Alegeri 2024

Guvernul a amânat taxarea marilor averi până la 30 septembrie. Marcel Boloș: „E prematur de spus cât vom încasa”

Guvernul amână taxarea caselor și mașinilor de lux pentru 30 septembrie. Explicațiile ministrului de Finanțe, Marcel Boloș
30.04.2024 | 16:23
Guvernul a amanat taxarea marilor averi pana la 30 septembrie Marcel Bolos E prematur de spus cat vom incasa
Boloș spune că oamenii nu au încă informații cu privire la valoarea impozabilă / Foto: Facebook, Marcel Boloș
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, marți, după ședința de Guvern, că a fost aprobată amânarea taxării marilor averi până la data de 30 septembrie. Termenul scandent era 30 aprilie. Amânarea, a explicat Boloș, ține de sistemul informațional privind marile proprietăți.

Motivul ține de sistemul informațional

Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de marți, că termenul scadent privind taxarea marilor averi și proprietăți a fost amânat, de la data de 30 aprilie la data de 30 semtembrie.

ADVERTISEMENT

Motivul, a spus Boloș, tine de sistemul informațional privind marile proprietăți și averi, ca el „să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor”.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăți, marile averi, al căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. S-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a declarat Marcel Boloș, după ședința executivului.

ADVERTISEMENT

Impozitul de 0,5% era scadent la 30 aprilie

Ministrul Finanțelor a reamintit că impozitul pentru clădiri a căror valoare depășește 2,5 milioane de lei, impozitul era de 0,5%, scadent la 30 aprilie. Același impozit se aplică, a spus Boloș, și autovehiculelor cu o valoare de peste 375.000 de lei.

„După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie. În acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, așa cum am menționat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș: „E prematur de spus cât vom încasa”

Marcel Boloș a fost întrebat de ce a fost amânată această taxă, care a fost introdusă de la începutul anului, și câți bani s-au strâns până acum.

„Taxa aceasta pe lux, așa cum ați denumit-o, are nevoie de anumite informații care nu sunt la îndemâna contribuabilului: valoarea impozabilă a clădirii. Știm că pentru clădiri valoarea este de peste 2,5 milioane de lei, iar pentru mașini 375.000 de lei. În deciziile de impunere, pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabilului, nu există. Și atunci, omul nu știe dacă datorează sau nu datorează, fiindcă n-are informații cu privire la valoarea impozabilă.

ADVERTISEMENT

Mecanismul de astăzi, pe care îl avem pentru operaționalizarea acestui tip de impozit, presupune ca autoritățile locale în evidența cărora se găsesc contribuabilii și care au clădiri cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei să înștiințeze contribuabilii, pentru ca mai apoi, ANAF-ul, cu tot ce înseamnă structurile teritoriale județene, să poată să emită deciziile de impunere și să putem să purcedem la încasarea banilor. Deci e prematur de spus care este suma pe care o vom încasa”, a spus ministrul.

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților