News

Imagini impresionante de la erupţia unui mare vulcan din Rusia. Şcolile au fost închise, traficul aerian este ameninţat. Video

Vulcanul Şiveluci, din Pensinsula Kamceatka, are cea mai intensă activitate din ultimii 16 ani. Stratul de cenuşă depus la sol este impresionant.
11.04.2023 | 12:35
Imagini impresionante de la eruptia unui mare vulcan din Rusia Scolile au fost inchise traficul aerian este amenintat Video
Imagine cu stratul de cenuşă depus la sol, după erupţia vulcanului Şiveluci
ADVERTISEMENT

Şiveluci, un vulcan din peninsula Kamceatka, aflată în estul îndepărtat al Rusiei, a erupt marţi dimineaţă și a aruncat în aer un nor de cenușă înalt de zece kilometri, reprezentând o amenințare majoră pentru traficul aerian. La sol, stratul de cenuşă depus depăşeşte 8,5 cm grosime.

A fost emis cod roşu pentru aviaţie

Autoritățile au emis o alertă cod roșu, menționând că o „masă uriaşă de cenușă” se deplasează spre vest și că o explozie, care aruncă poate arunca cenușă până la o înălțime de 15 kilometri ar putea avea loc în orice moment. „Activitatea în desfășurare ar putea afecta zborurile internaționale și aeronavele care zboară la altitudini mai mici”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, activitatea lui înregistrând un crescendo pentru ca şase ore mai târziu să expulzeze un nor de cenuşă care s-a răspândit deasupra unei suprafeţe de 108.000 de kilometri pătraţi, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe.

Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale au închis școlile și au ordonat locuitorilor din satele din apropiere să rămână în casă, deoarece norul de cenușă s-ar putea răspândi pe o distanță de zeci de kilometri în jurul vulcanului. “Din cauza a ceea ce tocmai am văzut aici cu ochii mei, va fi imposibil pentru copii să meargă la şcoală”, a spus directorul regiunii municipale Ust-Kamchatsky, Oleg Bondarenko.

“Cenuşa a urcat până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică faţă de vulcan şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere”, a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

“Vulcanul se pregătea pentru această erupție de cel puţin un an, iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin”, a mai adăugat Chebrov. Potrivit acestuia, vulcanul se va linişti pentru moment, însă nu este exclusă formarea altor nori mari de cenuşă. Totuși, fluxurile de lavă nu ar urma să ajungă la satele din regiune.

Vulcanul Şiveluci are două secţiuni principale, dintre care cea mai mică, numită “Tânărul Şiveluci”, a fost extrem de activă în ultimele luni, după cum au raportat oamenii de ştiinţă. Vârful lui, de 2.800 de metri altitudine, se înalţă din “Bătrânul Şiveluci”, de 3.283 de metri altitudine.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre cei mai mari şi mai activi vulcani din Peninsula Kamceatka şi a înregistrat aproximativ 60 de erupţii importante în ultimii 10.000 de ani. Cea mai recentă erupţie majoră a sa a fost consemnată în anul 2007. Kamceatka are aproximativ 160 de vulcani, doar aproximativ 20 dintre aceştia fiind activi.

ADVERTISEMENT