News

Alexei Navalnîi a revenit în Rusia și a fost arestat pe aeroport. Dizidentul rămâne în arest pentru 30 de zile. Update

18.01.2021 | 16:58
Alexei Navalnii a revenit in Rusia si a fost arestat pe aeroport Dizidentul ramane in arest pentru 30 de zile Update
ADVERTISEMENT

Dizidentul rus Alexei Navalnîi a revenit duminică seara la Moscova. Imediat după ce a aterizat pe aeroportul din Capitală, acesta a fost arestat de către forțele de securitate ruse.

UPDATE, ora 17:00 / Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, după ce a fost arestat în 17 ianuarie în momentul aterizării pe aeroportul de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Alexei Navalnîi a fost reținut pentru 30 de zile, pana la 15 februarie 2021″, a anunțat pe Twitter avocatul său, conform presei din Rusia.

Judecătorul care a dat sentința a fost Emma Morozova, de la Judecătoria orașului Himki. Navalnîi a fost „capturat” imediat după ce a ajuns pe aeroport.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului de Interne, decizia judecătrii lui Navalnîi a fost luată pentru „siguranța sanitară și epidemiologică”, pentru că activistul și rivalul lui Vladimir Putin nu ar avea un test Covid-19 efectuat recent.


România condamnă reținerea dizidentului: ”Inacceptabilă și nedemocratică”

UPDATE, ora 22:00 / România a reacționat la scurt timp după reținerea lui Alex Navalnîi la Moscova. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj, pe Twitter, în care spune că acțiunea autorităților rusești este “inacceptabilă” și “nedemocratică”.

ADVERTISEMENT

“Reținerea liderului opoziției din Rusia Navalnîi la reîntoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat de la otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziția, este pur și simplu nedemocratic”, a scris, duminică seara, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în mediul online.


Știrea inițială, ora 20:35 / După o tentativă de a fi asasinat cu agentul neurotoxic noviciok, Navalnîi s-a recuperat în Germania, acolo unde a urmat un tratament începând cu luna august a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Acesta este recunoscut ca un critic dur al preşedintelui rus în exercițiu, Vladimir Putin. Recent, Navalnîi şi-a anunţat decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa.

Alexei Navalnîi a revenit în Rusia. Imediat, a fost arestat pe aeroportul din Moscova. Video

În ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat de ceva vreme că îl vor aresta și cel mai probabil condamna la mai mulți ani de închisoare, Alexei Navalnîi a revenit în Rusia, duminică.

La scurt timp după ce a ieșit din avionul său care a aterizat pe aeroportul Șeremetovo din Moscova, Navalnîi a fost reținut de poliție aeroportul transmite Dailymail.

Până la această oră, Poliția din Rusia nu a dat detalii despre motivele reținerii, dar autoritățile l-au acuzat anterior pe disidentul rus că nu ar fi respectat legea în cazul eliberării condiționate după ce a fost acuzat de presupuse acte de evaziune.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al dizidentului, Kira Yarmysh, a confirmat că Navalnîi a fost reținut, spunând pe Twitter: ”Alexei a fost luat de polițiști la frontieră. Fără explicații date”.

Arestarea lui Navalnîi nu este una surprinzătoare

Săptămâna trecută, serviciul penitenciar din Moscova a anunţat că va face demersurile necesare pentru a-l aresta imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.

Sursa citată notează că sute de fani ai disidentului l-au așteaptat pe acesta în aeroportul moscovit unde a aterizat avionul cu care acesta a plecat din Germania.

Fotografiile de pe Aeroportul Internațional din Moscova arătau o mulțime de susținători care se aflau deja în clădirea terminalului pentru a sărbători sosirea sa, în timp ce o prezență mare a poliției încerca să-i țină sub control.

În septembrie 2020, Alexei Navalnîi a ieșit din spital după 32 de zile. Opozantul regimului de la Kremlin a fost otrăvit în luna august și a ajuns la Berlin în comă indusă.

Laboratoarele din Germania, Suedia și Franța au confirmat presupunerea inițială: Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță numită Novichok. Recent, starea lui de sănătate s-a ameliorat, iar acum medicii spun ca este posibilă o recuperare completă.

ADVERTISEMENT
Tags: