News

Guvernul face economii de 20 de miliarde de lei. De unde vor fi reduse cheltuielile bugetare în 2023

Guvernul face economii de 20 de miliarde de lei după ce a s-a decis reducerea cheltuielilor bugetare cu această sumă de bani, fără a se tăia de la investiții.
04.04.2023 | 16:59
Guvernul face economii de 20 de miliarde de lei De unde vor fi reduse cheltuielile bugetare in 2023
Guvernul face economii de 20 miliarde lei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul face economii de 20 de miliarde de lei, după ce s-a decis reducerea cheltuielilor bugetare, fără a se tăia de la investiții. Coaliția de guvernare a decis într-o ședință la Palatul Victoria să reducă aceste cheltuieli bugetare cu 20 de miliarde de lei.

Guvernul face economii de 20 de miliarde de lei

Problema ar reprezenta-o colectarea slabă la bugetul de slab, un scenariu obișnuit pentru ANAF. Cum vor economisi acești bani guvernanții? Conform News.ro printre măsuri se află reducerea numărului de membri din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, precum și reducerea valorii indemnizațiilor de ședință. Guvernul nu are de ales și trebuie să se încadreze în deficitul bugetar.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, ANAF a colectat din septembrie cu 5 miliarde mai puțin decât era planificat, astfel că e nevoie de reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, fără a lovi în investiții. Potrivit sursei citate, guvernanții vor să ia, totodată, mai multe măsuri prin care să crească colectarea taxelor și a accizelor.

Potrivit definiției, un deficit bugetar apare atunci când cheltuielile unei entități (un guvern) depășesc încasările. Opusul deficitului bugetar este excedentul bugetar. Între timp, toată lumea este cu ochii pe scandalurile din Coaliție și o posibilă renunțare la rotativa guvernamentală și organizarea alegerilor anticipate. Președintele Klaus Iohannis a declarat deja că nu este de acord cu un astfel de scenariu.

ADVERTISEMENT

”Această coaliţie a apărut ca un rezultat al raţiunii politice. România a înţeles că vor veni multe crize, politicienii au înţeles, spre surprinderea multora, că ţara trebuie guvernată de un Guvern cu o susţinere solidă în Parlament. Aşa s-a creat coaliţia care guvernează România de mai bine de un an, un Guvern condus de premierul Ciucă care a reuşit să evite un impact grav al tuturor crizelor prin care am trecut până acum, atât criza energetică, cât şi criza de securitate.

Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulţumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulţumit fiindcă ceea ce trebuia să facă coaliţia şi Guvernul – să treacă România prin criză – a făcut-o cu succes. A, că nu absolut toate detaliile au fost rezolvate? Este iarăşi adevărat, dar nici nu cred că s-a aşteptat cineva ca această coaliţie să funcţioneze numai cu foarte bună înţelegere şi numai cu soluţii ideale.

ADVERTISEMENT

Este o coaliţie politică complicată între PNL şi PSD şi trebuie să vedem partea plină a paharului – s-au înţeles şi au rezolvat problemele cu care s-au confruntat”, a declarat președintele Klaus Iohannis. Deși PNL nu a anunțat niciodată ferm că s-ar opune rotativei, decât în scenarii prin care Grindeanu rămâne ministru al transporturilor, au existat mai multe zvonuri că PSD de fapt nu ar mai ajunge să îl dea pe Ciolacu premier.

Cu toate acestea, probabil și de teama AUR, PSD ia în considerare o candidatură comună la alegerile din 2024, cu varianta Marcel Ciolacu președinte și Nicolae Ciucă premier. ”Nu e exclus, dar nu este simplu, în primul rând pentru că un partid mare precum PNL nu ar accepta să nu aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale.

ADVERTISEMENT

În schimb, eu în PSD am schimbat regulile, la noi candidatul pentru președinție va fi ales. Vom analiza cum mergem mai departe împreună. Ce este sigur e că pentru România a fost cea mai bună această coaliție”, a comentat Marcel Ciolacu acest scenariu. În condițiile în care în urmă cu mai mulți ani un parteneriat între PSD și PNL părea imposibil, dar acum a devenit realitate, alegătorii se pot pregăti astfel pentru 2024, anul în care PSD și PNL ar putea candida braț la braț, drept parteneri.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”