News

Marcel Ciolacu, la adoptarea pachetului de măsuri fiscale: “România nu-şi mai permite facilităţi de 75 miliarde lei”. Update

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, s-au întâlnit la Guvern înainte de adoptarea măsurilor fiscale.
25.09.2023 | 16:11
Marcel Ciolacu la adoptarea pachetului de masuri fiscale Romania nusi mai permite facilitati de 75 miliarde lei Update
Guvernul va adopta pachetul de măsuri fiscale. Colaj Fanatik/ Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
25-09-2023
13:17

Marcel Ciolacu spune că România nu îşi mai permite facilităţi de 75 miliarde de lei şi o evaziune de 150 de miliarde lei pe an

Marcel Ciolacu a declarat, luni, înainte de şedinţa de guvern, că a fost elaborată forma finală a măsurilor fiscal bugetare pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea. Premierul a spus că România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an, în condiţiile în care toate acestea reprezintă 15% din PIB.

“Avem astăzi forma finală a măsurilor fiscal bugetare, după consultările cu toţi partenerii sociali, sindicate, patronate, ONG-uri şi cu administraţia locală. O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.

România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcţiona în asemenea condiţii”, a spus Marcel Ciolacu.

LGANEXE by Fanatik.ro on Scribd


Pachetul final de măsuri pe care guvernul îşi va asuma răspunderea 

Guvernul are pe agenda şedinţei de luni proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Guvernul va adopta pachetul de măsuri fiscale, luni, 25 septembrie, după câteva luni de dezbateri privind forma finală. De altfel, discuții în acest sens au loc și luni, înainte de adoptarea proiectului de lege.

Guvernul va adopta pachetul de măsuri fiscale

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, s-au întâlnit la Guvern înainte de adoptarea măsurilor fiscale. Se pare că cei doi au discuții decisive privind proiectul. Astfel, ne putem aștepta să fie aduse modificări de ultim moment.

ADVERTISEMENT

Amintim că liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a exprimat dezacordul cu privire la anumite prevederi din pachetul de măsuri fiscale. Totodată, el a precizat că nu va semna moțiunea de cenzură dacă nu vor fi incluse și propunerile UDMR.

„Moţiunea de cenzură în acest moment nu are susţinerea necesară de a da jos Guvernul. Şi pentru noi important este: facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva pentru comunităţile locale şi pentru mediul de afaceri?”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș: „La mijloc sunt 75 de miliarde de euro”

De asemenea, ministrul Finanțelor a declarat, în urmă cu o zi, faptul că adoptarea pachetului de măsuri fiscale este necesară având în vedere deficitul bugetar al României și situația privind fondurile europene.

„Noi pentru aceasta încercăm să luptăm, să nu compromitem dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung. La mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”, a transmis Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale a fost publicat, în urmă cu o săptămână, de Ministerul Finanțelor. Coaliția de guvernare își va asuma răspunderea în Parlament, urmând ca Executivul să se reunească astăzi în ședință.

Printre prevederile proiectului de lege se numără creșterea taxelor pentru microîntreprinderi, nevoite să plătească impozit de 1 la sută pe cifra de afaceri în cazul în care au venituri de până la 60.000 de euro pe an și de 3 la sută dacă trec de suma menționată.

ADVERTISEMENT

De altfel, firmele cu profit de peste 50 de milioane de euro și instituțiile bancare vor avea de plătit un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Angajații din IT, construcții, industria alimentară și agricultură care au venituri de peste 10.000 de lei nu vor mai fi scutiți de la plata impozitului. Cei care dețin imobile de peste 500.000 euro și mașini de minim 75.000 euro vor plăti un impozit suplimentar.

ADVERTISEMENT
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Cu un buget de 1.000 de euro pe lună în Barcelona, fiica lui...
Cu un buget de 1.000 de euro pe lună în Barcelona, fiica lui Gică Popescu a spus ce făcea când rămânea fără bani
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea...
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea legătura, în ziua în care Rona Hartner a fost îngropată!
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul...
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
RUSIA, ATACATĂ! Alerta maximă la Moscova. Ucraina a lovit la mii de kilometri
RUSIA, ATACATĂ! Alerta maximă la Moscova. Ucraina a lovit la mii de kilometri
Prăjitura de post cu nuci. Un deliciu pentru pofticioși care nu mănâncă ”de...
Prăjitura de post cu nuci. Un deliciu pentru pofticioși care nu mănâncă ”de dulce”
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Ce etnie avea, de fapt, Rona Hartner: „N-am vrut să spun, ca să...
Ce etnie avea, de fapt, Rona Hartner: „N-am vrut să spun, ca să nu fiu persecutată. Nu mă deranjează asocierea”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!