News

Nikolai Patrușev, principal suspect în moartea lui Prigojin. Cum a fost comis asasinatul – anchetă Wall Street Journal

O anchetă publicată de ziarul american Wall Street Journal îl indică pe Nikolai Patrușev drept cel care a ordonat moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin.
23.12.2023 | 19:25
Nikolai Patrusev principal suspect in moartea lui Prigojin Cum a fost comis asasinatul  ancheta Wall Street Journal
Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner a murit acum patru luni în urma prăbușirii avionului în care se afla. Publicația americană Wall Street Journal (WSJ) susține că accidentul aviatic a fost în realitate un asasinat, transmite News.ro.

Moartea lui Evgheni Prigojin din luna august a fost considerată de la bun început suspectă, mai ales că survenea la numai două luni după ce liderul Wagner inițiase o rebeliune a grupării împotriva președintelui Valdimir Putin.

ADVERTISEMENT

WSJ susține că prăbușirea avionului ar fi fost provocată de explozia unei bombe plasate sub una dintre aripile avionului, în urma unui ordin venit de la Kremlin. Cel care ar fi orchestrat asasinatul este Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și fost director al FSB, serviciul de informații rus.

Un ofițer rus a declarat pentru Wall Street Journal că Patrușev (72 de ani) i-ar fi ordonat unui asistent al său să pună la punct un plan prin care Kremlinul să se debaraseze definitiv de Prigojin, care devenise un pericol pentru regimul Putin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, WSJ invocă informații furnizate de către spionajul american, potrivit cărora bomba de sub aripa avionului privat al lui Prigojin ar fi fost plasată pe 23 august, în jurul orei 17.00, doar cu câteva minute înainte de decolare, iar explozia a survenit la scurtă vreme.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a refuzat să comenteze ancheta publicată de WSJ, precizând că nici măcar nu a citit-o. „În ultima vreme, din nefericire, ziarului Wall Street Journal i-a plăcut mult să producă romane de proastă calitate”, a spus Peskov.

ADVERTISEMENT

Avionul privat al fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în apropierea satului Kujenkino, raionul Bologovski, regiunea Tver, în seara zilei de 23 august. Satul în care s-a prăbușit avionul se află la 50 de kilometri de reședința președintelui rus Vladimir Putin din Valdai.

Nikolai Platonovici Patrușev (n. 1951) a fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB) în perioada 1998-2008, după care a fost transferat ca mâna dreaptă a lui Putin în Consiliul de Securitate al Rusiei.

ADVERTISEMENT

Patrușev este considerat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin. Totodată, ar fi adeptul unei poziții dure a Moscovei în relația cu Occidentul. Cei doi se cunosc încă din anii 70 când lucrau împreună în KGB, la Leningrad.

ADVERTISEMENT