News

Hamas ar putea renunța la războiul cu Israel. În ce condiții ar depune armele

Khalil al-Hayya, un oficial de rang înalt din Hamas, a declarat că ar putea renunța la războiul cu Israel. Propunerea organizației islamiste
25.04.2024 | 23:13
Hamas ar putea renunta la razboiul cu Israel In ce conditii ar depune armele
Khalil al-Hayya, Hamas ar putea renunța la războiul cu Israel. Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mulți oficiali ai grupării Hamas au sugerat, în ultimele zile, că ar putea renunța la războiul cu Israel. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Tel Aviv-ul ar respecta anumite condiții puse de gruparea teroristă.

În ce condiții vrea Hamas să renunțe la războiul cu Israel

Khalil al-Hayya, un oficial de rang înalt din Hamas, a transmis, miercuri, pentru Associated Press că organizația islamistă ia în calcul să depună armele. Hamas ar accepta un armistițiu de câțiva ani dacă va fi înființat un stat palestinian independent.

ADVERTISEMENT

Gruparea cere ca această mișcare să fie făcută în teritoriile ocupate de israelieni în 1967. Mai exact, Hamas ar intenționa să devină parte a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Fatah, iar grupările militare să se dizolve.

Grupările militare s-ar putea dizolva, iar ulterior va fi format un guvern pentru Gaza și Cisiordania. „Hamas ar accepta un stat palestinian complet suveran în Cisiordania și Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Ar accepta și întoarcerea refugiaților palestinieni în conformitate cu rezoluțiile internaționale”, a declarat Al-Hayya pentru AP. O altă declarație a fost făcută, joi, de Basem Naim, care face parte din biroul politic al Hamas din Istanbul. Acesta a susținut aceeași idee într-un interviu acordat CNN.

„Dacă se creează un stat independent cu capitala la Ierusalim, păstrând în același timp dreptul de întoarcere al refugiaților, Al Qassam ar putea fi integrat într-o (o viitoare) armată națională”, a subliniat Basem Naim.

ADVERTISEMENT

„Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”

Este greu de imaginat că Israel va lua în calcul propunerea Hamas, în contextul atacului cutremurător al grupării, din data de 7 octombrie 2023. Guvernul Netanyahu a transmis în mai multe rânduri că urmărește să elimine Hamas.

De altfel, președintele Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim, Efraim Inbar, a avut o reacție după solicitările oficialilor Hamas. Acesta spune că întoarcerea refugiaților palestinieni ar însemna „distrugerea Israelului” și a descris propunerea organizației teroriste drept „o cascadorie de relații publice”.

ADVERTISEMENT

„Ei văd că există mult sprijin în lumea occidentală (pentru palestinieni). Și încearcă să arate că ei sunt băieții buni, iar Israelul reprezintă băieții răi, iar Israelul va spune nu”, a transmis Inbar.

ADVERTISEMENT
Tags: