News

În ce situaţii poate intra președintele de bloc în apartamentul tău, fără acord. Ce riști dacă refuzi

04.05.2021 | 18:44
In ce situatii poate intra presedintele de bloc in apartamentul tau fara acord Ce risti daca refuzi
Președintele de bloc poate intra oricând în apartamentul tău, chiar și fără acord. Ce riști dacă refuzi
ADVERTISEMENT

Președintele de bloc sau reprezentantul asociației de proprietari are dreptul de a intra în apartamentul tău, chiar și dacă tu nu ești de acord. Iată ce riști dacă refuzi acest lucru și despre ce situație este vorba mai exact în care acesta îți poate pătrunde în propria casă.

Când îți poate pătrunde în casă președintele de bloc fără acord

Legea stabilește că președintele de bloc poate intra în orice apartament din acesta, chiar și dacă nu a obținut acordul proprietarului, în anumite situații în care se impune. Mai exact, este vorba despre situația în care este necesară realizarea unor lucrări de construcții sau reparații. De asemenea, acest lucru este valabil și în cazul situațiilor de urgență.

ADVERTISEMENT

Totuși, pentru a putea intra în casa ta, reprezentantul asociației de proprietari sau președintele de bloc are nevoie de un preaviz motivat, în scris, care trebuie făcut de cinci zile, în cazul în care este vorba de construcții sau reparații la bloc și de 24 de ore, în cazul în care este vorba despre situații de urgență.

„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore”, arată articolul 31 al Legii 196/2018.

ADVERTISEMENT

Ce riști dacă nu permiți accesul în locuință administratorului de bloc

De asemenea, trebuie știut și faptul că președintele de bloc nu este unica persoană care poate intra în locuință fără a avea acceptul proprietarului. În același caz se află și administratorul sau o persoană calificată desemnată să realizeze anumite lucrări.

În cazul în care proprietarul refuză acest lucru, trebuie să știe că o face pe propria răspundere penală, pentru că această faptă nu numai că poți primi amendă, dar și închisoare. Răspunderea poate fi atât civilă, cât și penală în acest caz, iar prejudiciile aduse celorlalți locatari vor fi suportate de proprietarul care refuză accesul în locuință.

ADVERTISEMENT

Totodată, Legea numărul 196 / 2018 arată că acei proprietari care nu doresc să permită accesul în locuință președintelui de bloc, reprezentantul administrației blocului sau altor muncitori calificați pentru lucrări de construcții sau reparație pot fi amendați cu sume de la 500 de lei și care pot ajunge chiar până la 3000 de lei.

„În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii”, mai arată aceleași text de lege.

ADVERTISEMENT