News

Harta zonelor afectate de un eventual dezastru nuclear la Zaporojie. Rușii cred că România va fi printre țările ce vor avea de suferit

Agenția rusă de presă RIA Novosit a publicat o hartă cu țările care ar urma să fie afectate de un eventuală accident nuclear la centrala de la Zaporojie, în zona căreia se duc lupte între ruși și ucraineni.
14.08.2022 | 13:50
Harta zonelor afectate de un eventual dezastru nuclear la Zaporojie Rusii cred ca Romania va fi printre tarile ce vor avea de suferit
Centrala nucleară de la Zaporojie/ Foto: Wikiedia
ADVERTISEMENT

În contextul îngrijorărilor legate de efectele pe care luptele dintre armatele rusă și ucraineană le-ar putea avea asupra centralei atomoelectrice de la Zaporojie, agenția rusă de presă RIA Novosti a publicat o hartă ce prezintă regiunile ce vor fi afectate o un eventual accident nuclear de proporții, transmite stiripesurse.ro.

Zonele care ar putea fi afectate în România

Potrivit hărții publicate de agenția rusă, mai bine de jumătate din teritoriul României ar intra în zona în care radioactivitatea ar crește considerabil în urma unei catastrofe.

ADVERTISEMENT

Harta este construită pe două cercuri concentrice. Primul cerc cuprinde regiunea din imediata apropiere a centralei de la Zaporojie, unde efectele ar fi cataclismice, similare celor care au survenit în jurul centralei de la Cernobîl, după catastrofa din 1986.

Al doilea cerc include țările care vor avea de suferit din cauza norilor radioactivi care s-ar putea răspândi. Din Ucraina, doar foarte mici regiuni din vestul țării ar fi în afara zonei, în timp ce întreg teritoriul Moldovei ar fi afectat.

ADVERTISEMENT

În ce privește România, zona afectat ar fi Moldova de la vest de Prut, Muntenia până aproape de Olt, precum și o parte considerabilă a Transilvaniei ceea ce, însumat, reprezintă mai bine de jumătate din teritoriul național.

harta-ria-novosti
Zonele ce ar putea fi afectată de un accident nuclear/ Sursă: RIA Novosti

De asemenea, mai bine de jumătate din Belarus și zona de nord-est a Bulgariei intră în zona de risc, precum și nordul Turciei și vestul Georgiei.

ADVERTISEMENT

De remarcat este că sunt incluse și vaste regiuni din Rusia, precum întregul Kuban și zona de vest, până aproape de Moscova.

Însă acuratețea hărții prezentate de RIA Novosti este cel puțin discutabilă întrucât aplică mecanic o zonă circulară în jurul centralei de la Zaporojie, fără să ia în calcul factori esențiali în cazul unui accident nuclear, precum direcția în care vor bate vânturile după un accident sau ploile care vor surveni în perioada de după o eventuală catastrofă.

ADVERTISEMENT

Astfel, în funcție de acești factori există posibilitatea ca zonele afectate să se extindă fie spre est, fie spre vest.

Lupte în jurul centralei nucleare

Situația la centrala nucleară de la Zaporojie continuă să fie extrem de gravă. Sâmbătă, asupra locației, au fost efectuate noi bombardamente de artilerie.

La fel ca săptămâna trecută, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de aceste atacuri.

Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi”, a anunțat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom.

Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare”, se mai menţionează în mesaj.

Oficialii pro-ruși instalați în zonele controlate de Kremlin în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”, a transmis, tot pe Telegram, un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov.

ADVERTISEMENT