News

Coloană de cenușă înaltă de 10 km după erupția unui vulcan în Rusia. Alertă pentru industria aviatică

Vulcanul Bezimianîi, din Peninsula Kamceatka, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a erupt din nou zilele astea, aruncând în aer un nor uriaș de cenușă
09.04.2023 | 18:48
Coloana de cenusa inalta de 10 km dupa eruptia unui vulcan in Rusia Alerta pentru industria aviatica
Erupție spectaculoasă a unui vulcan din Rusia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Rusia au publicat imagini care arată scurgeri de lavă şi coloane de aburi care sunt aruncate în aer odată cu erupția vulcanului.

Erupție spectaculoasă a Vulcanul Bezimianîi

Vulcanul Bezimianîi, situat în peninsula Kamchatka din Rusia, a erupt recent, trimițând o coloană masivă de cenușă la 12 kilometri în aer. Cu o altitudine de 3 kilometri, Vulcanul Bezimianîi este unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

ADVERTISEMENT

Filiala Kamchatka a Serviciului de Geofizică al Academiei de Științe a Rusiei a surprins evenimentul dramatic într-o înregistrare video care a atras o atenție semnificativă din partea comunității științifice și a publicului.

Erupțiile precum cea de la vulcanul Bezimianîi prezintă diverse pericole, inclusiv căderi de cenușă, care pot deteriora infrastructura, pot perturba transportul aerian și pot prezenta riscuri pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

ADVERTISEMENT

Prezența cenușii vulcanice în atmosferă poate duce, de asemenea, la modificări ale modelelor meteorologice și ale temperaturilor globale, cu potențiale efecte pe termen lung asupra mediului. Ca răspuns la erupție, autoritățile locale au emis avertismente și recomandări pentru locuitorii din zonele afectate.

Alertă pentru industria aviatică

Erupția vulcanului a determinat Agenția Federală pentru Transport Aerian, Rosaviatsiya, să emită o recomandare puternică pentru aeronave pentru a-și evalua traiectoriile de zbor.

ADVERTISEMENT

Rosaviatsiya a precizat că vulcanul Bezimianîi, unul dintre cei mai activi din zonă și situat în secțiunea estică a peninsulei, a erupt vineri dimineață cu o coloană de cenușă de 12.000 de metri care ulterior a început să se deplaseze spre sud-est.

Conform scalei Organizației Aviației Civile Internaționale, erupția a primit cea mai mare clasificare de pericol “roșu”, a raportat Rosaviatsiya, avertizând că “activitatea vulcanică reprezintă un pericol pentru zborurile interne și internaționale”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile aviatice din Rusia au emis așa-numitul Aviz pentru aviatori pentru a asigura siguranța călătoriilor aeriene, sfătuindu-i pe piloți să “țină cont de particularitățile acestui fenomen natural” și “să sugereze folosirea unor rute alternative” atunci când zboară deasupra acestei regiuni a țării.

De asemenea, publicația a precizat că 23 de avioane din China, India și alte națiuni din Asia de Sud care se îndreptau spre America de Nord sau înapoi au fost lăsate să treacă datorită oficialilor ruși din domeniul aviației.

Serviciile locale de urgență au emis un avertisment pentru localnici și vizitatori. Oficialii au recomandat oamenilor să nu meargă la vulcanul Bezimianîi și la vulcanul Shiveluch din apropiere și să stea departe de aceștia pe o distanță de cel puțin 25 de kilometri, din cauza posibilității unor erupții de cenușă care ar putea atinge înălțimi de 15.000 de metri.

Un masiv vulcanic considerabil din peninsula Kamchatka este atât un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cât și o atracție turistică populară. Erupțiile sunt considerate ca fiind evenimente obișnuite care rareori duc la distrugeri semnificative.

ADVERTISEMENT
Tags: