News

Guvernul amână plata impozitelor până la 25 aprilie + 1,1 miliarde de lei pentru echipamente medicale. Toate măsurile adoptate de Guvern – DOCUMENT

19.03.2020 | 12:53
Guvernul amana plata impozitelor pana la 25 aprilie  11 miliarde de lei pentru echipamente medicale Toate masurile adoptate de Guvern  DOCUMENT
Premierul Ludovic Orban (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
ADVERTISEMENT

Ordonanțata de urgență adoptată noaptea trecută de către Guvern prevede acordarea unui credit de peste 1,1 miliarde de lei pentru compania de stat Unifarm în vederea achiziției echipamentelor și materialelor necesare combaterii epidemiei de COVID-19.

Ce conţine OUG din 19 martie: impozite amânate până pe 25 aprilie

Guvernul a decis să amâne plata impozitelor ce urmau a fi plătite în luna martie până pe 25 aprilie. Respectiv, ANAF nu va calcula penalizări şi alte accesorii pentru neplata la termen a impozitelor scadente în luna martie.

ADVERTISEMENT

Acestea nu vor fi considerate obligații fiscale restante și, în consecință, nu vor putea fi percepute dobânzi și  penalități de întârziere

În plus, plata impozitelor pe terenuri, imobile și mașini, care trebuia făcută până la finele acestei luni, va putea fi efectuată până pe 30 iunie 2020.

ADVERTISEMENT

Unitățile administrativ-teritoriale care au făcut împrumuturi de la Ministerul Finanțelor pot cere amânarea plății ratelor cu trei luni, fără să plătească dobânzi și  penalități.

Guvernul redirecționează fondurile pe perioada pandemiei

Creditul de 1,15 miliarde de lei pentru Unifarm va fi acordat din contul de la Trezoreria Statului în care au fost depuse veniturile obținute de-a lungul vremii din privatizări.

ADVERTISEMENT

Totodată, Guvernul și-a acordat dreptul, prin derogare de la Legea responsabilității fiscale, de a face o rectificare bugetară înainte de termenul legal, anume jumătatea anului.

Printr-o altă derogare, ordonantorii principali de credite pot aloca prin credite bugetare și credite de angajament neutilizate fondurile necesare pentru combaterea epidemiei pe domeniile pe care le gestionează. Astfel, toate instituțiile majore ale statului capătă legat dreptul de a lua măsuri de siguranță pentru angajații lor împotriva îmbolnăvirii.

ADVERTISEMENT

Certificate de urgență pentru companiile afectate

”Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii (…) care dețin certificatul de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului  de Afaceri beneficiază de amânarea la plată a serviciilor de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare”, este o altă prevedere a actului normativ.

Certificatul de urgență va fi acordat companiilor a căror activitate este afectată direct de măsurile luate de autorități pe durata stării de urgență. Firmele deținătoare ale acestui certificat nu vor trebui să plătească penalități în cazul în care au datorii față de stat.

De scutirea de plata utilităților vor beneficia și notarii publici, avocații și executorii judecătorești care sunt afectați direct de starea de urgență. Pentru aceasta însă trebuie să-și continue activitatea cu asigurarea măsurilor sanitare de prevenție impuse. Dacă nu vor face acest lucru, riscă chiar eliminarea din  profesie. În cazul în care vor fi avocați, notari și executori care își suspendă activitatea complet pe durata stării de urgență, ei nu vor avea acces la beneficiile de asistență socială și la niciun fel de facilitate.

De asemenea, și  medicii de familie și  medicii  stomatologi vor putea cere eliberarea certificatului de urgență dacă firmele lor nu  au mai mult de 20 de angajați.

Condițiile pentru plata șomajului tehnic

În sprijinul angajaților s-a decis ca cei trimiși în șomaj tehnic să primească 75% din salariul brut din partea statului, cu condiția să nu depășească 75% din salariul mediu brut. Este vorba de angajații companiilor a căror activitate a fost suspendată pe durata perioadei de urgneță, precum baruri, restaurante, instituții de spectacole etc.

Eligibili sunt și angajații trimiși în șomaj tehnic de companii care și-au continuat activitatea dar cărora le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25% și au fost astfel nevoiți să trimită acasă o parte din angajați.

Pentru compensarea problemelor de creditare, a fost majorat plafonul creditelor pe care statul le garantează  pentru IMM-uri la 5 miliarde de lei, iar dobânda va fi subvenționată.

VEZI AICI TEXTUL COMPLET AL ORDONANȚEI DE URGENTA

 

ADVERTISEMENT