News

Marcel Ciolacu spune că România are cea mai mare evaziune fiscală din UE. “Nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa”

Marcel Ciolacu este hotărât ca prin noile măsuri fiscale pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea să combată evaziunea fiscală.
20.09.2023 | 14:37
Marcel Ciolacu spune ca Romania are cea mai mare evaziune fiscala din UE Nicio tara normala la cap nu poate continua asa
Marcel Ciolacu îşi va asuma săptămâna viitoare răspunderea pe paxhetul de modificări fiscale Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul Marcel Ciolacu îşi va asuma săptămâna viitoare răspunderea pe noile modificări fiscale, iar premierul este mai hotărât ca oricând să continue reformele începute. Referindu-se miercuri la pachetul de măsuri fiscale, şeful executivului a spus că sunt 500 de modificări la Codul Fiscal, efectuate prin 100 de legi şi ordonanţe de urgenţă şi că “nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa”.

Evaziunea fiscală în România este de peste 10% din PIB

Marcel Ciolacu a fost prezent miercuri la Ministerul Transporturilor, asistând la semnarea a trei contracte pentru obiective de infrastructură rutieră: tronsonul 4 al Autostrăzii Sibiu-Făgăraș (16,26 km) și drum de legătură cu DN1 (5,6 km); lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord (17,5 km); secțiunea Leghin- Târgu Neamț din Autostrada A8 (30 km).

ADVERTISEMENT

În cadrul conferinţei de presă, premierul a fost întrebat despre măsurile fiscale puse în dezbatere publică şi care ar urma să fie aplicate de la 1 octombrie. Chestionat în legătură cu câți bani crede că va aduce la buget măsura de creștere până la 70% a impozitului pe veniturile nedeclarate, Marcel Ciolacu a răspuns: “Trebuie să avem o combatere a evaziunii.

Vreau să vă anunț cu tristețe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură. Sunt foarte multe măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu justifică luarea acestor măsuri prin faptul că România se află într-o situaţie excepţională şi, ca atare, trebuie luate măsuri excepţionale. În plus, el a subliniat că există nu mai puţin de 500 de modificări la Codul Fiscal, efectuate prin 100 de legi şi ordonanţe de urgenţă.

“Nicio ţară normală la cap nu poate continua aşa. Nicio ţară normală la cap nu poate continua cu excepţii fiscale îngropând ţara. Avem cele mai mici venituri la construcţia PIB-ului din UE, avem zeci şi sute de facilităţi fiscale dar avem în oglindă, în loc să avem o evaziune fiscală redusă, la aşteptările excepţiilor, fiindcă excepţiile le-ai făcut fiindcă vei avea o colectare mai bună şi o respectare a legii mai bună.

ADVERTISEMENT

Ai de fapt cele mai mici venituri şi cea mai mare evaziune. Nu se poate continua aşa”, a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul conferinţei de la Ministerul Transporturilor.

Proiectul legii de asumare a răspunderii privind măsurile economice va fi discutat, în primă lectură, în cadrul şedinţei de Guvern care va începe miercuri la ora 17.00. Dimineaţă, membrii Executivului au avut întâlniri cu ONG-urile, iar în zilele următoare premierul se va întâlni şi cu sindicatele şi patronatele.

ADVERTISEMENT

“Urmează, în Parlament, să se vină cu amendamente şi vedem, prin şedinţă de Guvern, pe care ni le asumăm sau nu”, a explicat Marcel Ciolacu. Potrivit calculelor coaliţiei, săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, premierul intenţionează să meargă în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pe modificările fiscale.

ADVERTISEMENT
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua...
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua să crească în urma încălzirii globale
Ce lovitură pentru Real Madrid! Florentino Perez l-a convins pe celebrul antrenor și...
Ce lovitură pentru Real Madrid! Florentino Perez l-a convins pe celebrul antrenor și au bătut palma
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Cum se menţine Gigi Becali într-o formă excelentă la 65 de ani. Alimentul...
Cum se menţine Gigi Becali într-o formă excelentă la 65 de ani. Alimentul pe care-l mănâncă absolut în fiecare zi de ani de zile
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
Românii nu mai vor să muncească în străinătate, nici măcar temporar
Românii nu mai vor să muncească în străinătate, nici măcar temporar
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Scandal monstruos între Maria Ilioiu și Bianca Giurcă de la Insula Iubirii: ”Ești...
Scandal monstruos între Maria Ilioiu și Bianca Giurcă de la Insula Iubirii: ”Ești fake din cap și până-n picioare. M-ai copiat. Dacă te prind îți rup părul ăla...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!