News

Marcel Ciolacu spune că România are cea mai mare evaziune fiscală din UE. “Nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa”

Marcel Ciolacu este hotărât ca prin noile măsuri fiscale pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea să combată evaziunea fiscală.
20.09.2023 | 14:37
Marcel Ciolacu spune ca Romania are cea mai mare evaziune fiscala din UE Nicio tara normala la cap nu poate continua asa
Marcel Ciolacu îşi va asuma săptămâna viitoare răspunderea pe paxhetul de modificări fiscale Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul Marcel Ciolacu îşi va asuma săptămâna viitoare răspunderea pe noile modificări fiscale, iar premierul este mai hotărât ca oricând să continue reformele începute. Referindu-se miercuri la pachetul de măsuri fiscale, şeful executivului a spus că sunt 500 de modificări la Codul Fiscal, efectuate prin 100 de legi şi ordonanţe de urgenţă şi că “nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa”.

Evaziunea fiscală în România este de peste 10% din PIB

Marcel Ciolacu a fost prezent miercuri la Ministerul Transporturilor, asistând la semnarea a trei contracte pentru obiective de infrastructură rutieră: tronsonul 4 al Autostrăzii Sibiu-Făgăraș (16,26 km) și drum de legătură cu DN1 (5,6 km); lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord (17,5 km); secțiunea Leghin- Târgu Neamț din Autostrada A8 (30 km).

ADVERTISEMENT

În cadrul conferinţei de presă, premierul a fost întrebat despre măsurile fiscale puse în dezbatere publică şi care ar urma să fie aplicate de la 1 octombrie. Chestionat în legătură cu câți bani crede că va aduce la buget măsura de creștere până la 70% a impozitului pe veniturile nedeclarate, Marcel Ciolacu a răspuns: “Trebuie să avem o combatere a evaziunii.

Vreau să vă anunț cu tristețe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură. Sunt foarte multe măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu justifică luarea acestor măsuri prin faptul că România se află într-o situaţie excepţională şi, ca atare, trebuie luate măsuri excepţionale. În plus, el a subliniat că există nu mai puţin de 500 de modificări la Codul Fiscal, efectuate prin 100 de legi şi ordonanţe de urgenţă.

“Nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa. Nicio ţară normală la cap nu poate continua cu excepţii fiscale îngropând ţara. Avem cele mai mici venituri la construcţia PIB-ului din UE, avem zeci şi sute de facilităţi fiscale dar avem în oglindă, în loc să avem o evaziune fiscală redusă, la aşteptările excepţiilor, fiindcă excepţiile le-ai făcut fiindcă vei avea o colectare mai bună şi o respectare a legii mai bună.

ADVERTISEMENT

Ai de fapt cele mai mici venituri şi cea mai mare evaziune. Nu se poate continua aşa”, a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul conferinţei de la Ministerul Transporturilor.

Proiectul legii de asumare a răspunderii privind măsurile economice va fi discutat, în primă lectură, în cadrul şedinţei de Guvern care va începe miercuri la ora 17.00. Dimineaţă, membrii Executivului au avut întâlniri cu ONG-urile, iar în zilele următoare premierul se va întâlni şi cu sindicatele şi patronatele.

ADVERTISEMENT

“Urmează, în Parlament, să se vină cu amendamente şi vedem, prin şedinţă de Guvern, pe care ni le asumăm sau nu”, a explicat Marcel Ciolacu. Potrivit calculelor coaliţiei, săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, premierul intenţionează să meargă în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pe modificările fiscale.

ADVERTISEMENT