LIVE Actualizat 03-03-2024
08:28

Delegația Hamas a ajuns la Cairo pentru negocieri privind armistițiu. Bombardamente sângeroase ale Israelului lângă Rafah

Potrivit autorităților din Gaza, două bombardamente ale Israelului desfășurate sâmbătă seara în apropiere de Rafah au ucis 25 de palestinieni
03.03.2024 | 10:26
Delegatia Hamas a ajuns la Cairo pentru negocieri privind armistitiu Bombardamente sangeroase ale Israelului langa Rafah
Autoritățile din Gaza vorbesc de zeci de morți și răniți în urma bombardamentelor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
03-03-2024
08:28

Delegația Hamas a ajuns la Cairo pentru negocieri privind armistițiu

O delegație a grupării teroriste Hamas a sosit la Cairo, duminică dimineață, pentru discuții privind un posibil armistițiu temporar și un acord privind ostaticii, potrivit unor rapoarte ale presei palestiniene citate de agenția de știri Ynet.

O delegație israeliană este, de asemenea, așteptată în capitala egipteană în cursul zilei de astăzi, deși o sursă informată cu privire la discuții a declarat că Israelul nu va trimite o echipă până când nu va primi o listă completă a ostaticilor care sunt încă în viață.

Speranțele pentru prima pauză a luptelor din noiembrie au crescut săptămâna trecută, în urma unei runde anterioare de discuții mediate de Qatar și Egipt la Doha și a unor indicații prudente din partea președintelui american Joe Biden că un acord era aproape. Președintele a recunoscut vineri că acesta rămâne deocamdată evaziv.

Un oficial american de rang înalt a declarat sâmbătă că cadrul pentru o pauză de șase săptămâni a luptelor a fost stabilit, cu acordul Israelului, și că acum depinde de acordul Hamas de a elibera ostaticii pe care îi deține în Gaza de la atacul său șocant asupra sudului Israelului din 7 octombrie, când mii de teroriști s-au dezlănțuit, ucigând 1 200 de persoane și luând 253 de ostatici.

Forțele israeliene au lovit sâmbătă seară un cort dintr-o tabără de refugiați din Rafah care adăpostea palestinieni strămutați, omorând cel puțin 11 persoane, potrivit autorităților locale, la câteva ore după ce 17 persoane au fost ucise în atacuri în alte părți ale Fâșiei Gaza.

11 palestinieni uciși într-un atac asupra unei tabere de refugiați

Cel puțin 50 de persoane au fost rănite în atacul cu dronă de sâmbătă, care a avut loc lângă intrarea în maternitatea Al-Helal Al-Emirati din Tal as-Sultan, în orașul Rafah, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza într-o declarație.

ADVERTISEMENT

Ministerul a precizat că Abdel Fattah Abu Marhi, șeful unității paramedicale a spitalului, a fost ucis și că printre răniți se află și copii. “Un cort plin cu persoane evacuate din zonă, inclusiv o întreagă familie, a fost lovit direct de o lovitură de dronă”, a declarat Hani Mahmoud, corespondentul Al Jazeera, care transmite din Rafah.

El a precizat că opt dintre cadavre au fost duse la Spitalul Kuweit “unde scena este foarte haotică”, deoarece mica unitate nu este pregătită pentru numărul mare de răniți care ajung acolo.

ADVERTISEMENT

“Bombardamentul a lovit un cort, unde oamenii se adăposteau, direct, șrapnelul a intrat în interiorul spitalului, unde eu și prietenii mei stăteam, am supraviețuit printr-un miracol”, a declarat un martor pentru agenția de presă Reuters, refuzând să fie identificat, potrivit Al Jazeera.

În decembrie, persoanele strămutate au fost instruite de israelieni să se mute în zona Tal as-Sultan pentru a evita să fie bombardate, a declarat corespondentul Al Jazeera, adăugând că “povestea că Rafah este o zonă sigură s-a dovedit încă o dată falsă”.

ADVERTISEMENT

Ca reacție la vestea atacului, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, a spus că este “scandalos”. “Printre cei uciși se numără doi lucrători din domeniul sănătății. Lucrătorii din domeniul sănătății și civilii nu sunt o țintă și trebuie să fie protejați în orice moment”, a spus el într-o postare pe X. “Îndemnăm Israelul să înceteze focul”.

Anterior, cel puțin 17 palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți în raiduri aeriene israeliene care au vizat trei case în altă parte în Fâșia Gaza. Agenția palestiniană de știri Wafa, care citează surse medicale, a raportat că avioanele israeliene au vizat două case la est de Deir el-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, provocând moartea a 15 persoane.

ADVERTISEMENT

Informațiile cu privire la aceste atacuri nu au fost confirmate de agențiile de presă occidentale, ele bazându-se în exclusivitate pe relatările publicațiilor precum Al Jazeera sau ale autorităților locale.

Alți 14 palestinieni uciși într-un al doilea bombardament

La doar câteva ore după bombardamentul asupra taberei de refugiați, forțele israeliene au bombardat o clădire rezidențială din orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, potrivit unui martor și rapoartelor mass-media, ucigând cel puțin 14 palestinieni și îngropând mulți alții sub dărâmături, transmite Al Jazeera.

Potrivit sursei citate, care citează mai mulți martori, ultimul atac din Rafah a redus la scrum o clădire cu patru etaje din cartierul Al Salam. Cel puțin șase copii au fost uciși și alte zeci de persoane au fost rănite, a relatat agenția de știri Wafa.

Ahmed Radwan, un salvator, a declarat că în clădirea lovită locuiau civili și că printre aceștia se aflau persoane strămutate din cauza asaltului actual al Israelului asupra Gaza. “Am reușit să scoatem mai multe cadavre și să salvăm mai mulți răniți, dar mulți alți civili – femei și copii – sunt încă sub dărâmături”, a declarat el pentru Al Jazeera.

“Avem resurse limitate și puține. Pe măsură ce acest război intră în cea de-a șasea lună, nu există combustibil pentru a opera echipamentele de căutare și salvare. Avem nevoie de echipamente grele pentru a ajuta la salvarea femeilor și copiilor de sub dărâmături, dar, din păcate, nu avem capacitatea de a face acest lucru”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: