jucat un rol.

S-ar putea, zic unii, să fii fost și un serviciu intern, să lucreze, mie mi se pare că pe mesajul antieuropean se pliază Rusia”, a zis Cartianu.

ADVERTISEMENT

Rusia, pericolul din spatele AUR

Jurnalistul știe exact de unde vine forța acestui partid. AUR are interese comune cu Rusia și mesajul transmis întărește această idee.

„Este clar că cineva i-a ajutat, e clar. Ei singuri nu puteau. Sondajele îi dădeau pe la 1 la sută ca orice partid din acesta în marja de eroare. Cum au scos ei capul atât de mult, rapid și să ia electorat de pe la PMP, de pe la Pro România, să-i lase în afara Parlamentului și să ajungă la aproape 10 la sută, eu sunt convins că au primit sprijin de undeva. Și logistic, dar și de promovare intensă.

ADVERTISEMENT

Acum, sigur că ei s-au dus pe zona aia bisericească, domne, nimeni nu apără Biserica și pe credincioși. Biserica are limitele ei de a ajuta electoral, dar are ceva, puțină energie în privința asta. Dar când văd care sunt mesajele lor și când văd ce retorică au  mi-e tot mai clar că interesele lor sunt interese comune cu interesele Rusiei, în România și în Europa, în general.

Rușii își caută peste tot, să rupă Catalunia de Spania, să facă Brexitul etc. Peste tot, pe unde pot rușii încearcă destabilizări de genul acesta. Și mizează foarte mult pe naționalism, pe ideile acestea care trebuie să se ridice împotriva Europei unite. Că noi suntem patria Dacilor străbuni și, ca atare, nu ne trebuie Europa.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Când cineva îmi spune că nu ne trebuie Europa și că noi nu trebuie să fim nici cu Occidentul, nici cu Rusia, fiți siguri că acel mesaj vine dinspre Rusia. Pentru că a fi al nimănui înseamnă să fii la cheremul rușilor.

Vedeți ce se întâmplă cu țările care nu sunt în NATO și în Uniunea Europeană. Sunt ușor ocupate militar de ruși. E, în NATO e mai greu să te mai bagi. În Georgia s-au băgat cu tancurile, în Ucraina s-au băgat cu tancurile, în Moldova sunt de mult cu tancurile. Ei încearcă acolo unde nu e NATO. Și NATO, de regulă, vine la pachet cu Uniunea Europeană”, a mai adăugat Cartianu.

De ce este AUR un partid nefrecventabil

Premierul pe care l-ar fi vrut în funcție AUR este cel care a ridicat cele mai multe semne de întrebare. Grigore Cartianu spune că i-a analizat de-a lungul timpului mesajele acestuia și rezultatul se pliază pe Rusia.

Sursa foto – facebook

„Când l-au pus pe ăsta, pe Călin Georgescu premier, atunci n-am mai avut dubii, s-a limpezit sută la sută, ei fac jocul Rusiei, rușilor. Călin Georgescu este, urmărind mesajul în timp al lui, este profund antieuropean, profund apără interesele rusești”, a mai zis jurnalistul.

Cu toate acestea, Grigore Cartianu nu le dă prea multe șanse de reușită celor de la AUR. Jurnalistul crede că gruparea va pierde oameni în favoarea altor partide.

„Ei vor avea probleme cu oamenii, vor pierde niste oameni. În mod cert și PSD, poate că și PNL încearcă să le racoleze oameni. 

Pentru că ei nu sunt coagulați. Ei au luat de-a valma. Dacă unii sunt clari acolo, au un rol și se vede că au un rol, în schimb, alții, care sunt tăcuți pe acolo, prin Parlament, s-au trezit și ei acolo pe liste și, mă rog, prin conjunctura asta s-au trezit în Parlament, ei vor putea fi racolați de partide mai onorabile.

Pentru că acest partid AUR este nefrecventabil. Cum era România Mare pe vremuri. În momentul acesta, ei nu pot deveni frecventabili pentru că oricât ar încerca Șoșoacă și cu cine mai au pe acolo, se vor rupe, se vor rupe. Eu văd că Șoșoacă în ultima vreme nu mai amintește de AUR în discursul ei. Ea spune de partidul lui Ninel Peia”, a spus Cartianu.

Fake news-ul Dianei Șoșoacă, marea problemă

Rugat să caracterizeze prestațiile Dianei Șoșoacă din Parlamentul României, jurnalistul nu a stat o clipă pe gânduri. Acesta crede că politica propusă de senatoarea AUR nu are cum să prindă la oameni raționali.

„Cu live-urile nu este o problemă. Problema este cu fake news-ul și cu vorbe mizerabile, de genul, domne, ne ia pe toți cu tancurile de pe stradă și cu armata din casă și ne vaccinează obligatoriu. Ne bagă nu știu ce ser acolo ca să ne distrugă.

Prin aceste lucruri, de tip Radu Moraru, care a luat-o razna, uitați ce nebunie se întâmplă în America, chestii iraționale de genul acesta nu te duc decât la pierzanie. Nu poți să ajungi să domini tu o țară, o unitate cu asemenea tâmpenii. Pentru că, totuși, oameni raționali sunt majoritari. Și în România, și peste tot.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Ei, electoral, se pot limita la un maximi 20 la sută, la apogeul lor. După cum decurge treaba, se alege praful de ei. Oamenii raționali sunt majoritari tot timpul. Ei sunt nefrecventabili. Ei, și dacă ar lua, așa, prin absurd,  40 la sută, ei n-au cu cine să facă guvernul pentru că nimeni nu se va asocia cu ei. Ai fi sinucigaș să te asociezi cu ei.

Nici Vadim Tudor, mă rog, FSN-ul, PSD-ul, PSDR-ul lui Iliescu mai lucrau cu Vadim Tudor pe ascuns acolo, dar să-i iei oficial la guvernare, nu se poate. Mai bine le iei oamenii, piesă cu piesă. De exemplu, dacă ar deveni periculos, acest AUR să aibă procente prea mari, atunci, în mod cert, PSD-ul s-ar responsabiliza și ar face un guvern de uniune națională, mai puțin ăștia, țăcăniții cum le zic eu”, a adăugat jurnalistul.

George Simion, maimuța care se urcă în copac

Grigore Cartianu l-a desființat pe liderul AUR, George Simion. De asemenea, despre AUR, jurnalistul a spus că mai degrabă s-ar chema Partidul Anarhiștilor urlători din România.

„E un demagog care acum s-a trezit pe o poziție care îl depășește evident. Pregătirea lui nu e de nivelul acesta. Nu știa cum să asorteze mesajul acela pur naționalist și antisistem cu nevoia pe care o simte de a se credibiliza cumva, de a ieși din zona nefrecventabilă.

E greu de făcut treaba asta, mai ales că, partidul are acolo pe unul, spărgător de bancomate, cercetat în dosare de genul ăsta, pe alții, vectori anti mască, anti vaccin, niște anarhiști. De exemplu, lor le putem spune partidul anarhiștilor.

Partidul anarhiștilor români. Nu e AUR, ci e PAR. Partidul Anarhiștilor Români. Sau AUR – Anarhiștii Urlători din România. Că sunt urlători, ei sunt cam urlători. Anarhiștii urlători din România sau PAR, partidul anarhiștilor din România. Cu ideile lor, conspiraționismele lor, acolo se plasează. 

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

George Simion a avut un program al lui. La un moment dat, Băsescu i-a făcut un serviciu când a zis, uitați-vă, e interesant, e cu Basarabia. N-are nicio treabă George Simion cu Basarabia. A luat marota asta, suntem bine, domne, Basarabia, unioniști, dar unionist a fost și ăla în Moldova, prin anii 90, Iurie Roșca și după aia s-a descoperit că era KGB, acum e KGB pe față, e cu comuniștii din Moldova. El poza în creștin democrat, cu Europa, împotriva Rusiei, până i-a ieșit dosarul de KGB.

Cam pe pârtia asta mi se pare mie că evoluează George Simion. El a avut un program clar, de ani de zile se bate cu jandarmii peste tot. Prin peluze se bate cu jadarmii, pe la Valea Uzului se bate cu ungurii, dar se bate și cu jandarmii. Se agață de jandarmi, să se mai târască el puțin pe jos și cineva filmează.

Tot timpul a avut tactica asta, domne, te bați cu jadarmii peste tot și ieși în față, să fii dat pe site-uri, pe platforme sociale, asta a fost politica lui. Uite că i-a reușit până la urmă, dar să fie atent pentru că, știți cum se spune, maimuța cu cât urcă mai mult în copac, cu atât i se vede fundul mai bine”, a mai spus Grigore Cartianu.

ADVERTISEMENT