Autoritățile militare au găsit fragmente care par să indice prăbușirea unei a doua drone rusești pe teritoriul României, relativ aproape de locul în care a căzut drona găsită în localitatea Plauru, din județul Tulcea. După anunțul MApN, a venit și reacția președintelui Iohannis care a precizat că discutat subiectul cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.
În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.
MApN precizează că forțele sale rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. În paralel, aliații din NATO vor fi informați permanent în ce privește datele obținute legate de dronele rusești care au căzut pe teritoriul național. Comunicatul nu precizează data când drona ale cărei fragmente au fost descoperite a căzut pe teritorul național.
Informația a fost confirmată la scurtă vreme printr-un comunicat dat publicității de către Administrația Prezidențială, în care sunt condamnate deopotrivă atacurile aeriene rusești împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre și încălcările spațiului aerian ale României.
„Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!
În acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră”, se arată în comunicatul președintelui.
Într-o intervenție telefonică la Digi24, Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, pe raza căreia au fost descoperite fragmentele celor două drone, a afirmat că anterior a transmis MApN informațiile primite de la localnici privind intrarea unor drone rusești în spațiul aerian al României, iar pe baza acestor informații militarii au extins zona de cercetare.
„Oamenii știau de mai multă vreme că au căzut drone, că le-au vâjâit deasupra capetelor, dar au fost ignorați de autorități (…) Mie mi s-a atras atenția că pot băga țara în război”, a spus Cernega, adăugând apoi că-l bucură schimbarea de poziție a autorităților, care au devenit între timp mai receptive la informațiile livrate de localnici.