News

Conflictul Israel – Hamas ar putea escalada. Netanyahu anunță o ofensivă în Rafah, SUA se opun unei invazii

Războiul dintre Israel și Hamas este la un pas de o nouă escaladare. Benjamin Netanyahu anunță că a fost stabilită o dată pentru ofensiva din Rafah, în ciuda opoziției SUA.
08.04.2024 | 22:00
Conflictul Israel  Hamas ar putea escalada Netanyahu anunta o ofensiva in Rafah SUA se opun unei invazii
Războiul Israel - Hamas, o nouă escaladare? Benjamin Netanyahu anunță că a fost stabilită o dată pentru ofensiva din Rafah. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, de la Tel Aviv, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că Guvernul din Israel a stabilit o dată a unei ofensive în orașul palestinian Rafah, unde se află ultima fortăreață Hamas.

Războiul Israel – Hamas, o nouă escaladare? Benjamin Netanyahu anunță că a fost stabilită o dată pentru ofensiva din Rafah

În urmă cu 24 de ore, Israelul a anunțat că şi-a retras o parte din trupele din sudul Fâşiei Gaza, la şase luni de la declanşarea războiului împotriva grupării teroriste Hamas.

ADVERTISEMENT

Mai exact, armata israeliană s-a retras din Khan Younis. Au rămas aici doar câteva brigăzi. Acest aspect corespunde cu dorința Washingtonului de diminuare a efectivelor și încetarea luptelor.

La o zi distanță, luni, 8 aprilie, de la Tel Aviv vine un anunț deloc pe placul Casei Albe. Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că ”există o dată” a unei ofensive în Rafah.

ADVERTISEMENT

Victoria necesită intrarea în Rafah și eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Acest lucru se va întâmpla. Există o dată când va avea loc ofensiva”, a declarat liderul de la Tel Aviv.

Poziția lui Netanyahu a venit după ce partenerii săi de coaliție de extremă dreaptă au criticat retragerea unor trupe din Gaza. Ministrul ultranaționalist al securității, Itamar Ben-Gvir, a avertizat că ”dacă prim-ministrul decide să pună capăt războiului fără o intervenție pe scară largă, o ofensivă în Rafah pentru a învinge Hamas, el nu va mai putea continua în funcție”.

ADVERTISEMENT

SUA se opun unei invazii

În ultimele săptămâni, SUA au făcut presiuni publice din ce în ce mai mari asupra lui Netanyahu. I-au cerut direct să nu efectueze o operațiune majoră în Rafah.

Deși zona a devenit ultima fortăreață a Hamas, această parte din Gaza adăpostește și peste 1 milion de persoane strămutate din cauza luptelor din alte zone ale enclavei palestiniene.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a spus, luni seara, că Israelul nu a informat administrația Biden cu privire la data la care intenționează să lanseze o ofensivă majoră în orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza.

Miller reiterează faptul că Washingtonul se opune unei invazii majore în Rafah, argumentând că Israelul își poate atinge obiectivele de război prin alte mijloace, notează Times of Israel.

ADVERTISEMENT
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată....
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată. Pe cine escortau
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Ce a putut declara Valentina Pelinel despre Mihaela Borcea, după ce s-a spus...
Ce a putut declara Valentina Pelinel despre Mihaela Borcea, după ce s-a spus că a scos-o din afacerile familiei!
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
AVERTISMENTUL lui VLADIMIR PUTIN: Membrii NATO din Europa se joacă cu focul!
AVERTISMENTUL lui VLADIMIR PUTIN: Membrii NATO din Europa se joacă cu focul!
Câți bani primesc în plus de la 1 septembrie românii cu pensii mici
Câți bani primesc în plus de la 1 septembrie românii cu pensii mici
Acuzații la adresa PRO TV. Fanii sunt revoltați din cauza deciziei
Acuzații la adresa PRO TV. Fanii sunt revoltați din cauza deciziei
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”