News

Conflictul Israel – Hamas ar putea escalada. Netanyahu anunță o ofensivă în Rafah, SUA se opun unei invazii

Războiul dintre Israel și Hamas este la un pas de o nouă escaladare. Benjamin Netanyahu anunță că a fost stabilită o dată pentru ofensiva din Rafah, în ciuda opoziției SUA.
08.04.2024 | 22:00
Conflictul Israel  Hamas ar putea escalada Netanyahu anunta o ofensiva in Rafah SUA se opun unei invazii
Războiul Israel - Hamas, o nouă escaladare? Benjamin Netanyahu anunță că a fost stabilită o dată pentru ofensiva din Rafah. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, de la Tel Aviv, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că Guvernul din Israel a stabilit o dată a unei ofensive în orașul palestinian Rafah, unde se află ultima fortăreață Hamas.

Războiul Israel – Hamas, o nouă escaladare? Benjamin Netanyahu anunță că a fost stabilită o dată pentru ofensiva din Rafah

În urmă cu 24 de ore, Israelul a anunțat că şi-a retras o parte din trupele din sudul Fâşiei Gaza, la şase luni de la declanşarea războiului împotriva grupării teroriste Hamas.

ADVERTISEMENT

Mai exact, armata israeliană s-a retras din Khan Younis. Au rămas aici doar câteva brigăzi. Acest aspect corespunde cu dorința Washingtonului de diminuare a efectivelor și încetarea luptelor.

La o zi distanță, luni, 8 aprilie, de la Tel Aviv vine un anunț deloc pe placul Casei Albe. Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că ”există o dată” a unei ofensive în Rafah.

ADVERTISEMENT

Victoria necesită intrarea în Rafah și eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Acest lucru se va întâmpla. Există o dată când va avea loc ofensiva”, a declarat liderul de la Tel Aviv.

Poziția lui Netanyahu a venit după ce partenerii săi de coaliție de extremă dreaptă au criticat retragerea unor trupe din Gaza. Ministrul ultranaționalist al securității, Itamar Ben-Gvir, a avertizat că ”dacă prim-ministrul decide să pună capăt războiului fără o intervenție pe scară largă, o ofensivă în Rafah pentru a învinge Hamas, el nu va mai putea continua în funcție”.

ADVERTISEMENT

SUA se opun unei invazii

În ultimele săptămâni, SUA au făcut presiuni publice din ce în ce mai mari asupra lui Netanyahu. I-au cerut direct să nu efectueze o operațiune majoră în Rafah.

Deși zona a devenit ultima fortăreață a Hamas, această parte din Gaza adăpostește și peste 1 milion de persoane strămutate din cauza luptelor din alte zone ale enclavei palestiniene.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a spus, luni seara, că Israelul nu a informat administrația Biden cu privire la data la care intenționează să lanseze o ofensivă majoră în orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza.

Miller reiterează faptul că Washingtonul se opune unei invazii majore în Rafah, argumentând că Israelul își poate atinge obiectivele de război prin alte mijloace, notează Times of Israel.

ADVERTISEMENT