LIVE Actualizat 11-10-2023
20:09

Război în Israel. Benjamin Netanyahu anunță ofensiva împotriva teroriștilor: ”Fiecare membru Hamas va fi distrus”

Israelul se pregătește să invadeze Fâșia Gaza, astfel că au fost mobilizați 300.000 de soldați în această zonă fierbinte a conflictului.
11.10.2023 | 22:59
Razboi in Israel Benjamin Netanyahu anunta ofensiva impotriva teroristilor Fiecare membru Hamas va fi distrus
300.000 de soldați au fost mobilizați la frontiera cu Fâșia Gaza. Foto: aljazeera.com
ADVERTISEMENT
11-10-2023
20:09

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, anunță ofensiva împotriva teroriștilor: ”Fiecare om din Hamas va fi distrus”

Într-o declarație de presă susținută miercuri seara, alături de ministrul apărării, Yoav Gallant și de liderul opoziției, Benny Gantz, premierul din Israel, Benjamin Netanyahu, a anunțat o ofensivă totală împotriva teroriștilor. 

Liderul israelian a spus că țara sa se luptă cu un inamic mai rău decât ISIS. Netanyahu dă asigurări că Israelul va câștiga războiul, iar fiecare membru Hamas va fi distrus.

Soarta statului nostru este în joc. Dragi cetățeni, am văzut animalele de oameni cu care avem de a face. Ne luptăm cu un inamic crud, mai rău decât ISIS. Femei arse de vii, copii împușcați în cap, soldați cu capetele tăiate. 

Au adus materiale incendiare ca să-i ardă de vii. Oroare este imensă, durerea este imensă, fiecare familie în Israel cunoaște pe cineva care a fost victimă. 

Unitatea în popor, în aceste momente dificile, arată caracterul nostru. Primim suport internațional fără precedent. Ca urmare a convorbirii cu Joe Biden, am primit echipament și muniție. Ne luptăm cu toată forța, am trecut la ofensivă. 

Vă spun, cetățeni ai Israelului, poporul Israel trăiește, împreună vom câștiga. Ne luptăm cu toată forța, fiecare membru Hamas va fi distrus”, a spus premierul israelian.

11-10-2023
18:39

Joe Biden: ”Nimic nu justifică terorismul”. Liderul SUA, o nouă convorbire cu Benjamin Netanyahu

La mijlocul acestei săptămâni, preşedintele american Joe Biden a avut o nouă rundă de discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. La finalul convorbirii, liderul SUA a spus că ”nimic nu justifică terorismul”.

Administrația Biden se pregătește să trimită o cerere de finanțare suplimentară Congresului pentru a căuta bani pentru Israel (și pentru Ucraina, Taiwan și granița de sud a SUA), a informat miercuri NBC News, citată de The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al securității naționale americane, John Kirby, a declarat, miercuri, că 22 de cetățeni americani au fost uciși în timpul atacurilor Hamas asupra Israelului. Alți 17 ar fi ținuți ostatici de teroriști.

11-10-2023
18:34

Armata israeliană anunță că nu a identificat nicio ”infiltrare aeriană” din Liban

Miercuri seara, armata israeliană a anunţat seara că suspectează o “infiltrare aeriană” dinspre Liban în nordul Israelului. Aici, sirenele de alertă în caz de atacuri cu rachete au răsunat în mai multe localităţi.

Ulterior, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au revenit cu o rectificare pe acest subiect și au anunțat că nu există ”niciun incident de securitate” în nordul Israelului și nici o posibilă ”infiltrare aeriană” din Liban.

Israelienii investighează acum pentru a afla de ce s-au declanșat alertele privind un atac aerian în zona de nord, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, citat de The Guardian.

11-10-2023
15:34

Ministrul britanic de externe, dus în buncăr din cauza unui atac cu rachete

Ministrul de externe al Marii Britanii a fost nevoit să caute adăpost în timpul unei vizite în sudul Israelului. Un videoclip îl arată pe James Cleverly și grupul care îl însoțea alergând spre o clădire în timp ce sirenele sună.

Ministerul de Externe al Israelului a confirmat că alarma îi avertiza pe cetățeni cu privire la faptul că sunt amenințați de rachete lansate de Hamas, dispre Fâșia Gaza.

În altă ordine de idei, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților a SUA a dezvăluit miercuri că Egiptul a avertizat Israelul cu trei zile înainte de iminența unui atac al grupării Hamas. Potrivit surselor egiptene, care au deyvăluit în premieră informația, în cursul zilei de marți, premierul Benjamin Netanyahu „a fost indiferent” la avertismentele venite dinspre Cairo.

11-10-2023
14:59

Confruntări și în Cisiordania, trei palestinieni au murit în confruntări cu coloniștii evrei

Armata israelieană investighează un incident care a implicat mai multe schimburi de focuri în apropierea localității Qusra, situată în Cisiordania, la sud de Nablus, unde mai mulți palestinieni au fost răniți în confruntări cu coloniștii evrei.

Potrivit unui raport palestinian, trei palestinieni au fost uciși, iar 11 au fost răniți de gloanțe. Surse medicale au raportat că echipajele Semilunii Roșii au transferat doi minori decedați, cu vârste de 16 și 17 ani, la Spitalul Rafidia, în timp ce Ministerul Sănătății a anunțat decesul unei a treia persoane rănite.

Surse medicale și locale au raportat că ambulanțele au transportat 11 locuitori care au fost răniți de gloanțe la Spitalul Rafidia, din Nablus, și Spitalul Guvernamental Salfit, dintre care unii se află în stare critică.

Surse palestiniene afirmă că soldații israelieni și coloniștii au deschis focul inclusiv asupra unei ambulanțe, spărgându-i geamurile.

11-10-2023
14:06

Israelul a format un guvern de urgenţă

Premierul Benjamin Netanyahu și fostul premier Benny Gantz au anunțat într-o declarație comună, miercuri după-amiază, formarea unui guvern de urgență și a unui cabinet de management de război.

În cadrul acordului, se va forma un „cabinet de management de război” cu trei membri: prim-ministrul, ministrul apărării și Benny Gantz, liderul opoziţiei din Israel. În plus, colonelul Gadi Eisenkot și ministrul Ron Dermer vor servi ca observatori în Cabinetul de management al războiului.

În cabinetul politico-securității vor fi adăugați în total cinci miniștri fără portofoliu (cu unul dintre ei ca observator): Benny Gantz, Gideon Sa’ar, Gadi Eisenkot și alți doi miniștri. Acest guvern va activa pe toată durata războiului.

11-10-2023
13:36

Atac al Hamas asupra centrului Israelului

Noi rachete au fost lansate miercuri după amiază asupra localităţilor din centrul Israelului, alarmele fiind auzite în Tel Aviv, Bat Yam, Holon și Rishon Lezion. Emanuel Fabian, corespondent militar pentru Times of Israel, a confirmat că partea centrală a Israelulului este „sub atac cu rachete”.

De asemenea, Consiliul Regional Eshkol și-a informat locuitorii că, din cauza temerii unui incident de securitate, aceștia trebuie să intre în spații protejate și să încuie ușile, până la noi ordine.

Dar ameninţările vin şi dintre nord, nu doar dinspre Fâşia Gaza. Hezbollah a avertizat ocupația israeliană cu privire la un răspuns ferm și decisiv ca urmare a agresiunii în curs de pe teritoriul libanez, deoarece artileria de ocupație israeliană a vizat zona Al-Dhahira cu obuze cu fosfor.

Peste 2.100 de poersoane şi-au pierdut până acum viaţa în confruntările începute sâmbătă, aproximativ 1.200 de partea israeliană şi 900 în rândul palestinienilor.

11-10-2023
12:09

Cartierul de lux al orașului Gaza a fost distrus complet

Imagini din dronă postate pe rețelele de socializare arată cum cartierul Al Rimal, din orașul Gaza, a fost complet distrus în urma bombardamentelor israeliene. Al Rimal este un cartier de lux din inima oraşului Gaza.

Pe de altă parte, Israelul a confirmat marţi că centrala electrică din Gaza a fost închisă complet, astfel că în momentul de faţă nu mai există deloc electricitate în Fâșia Gaza.

În acelaşi timp, bombardamentele israeliene au vizat miercuri şi localităţi din sudul Libanului ca răspuns la un nou atac cu rachete al grupării Hezbollah. Locuitorii din Rmeish, localitate din sudul Libanului, au declarat că bombardamentele israeliene au lovit în apropiere. O sursă de securitate a declarat pentru Reuters că rafalele de artilerie israeliană au lovit punctul de lansare a rachetelor din jurul localităţii Dhayra, aflată peste graniţă în dreptul localităţii israeliene Arab al-Aramshe.

11-10-2023
11:09

Doi israelieni răniţi la Aşkelon, în urma unor tiruri Hamas

Oraşul Aşkelon a fost din nou ţinta atacurilor cu rachetă dinspre Fâşia Gaza. Una dintre explozii a provocat rănirea a două persoane, un bărbat de 60 de ani şi o femeie de 40 de ani.

În acelaşi timp, până acum, 9 lucrători ai agenției ONU UNRWA au fost uciși în atacuri aeriene israeliene, a anunțat agenția pe Twitter. “Nouă dintre angajații noștri au fost uciși în atacuri aeriene în Fâșia Gaza, începând de sâmbătă. Protecția civililor este primordială, inclusiv în perioade de conflict. Aceștia ar trebui protejați în conformitate cu legile războiului”, a transmis agenția ONU într-un comunicat.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a anunțat, miercuri, că numărul morților în urma atacurilor israelienilor a crescut la 1.055, în timp ce numărul răniţilor este de 5.184 de răniți.

11-10-2023
09:51

Israelienii au distrus Universitatea Islamică din Gaza: "Acolo era sediul Hamas"

Forțele Israeliene de Apărare (IDF) au tranmis că au lovit Universitatea Islamică din Gaza, susținând că aceasta „era folosită ca o tabără de antrenament Hamas pentru agenții de informații militare”.

“Cu puțin timp în urmă, avioanele de război ale IDF au atacat un important centru operațional și militar al organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza – Universitatea Islamică”, potrivit ultimului raport al IDF. Campusul ar fi folosit și pentru dezvoltarea și producția de arme, iar conferințe erau organizate pentru a strânge fonduri pentru activitățile Hamas.

„Universitatea a menținut legături strânse cu conducerea Hamas”, a transmis IDF într-un comunicat.

11-10-2023
09:22

17 britanici au fost uciși sau sunt daţi dispăruţi în Israel

BBC informează că 17 cetățeni britanici, inclusiv copii, au fost uciși sau au dispărut în urma atacului din weekend, lansat de Hamas. Postul de televiziune citează o sursă oficială, care a declarat că a fost revizuită estimarea anterioară, de peste 10 cetățeni britanici uciși sau dispăruți.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a anunțat, miercuri dimineață, că numărul morților în urma atacurilor israeliene a crescut la 950, iar cel al răniţilor la peste 5.000. 

De asemenea, opt jurnalişti palestinieni au fost ucişi, iar alţi 20 au fost răniţi în urma bombardamentelor.

11-10-2023
07:54

Un muncitor moldovean a fost ucis de Hamas

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a anunţat decesul unui cetăţean moldovean în Israel. Bărbatul avea 35 de ani şi muncea în apropiere de Fâşia Gaza.

“Cu profundă tristeţe, am primit vestea despre trecerea în nefiinţă a unui cetăţean moldovean în vârstă de 35 de ani, care muncea în Israel, în apropierea de Fâşia Gaza. El a devenit una dintre victimele atacului terorist desfăşurat de către teroriştii care s-au infiltrat din Fâşie”, a scris Nicu Popescu, pe Facebook.

Peste 1.200 de persoane au murit în urma atacurilor Hamas din israel, victimele având diferite naţionalităţi. Inclusiv un român a murit în urma conflictelor din zonă.

Purtătorul de cuvânt al armatei Israeului, Jonathan Curtis, anunță că cei 300.000 de soldați se pregătesc de o invazie terestră, pentru a șterge de pe fața pământului gruparea teroristă Hamas. Oficialii israelieni au anunțat că vor lovit Fâșia Gaza pentru a se asigura că 50 de ani nimeni nu va mai putea riposta.

300.000 de soldați au fost mobilizați la frontiera cu Fâșia Gaza

“Am desfășurat 300.000 de soldați în apropierea Fâșiei Gaza- de fapt, am trimis – infanteria noastră, soldații noștri blindate, corpul nostru de artilerie și mulți alți soldați din rezerve – 300.000 de soldați, – în diferite brigăzi și divizii sunt acum aproape de Fâșia Gaza, pregătindu-se să execute misiunea care ne-a fost încredințată de guvernul israelian“, a transmis Curtis, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Așa cum au mai anunțat deja, israelienii vor distrugerea totală a grupării teroriste Hamas. “Și aceasta (n.r. misiunea) este de a ne asigura că Hamas, la acest sfârșit de război, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucide civili israelieni”, a explicat reprezentantul armatei israeliene.

Între timp, forțele israeliene au lovit 80 de ținte în Beit Hanon, un oraș aflat în nord-estul Fâșiei Gaza. ”Aceste lovituri se adaugă celor peste 450 de ţinte din Al-Furqan vizate în ultimele 24 de ore, inclusiv 200 de lovituri în cursul nopţii, iar alte 70 de “ţinte” au fost lovite în al-Daraj”, a mai transmis armata israeliană.

ADVERTISEMENT

Israelul a anunțat că a distrus, printre altele, sistemul de detectare a aeronavelor Hamas în Gaza. Așadar, un ”sistem avansat de detectare” al Hamas, utilizat pentru identificarea aeronavelor, a fost distrus în timp ce atacurile aeriene israeliene au lovit peste 80 de ținte în Gaza, au anunțat miercuri Forțele de Apărare Israelului (IDF).

”Ieri, în câteva minute în timpul unei ieșiri concentrate, IAF [Forțele Aeriene Israeliene] au lovit toate siturile rețelei și au demolat capacitatea Hamas de a-și forma o imagine exactă a cerului și a eforturilor lor de a viza avioanele IDF”, au transmis reprezentanții armatei.

ADVERTISEMENT

Pe lista țintelor s-au aflat două sucursale bancare folosite de Hamas pentru a finanța terorismul, un tunel subteran, două centre de comandă operațională Hamas, dotări de depozitare a armelor, două complexe Hamas folosite pentru antrenament, fabricare și depozitare de arme.

Mai mult, armata israeliană l-a ucis pe fratele liderului Hamas, supranumit Oaspetele. Informațiile arată că rachetele au lovit casa rudelor lui Mohammad Deif, comandantul militar al Hamas, într-un cartier Qizan an Najjar din Khan Younis. Potrivit presei palestiniene a fost lovită și casa tatălui lui Deif, ucigându-l pe fratele teroristului, dar și pe fiul acestuia și pe nepoata fratelui.

ADVERTISEMENT

Aproape o mie de oameni au murit în Gaza de când Israelul a început sâmbătă atacurile aeriene asupra enclavei palestiniene, ca răspuns la atacurile Hamas, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii din Gaza. Aproximativ 950 de persoane au fost ucise și alte 5.000 au fost rănite în loviturile din Gaza, a completat ministerul.

ADVERTISEMENT