News

Hamas duce războiul și pe rețele de socializare. Folosește o strategie perfectată de Statul Islamic și Al Qaeda

Hamas distribuie videoclipuri violente pe rețelele de socializare. Strategia reflectă eforturile depuse în anii trecuți de grupuri extremiste precum Statul Islamic și Al Qaeda.
11.10.2023 | 18:54
Hamas duce razboiul si pe retele de socializare Foloseste o strategie perfectata de Statul Islamic si Al Qaeda
Hamas a inundat rețelele de socializare cu imagini violente sau false Sursa foto: hepta, X(Twitter) / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un videoclip cu un atacator Hamas care trage cu pușca de asalt asupra unei mașini pline de civili israelieni a fost vizionat de peste un milion de ori pe X (Twitter) de când a fost încărcat duminică. O fotografie cu civili israelieni morți, împrăștiați pe marginea unui drum într-un kibbutz israelian din apropierea Fâșiei Gaza, a fost partajată de peste 20.000 de ori pe X. Iar o înregistrare audio cu strigătele disperate de ajutor ale unei tinere israeliene care era răpită din casa ei a fost partajată de aproape 50.000 de ori pe platformă.

Hamas duce războiul pe rețele de socializare

De când Hamas a lansat un atac transfrontalier în Israel în weekend, videoclipuri violente și imagini grafice au inundat rețelele de socializare. Multe dintre postări au fost difuzate de Hamas pentru a teroriza civilii și pentru a profita de lipsa de moderare a conținutului pe unele site-uri de socializare – în special X și Telegram -, potrivit unui oficial Hamas și experților în social media intervievați de New York Times.

ADVERTISEMENT

Strategia reia eforturile unor grupuri extremiste precum Statul Islamic și Al Qaeda, care au profitat cu ani în urmă de lipsa de mecanisme de protecție a companiilor de social media pentru a încărca pe internet imagini grafice. Companiile de social media au reacționat atunci prin eliminarea și interzicerea conturilor legate de aceste grupuri.

Problema a apărut din nou în ultima săptămână, în special pe X, unde echipele de siguranță și de moderare a conținutului au fost în mare parte desființate sub conducerea lui Elon Musk, și pe Telegram, platforma de mesagerie care nu face practic nicio moderare a conținutului.

ADVERTISEMENT

Grupurile israeliene care monitorizează rețelele sociale pentru discursul de ură și dezinformare au declarat că imaginile grafice încep adesea pe Telegram. Apoi se mută pe X înainte de a ajunge pe alte site-uri de socializare.

X, o zonă de război fără etică

“Twitter, sau X, așa cum se numește acum, au devenit o zonă de război fără etică”, a declarat Achiya Schatz, director al FakeReporter, o organizație israeliană care monitorizează dezinformarea și discursul de ură. “În războiul informațional care se poartă, este acum un loc unde te duci și faci ce vrei.”

ADVERTISEMENT

În trecut, grupul său a raportat conturi false sau conținut violent către X, care a eliminat postarea dacă aceasta încălca regulile sale, a spus Schatz. Acum, a adăugat el, nu mai există nimeni în cadrul companiei cu care să vorbească. “Toți cei cu care am lucrat odată au dispărut. Nu mai există nimeni la care să poți ajunge la acea companie”, a spus el. “Războiul informațional de pe Twitter a dispărut, s-a pierdut. Nu mai este nimeni care să lupte acolo.”

El a adăugat că platforme precum Facebook, YouTube și TikTok au fost receptive în ceea ce privește eliminarea imaginilor grafice și a dezinformărilor, deși companiile sunt inundate de cereri. Telegram și X nu au răspuns la o solicitare de comentarii. În weekend, echipa de siguranță a X a postat o actualizare a politicilor sale, precizând că a eliminat conturile afiliate la Hamas și că a luat măsuri în cazul a zeci de mii de postări.

ADVERTISEMENT

Nora Benavidez, consilier principal la Free Press, un grup de apărare a presei, a declarat că starea discursului pe X în timpul conflictului a fost “consecința teribilă, dar naturală, a 11 luni de decizii greșite ale lui Musk”. Ea a citat anularea politicilor împotriva conținutului toxic, reducerile de personal și prioritatea acordată conturilor de abonament, care “acum permite, ba chiar cere, conținutul controversat și incendiar să prospere”.

Imagini vechi sau din jocuri video

Unele dintre aceste conturi de abonament au postat, de asemenea, imagini false sau trucate, a declarat Alex Goldenberg, analist principal de informații la Network Contagion Research Institute de la Universitatea Rutgers. Cercetătorii au identificat imagini din jocuri video care au fost postate pe TikTok ca fiind imagini reale. Imagini vechi din războiul civil din Siria și un videoclip de propagandă al Hezbollah, organizația militantă șiită libaneză, au fost distribuite ca fiind noi. “Este o problemă în toate rețelele de socializare”, a spus Goldenberg.

Schatz a declarat că organizația sa a identificat duminică o înregistrare video cu copii în cuști care a fost vizionată de milioane de ori pe X, pe fondul afirmațiilor potrivit cărora copiii ar fi ostatici israelieni ai Hamas. Deși originile videoclipului nu sunt clare, Schatz a găsit versiuni postate în urmă cu câteva săptămâni pe TikTok, iar alți cercetători au descoperit versiuni ale videoclipului pe YouTube și Instagram, susținând că acesta provenea din Afganistan, Siria și Yemen.

“Am raportat că videoclipul era fals și cu siguranță nu era un videoclip actual din Gaza, dar nimeni de la X nu a răspuns”, a declarat Schatz. “Videoclipurile reale sunt destul de rele și fără ca oamenii să împărtășească aceste videoclipuri false.”

Efectul videoclipurilor a fost dur. Unii israelieni au început să evite rețelele de socializare de teamă să nu-i vadă pe cei dragi dispăruți în imaginile grafice. Dr. Sol Adelsky, un psihiatru pentru copii de origine americană, care trăiește în Israel din 2018, a declarat că mulți părinți au fost sfătuiți să își țină copiii departe de aplicațiile de socializare.

Copiii, îndemnați să evite rețelele sociale

“Încercăm cu adevărat să limităm cât de multe lucruri pe care le văd”, a spus el. “Școlile dau, de asemenea, îndrumări pentru ca copiii să nu folosească anumite aplicații de socializare.” Unele școli din Statele Unite au încurajat, de asemenea, părinții să le spună copiilor lor să șteargă aplicațiile. Dr. Adelsky a adăugat că, chiar și cu aceste îndrumări, o mulțime de afirmații neverificate și mesaje înfricoșătoare au ajuns la oameni prin intermediul aplicațiilor de mesagerie precum WhatsApp, care sunt populare în rândul israelienilor.

Frica și confuzia fac parte din strategie, potrivit unui oficial Hamas care a dorit să vorbească doar sub protecția anonimatului. Oficialul, care a fost responsabil cu crearea de conținut de social media pentru Hamas pe Twitter și alte platforme, a declarat că gruparea a dorit să își stabilească propriile narațiuni și să caute sprijin din partea aliaților prin intermediul social media.

Atunci când ISIS a publicat videoclipuri cu decapitări pe rețelele de socializare, a spus el, imaginile au servit ca un strigăt de mobilizare pentru ca extremiștii să se alăture cauzei sale și ca război psihologic asupra țintelor sale. Deși nu a spus că Hamas a urmat un tipar stabilit de ISIS, el a calificat strategia sa de socializare ca fiind una de succes.

UE, ultimatum pentru Musk

Elon Musk are termen până la sfârșitul zilei de miercuri pentru a răspunde cererilor Bruxelles-ului de a elimina de pe rețeaua sa de socializare X imaginile grafice și dezinformările legate de violențele din Israel, în caz contrar urmând să se confrunte cu toată forța noilor norme europene privind rețelele de socializare.

Thierry Breton, comisarul Uniunii Europene care supervizează normele Actului privind serviciile digitale (DSA) al blocului, i-a scris proprietarului rețelei X pentru a-l avertiza pe Musk cu privire la obligațiile sale în conformitate cu normele privind conținutul blocului.

În cazul în care Musk nu se conformează, normele UE prevăd că X s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 6 % din veniturile sale pentru eventualele abateri. În conformitate cu reglementările, companiile de social media sunt obligate să elimine toate formele de discursuri de ură, incitare la violență și alte imagini macabre sau propagandă care promovează organizațiile teroriste, relatează Politico.

De când Hamas și-a lansat atacurile violente asupra Israelului, la 7 octombrie, X a fost inundat de imagini, videoclipuri și hashtag-uri care descriu – în detalii grafice – modul în care sute de israelieni au fost uciși sau răpiți. Conform propriilor politici ale X, astfel de materiale ar trebui, de asemenea, să fie eliminate imediat.

Musk a cerut precizări

“Vă îndemn să asigurați un răspuns prompt, precis și complet la această solicitare în următoarele 24 de ore”, a scris Breton pe X marți seara târziu. “Vom include răspunsul dumneavoastră în dosarul nostru de evaluare a conformității dumneavoastră cu DSA.”

Michelle Donelan, ministrul britanic însărcinat cu reglementarea separată a conținutului online din Regatul Unit, intenționează, de asemenea, să se întâlnească miercuri cu unele companii media, printre care Google, Meta, X, TikTok și Snapchat, pentru a le reaminti obligațiile lor de a elimina conținutul care implică antisemitism și violență extremă în urma atacurilor Hamas. “Luăm măsuri pentru a fi solidari cu Israelul și comunitatea noastră evreiască”, a scris Donelan pe X.

Ca răspuns la postarea lui Breton pe X, Musk i-a cerut politicianului francez să sublinieze modul în care compania sa de social media a încălcat potențial normele europene privind conținutul. “Politica noastră este ca totul să fie deschis și transparent”, a adăugat el. Breton a răspuns: “Depinde de tine să demonstrezi că te ții de cuvânt”.

ADVERTISEMENT