News

Marcel Boloş, justifică pachetul de noi impozite. “La mijloc sunt 75 miliarde de euro”

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a apărat pachetul de măsuri fiscale discutat în Guvern, susținând că la mijloc sunt banii europeni de care depinde dezvoltarea României
24.09.2023 | 21:42
Marcel Bolos justifica pachetul de noi impozite La mijloc sunt 75 miliarde de euro
Ministrul de finanțe spune că reducerea deficitului este esențială. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul de finanțe Marcel Boloș, susținut de PNL pentru această funcție, el nefiind membru al partidului, a spus că măsurile sunt cele discutate în cadrul coaliției. Acesta a subliniat că rolul ministerului nu a fost acela decât de a armoniza tehnic ideile discutate de liderii politici.

Marcel Boloș pasează responsabilitatea pe partidele din coaliție

Săptămâna aceasta Guvernul condus de Marcel Ciolacu ar urma să-și asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, ce cuprinde noi taxe și impozite, dar și câteva măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Ministrul de finanțe, Marcel Boloș a declarat duminică că responsabilitatea pentru aceste măsuri aparține partidelor din coaliție, ministerul nefăcând altceva decât să transpună propunerile venite de la liderii politici.

ADVERTISEMENT

“Deciziile au fost luate în coaliţia de guvernare, pentru că la mijloc este vorba despre o decizie politică şi despre un cost politic pe care Guvernul trebuie să şi-l asume. Noi, la Ministerul de Finanţe, nu am făcut decât să integrăm aceste măsuri din punct de vedere tehnic, respectiv să le asigurăm aplicativitatea”, a declarat duminică, la postul Antena 3 CNN, Marcel Boloș.

Ministrul a fost întrebat despre declarația de vineri a premierului Marcel Ciolacu, care a spus că nu este de acord cu unele dintre măsurile trecute în proiectul legislativ. Boloș a precizat că premierul are ultimul cuvânt în ceea ce privește forma finală a documentului ce va fi trimis Parlamentului, spunând că acesta poate introduce orice modificări dorește.

ADVERTISEMENT

“Dumnealui are ultimul cuvânt şi (..) când se va aproba în Guvern în forma în care va fi trimis Parlamentului pentru asumarea răspunderii guvernamentale, până la acel moment proiect de lege, potrivit procedurilor pe care le avem îi pot fi aduse aceste modificări. Acum depinde şi care e conţinutul acestor modificări şi ce anume este discutabil în măsurile care sunt destul de complexe”, a mai declarat ministrul de finanțe.

Ministrul chiar a subliniat că documentul, ce prevede noi venituri bugetare în raport 85-15% impozite/ reduceri de cheltuieli, poate fi modificat în Guvern, el nefiind în formă finală.

ADVERTISEMENT

“Proiectul de lege a fost discutat într-o primă lectură, în Guvern, tocmai în ideea aceasta ca toţi membrii Guvernului să ia la cunoştinţă şi apoi să avizeze proiectul, conform procedurilor legale. Sigur, proiectul de lege, până în momentul în care se aprobă de către Guvern, poate fi adăugat şi pot fi aduse aceste modificări dar toate acestea trebuie făcute cu respectarea procedurilor legale şi respectarea tuturor observaţiilor şi a avizelor ministerelor de linie”, a mai declarat Marcel Boloș.

Sunt în joc 75 miliarde de euro

Ministrul de finanțe a justificat însă necesitatea acestui pachet legislativ susținând că fără reducerea deficitului bugetar țara noastră poate pierde 75 de miliarde de euro, bani europeni de care depinde dezvoltarea României.

ADVERTISEMENT

“Acest proiect de lege nu l-am discutat şi nu s-a discutat în spaţiul public doar ca să ne aflăm în treabă, este necesar pentru că avem problema aceasta cu deficitul bugetar şi cu fondurile europene şi riscul de suspendare a fondurilor europene. Noi pentru aceasta încercăm să luptăm, să nu compromitem dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung. la mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”, a mai precizat Marcel Boloș.

Deși partea cu măsurile de reducere a cheltuielilor reprezintă doar 15% din veniturile bugetare preconizate în următorii cinci ani ca urmare a acestui set de măsuri, Marcel Boloș a identificat chiar aceste măsuri ca esențiale în viitoarea lege. Apoi, Boloș a precizat că al doilea palier esențial este cel ce se referă la combatere a evaziunii fiscale şi abia al treilea este cel cu privire la noile taxe și impozite.

“Nu am lăsat totul pe umerii contribuabililor, dar nici nu putem să tolerăm zonele de optimizare fiscale sau să tolerăm la neşfârşit dezechilibrele bugetare care se manifestă în marile sisteme publice. Uitaţi-vă ce este la fondul de sănătate, unde 1,2 milioane de asiguraţi nu plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. Unde în lumea aceasta un asigurat sau un angajat nu plăteşte pensie sau asigurarea de sănătate. Acestea sunt lucruri elementare, de bun simţ şi noi avem în continuare această problemă cu marile sisteme publice”, a mai declarat Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT