News

Video. Incendiu și explozie la rafinăria Petromidia. Cine sunt pompierii care au participat la intervenție. Update

Incendiu și explozie la rafinăria Petromidia din Năvodari. În urma acestui eveniment grav, a fost activat Planul Roșu de intervenție.
21.06.2023 | 22:11
Video Incendiu si explozie la rafinaria Petromidia Cine sunt pompierii care au participat la interventie Update
Explozie puternică urmată de incendiu, la rafinăria Petromidia. Planul Roșu de intervenţie a fost activat. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
21-06-2023
19:15

Cine sunt pompierii care au participat la intervenția de stingere a incendiului de la Petromidia

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a prezentat imagini cu pompierii care au participat, în ultimele ore, la operațiunile de stingere a incendiului de la Rafinăria Petromidia.

Au fost mobilizați 150 de salvatori. Aceștia nu au fost doar din Constanța, ci și din București, Călărași, Ialomița și Tulcea. Conform unui comunicat IGSU, ei ”au luptat ore în șir cu flăcările, într-o căldură greu de suportat și într-o atmosferă care, oricând, ar fi putut degenera într-o adevărată tragedie, din cauza pericolului de explozie.

Încă din primul moment, s-au concentrat pe identificarea potențialilor răniți, a persoanelor posibil surprinse de flăcări, însă din fericire, angajații operatorului reușiseră să se evacueze, înainte ca pericolul sa îi surprindă în obiectivul afectat.

Au reușit! Împreună! Pentru că împreună însemnă ECHIPĂ! Fiecare dintre ei a adus cu sine curajul, abilitățile și dedicarea necesare pentru a face față celor mai dificile situații”.

21-06-2023
18:55

Incendiul de la rafinăria Petromidia a fost lichidat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea a anunțat, miercuri seara, că incendiul izbucnit la rafinăria Petromidia Năvodari a fost lichidat.

Reamintim că, în urma deflagrației, nu s-au raportat victime. Toţi angajaţii instalaţiei, dar şi din celelalte secţii ale rafinăriei, au fost evacuaţi, au precizat reprezentanţii Rompetrol.

21-06-2023
16:06

ISU: Incendiul nu se mai manifestă cu flacără

Reprezentanții ISU Dobrogea au anunțat că, în acest moment, incendiul care a izbucnit la rafinăria Petromidia nu se mai manifestă cu flacără, dar poate exista riscul de reaprindere.

“Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acţionează pentru golirea instalaţiei, iar forţele de intervenţie continuă acţiunile de răcire”, arată IGSU.

În altă ordine de idei, Rompetrol precizează că incendiul s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice și că nu există victime, toți angajații fiind evacuați.

”În cursul acestei zile, un incendiu s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice.

Imediat, angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor in vigoare.

Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuati. Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul.

În colaborare cu autoritățile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea situației”, anunță compania.

21-06-2023
14:05

Raed Arafat: ”Intervenția este dificilă, pompierii trebuie să se schimbe des”

Șeful Departamentului pentru Situației de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că intervenția la locul incendiului de la Petromidia este una extrem de dificilă. Pompierii trebuie să se schimbe des la fața locului, date fiind condițiile. 

Oficialul a mai spus că, în acest moment, întregul inspectorat este la nivelul roșu de alertă. Vestea bună este că nu s-au raportat, deocamdată, victime. În schimb, doi pompieri au acuzat răni ușoare în timpul intervenției.

Până acum, din fericire, nu avem victime. Monitorizăm situația. Intervenția este dificilă, pompierii trebuie să se schimbe des. Din cauza căldurii și a situației la locul intervenției. Echipele medicale se află acolo. Așteptăm desfășurarea intervenției până la localizarea și lichidarea incendiului.

Avem un subofițer pompier care pleacă la spital pentru o intervenție la picior și un pompier de la rafinărie care are o problemă tot la un membru inferior, dar acesta nu a dorit să meargă la spital”, a declarat Arafat, la Digi24.

21-06-2023
13:29

ISU: Nu s-au detectat substanțe periculoase în urma măsurătorilor. Fumul se îndreaptă spre mare

Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, a anunțat că, din datele primite de la meteorologi, vântul în zona incendiului își schimbă direcția, bate dinspre est, asta înseamnă că fumul se îndreaptă spre mare.

”Noi monitorizăm în timp real calitatea aerului. Și cetățenii o pot face de pe aplicația Calitate Aer. E important ca cetățenii să respecte toate instrucțiunile. După stingerea incendiului, colegii de la Garda de Mediu vor merge la fața locului. În momentul de față nu există depășiri ale calității aerului în zonele populate”, a spus Drăgan, la Digi24.

ISU a revenit ulterior cu un comunicat în care informează că,  la fața locului, echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanțe periculoase. De asemenea, momentan, nu au fost identificate victime în urma deflagrației de la rafinăria Petromidia.

Autoritățile mai precizează că, în premieră, la misiunea de stingere a fost alocată și o autospecială transport roboți din cadrul ISU București-Ilfov.

Acest mijloc performant de intervenție a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deținute asigură, pe lângă eficiența intervenției, protecția echipajelor operative în misiuni complexe”, anunță ISU.

O explozie puternică urmată de un incendiu de proporții a izbucnit miercuri după-amiază la rafinăria Petromidia din Năvodari, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea.

Explozie puternică urmată de incendiu, la rafinăria Petromidia. Planul Roșu de intervenţie a fost activat

Fumul dens se poate observa de la depărtare, de pe plaja de la Năvodari. A fost activat Planul Roşu de intervenţie. Intervenția la fața locului este în dinamică. Toți angajații de la rafinărie au fost evacuați.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții ISU Dobrogea informează că, în prezent, incendiul se manifestă cu degajări mari de fum. Flăcările s-au declanșat la instalația de distilare a motorinei.

Tocmai de aceea, ”pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție”, precizează cei de la ISU.

ADVERTISEMENT

Din cauza acestui eveniment, la fața locului s-a suplimentat personalul de intervenție. Au ajuns în zonă inclusiv echipaje de pompieri din Capitală, Călărași, Tulcea și Ialomița. ”La nivelul județului Constanța a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere.

Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele din teren vor fi suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF”, mai precizează cei de la ISU într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Mesaj RO-Alert transmis către populație

Dată fiind amploarea incendiului și degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, s-a decis emiterea unui mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-Alert.

Potrivit datelor presei locale, care citează surse din cadrul Primăriei Năvodari, este vorba despre un incendiu foarte grav. Se pare că este vorba de o pompă de la Mhc, notează ZiuaConstanța.

ADVERTISEMENT

Până în acest moment nu se știe dacă există victime și nici eventualul lor număr. La locul incendiului a fost trimis un laborator al Gărzii de Mediu pentru a efectua analize.

ADVERTISEMENT
Tags: