News

Haos în țara în care guvernul a refuzat să treacă la ora de vară. Decizia a fost ignorată de o parte a populației

De duminică dimineață, libanezii își duc viața după două fusuri orare diferite în funcție de religia de care aparține fiecare.
26.03.2023 | 16:17
Haos in tara in care guvernul a refuzat sa treaca la ora de vara Decizia a fost ignorata de o parte a populatiei
Najib Mikati, premierul interimari din Liban/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Libanul funcționează după două fusuri orare distincte, în urma unei dispute între autoritățile politice și religioase legate de trecerea la ora de vară. Guvernul a decis să amâne acest proces, însă o parte a autorităților și a populației a ignorat această decizie, transmite BBC.

Deși trecerea la ora de vară se face în majoritatea țărilor în ultima duminică a lunii martie, primul-ministru interimar din Liban, Najib Mikati, a anunțat că în acest an schimbarea se va face luna viitoare, în ultima zi a Ramadanului, astfel încât musulmanii să-și încheie postul cu o oră mai devreme.

ADVERTISEMENT

Însă oficialii creștini libanezi au anunțat că vor trece la ora de vară din această duminică, menținând tradiția din anii anteriori. Mai mult, o mare parte a firmelor din Liban au luat o decizie similară și și-au ajustat programul în funcție noua oră.

Disputa dintre șeful Guvernului și oficialii creștini de rang inferior este încă o dovadă a clivajelor adânci dintre comunitățile musulmane și cea creștină, care au generat un război civil la sfârșitul anilor 70 care s-a prelungit timp de mai bine de un deceniu. Deși pacea a fost restabilită, pozițiile politice sunt definite în primul rând de comunitățile religioase de care un politician sau altul aparține.

ADVERTISEMENT

O decizie motivată religios

Anunțul premierului Najib Mikati, un musulman sunnit, a fost făcut abia joi, șeful Guvernului precizând că trecerea la ora de vară se va face abia la miezul nopții de 20 spre 21 aprilie. Mikati nu și-a justificat decizia, însă comentatorii politici susțin că este o încercare de a-și spori popularitatea printre musulmani.

Ramadanul, luna sfântă a musulmanilor, începe pe 22 martie și se încheie pe 21 aprilie. În urma deciziei guvernului de la Beirut, musulmanii își vor putea încheia postul cu o oră mai devreme, la ora 18, în loc de ora 19. Biserica creștină maronită din Liban a catalogat decizia ca „surprinzătoare” și a anunțat că o va ignora.

ADVERTISEMENT

Același lucru l-au făcut și instituții importante din Liban care funcționează acum după ora de vară. De asemenea, două posturi TV de știri, LBCI și MTV, au trecut și ele la ora de vară. Operatorul aerian național Middle East Airlines a adoptat o soluție de compromis: ceasurile după care activează rămân pe ora de iarnă, însă programul zborurilor a fost modificat astfel încât să nu fie perturbate cursele internaționale.

Confuzia este cu atât mai mare cu cât telefoanele mobile și alte dispozitive electronice au trecut automat pe ora de vară, întrucât operatorii de telecomunicații nu au fost notificați la timp în privința amânării acestei treceri. Decizia bruscă a guvernului libanez a dus la perurbarea planurilor de călătorie și a activităților economice, notează Kim Ghattas, un expert în problemele regiunii.

ADVERTISEMENT

În acest ultim sfârşit de săptămână din luna martie, câteva zeci de țări din întreaga lume, între care şi România, au trecut la ora de vară. Ceasurile au fost date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 a devenit ora 04.00, ceea ce înseamnă că noaptea trecută a fost mai scurtă cu o oră.

ADVERTISEMENT