News

Imagini de la locul în care a căzut a doua dronă rusească. Impactul a creat un crater imens

Locul în care a căzut a doua dronă rusească pe teritoriul României a lăsat un crater imens la locul impactului, indiciu pentru un aparat de mai mari dimensiuni.
10.09.2023 | 15:04
Imagini de la locul in care a cazut a doua drona ruseasca Impactul a creat un crater imens
Craterul de la Plauru ar putea fi provocat de o dronă Shahed, de producție iraniană/ Colaj Fanatik; Sursă foto: Antena 3 - Wikipedia
ADVERTISEMENT

Și a doua dronă care a ajuns pe teritoriul României a căzut tot pe raja localității Plauru, din județul Tulcea, iar Antena 3 a prezentat imagini de la locul prăbușirii aparatului, loc care poate fi recunoscut cu ușurință din cauza craterului.

Drona a lovit solul la aproximativ 100 de metri de malul Dunării, iar la locul impactului a lăsat un crater de mari dimeniuni, cu o adâncime de aproximativ 1,70 m. Acest lucru pare să indice un aparat de dimeniuni mai mari sau unul care avea încărăctură explozivă.

ADVERTISEMENT

Zona din jurul craterului pare a fi pârjolită, semn că un incendiu de mici proporții a izbucnit după impact. Locul prăbușirii a fost deja inspectat din cursul zilei de sâmbătă de către specialiștii MApN care au strâns resturile dronei pentru a fi examinate în laborator.

Deși până acum, Ministerul Apărării nu a dat detalii legate de dronă, există posibilitatea ca drona să fi fost una de fabricație iraniană, Shahed 136, folosită pe scară largă de către Rusia în războiul cu Ucraina. Dronele iraniene au o greutate de circa 200 de kilograme, iar încărcătura explozivă poate varia în intervalul 30-50 de kilograme. Shahed are o lungime de 3,5 m și o lățime în punctul maxim de 2,5 m.

ADVERTISEMENT

Două drone căzute în România de la începutul lunii

În cursul zilei de sâmbătă Ministerul Apărării Naționale a anunțat au fost găsite resturi de la o a doua dronă, tot în apropiere de Plauru, localitatea în care au fost identificate și rămășițele primei drone care a căzut pe teritoriul românesc, la începutul acestei luni.

Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

ADVERTISEMENT

În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică”, a precizat MApN.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, imediat după descoperirea dronei, oficialii NATO cu privire la noua încălcare a spațiului aerian al țării npastre printr-o convorbire telefonică avută cu secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg

ADVERTISEMENT

Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!”, se arată într-o declarație de presă a șefului statului.

ADVERTISEMENT