A început CM de handbal feminin! Aici ai toate informaţiile despre marea competiţie

Pe 1 decembrie a început Campionatul Mondial de handbal feminin, ediţia a XXIII-a, care se va defăşura în Germania. România este una dintre echipele importante ale marii competiţii, singura reprezentativă prezentă la toate cele 22 de ediţii anterioare. FANATIK.RO va fi prezent în Germania şi vă va ţine la curent de la faţa locului cu tot ce se întâmplă cu handbalistele noastre.
30.11.2017 | 18:13
A inceput CM de handbal feminin Aici ai toate informatiile despre marea competitie

România este una dintre naţiunile-monument ale handbalului mondial, atât la masculin, cât şi la feminin. O avem pe Cristina Neagu, acest „Messi” din handbal, în care ne punem speranţele pentru o evoluţie cât mai solidă la competiţia din Germania. România este repartizată în grupa A, cu Franţa, Spania, Slovenia, Angola şi Paraguay. Grupa este una destul de accesibilă, dar contează foarte mult locul ocupat. Primele 4 se califică în faza eliminatorie, însă e de preferat să fim în primele două clasate pentru a putea evita echipele tari măcar în „optimi”.

În urmă cu doi ani, echipa noastră a avut o evoluţie modestă în faza grupelor, când a încheiat pe 4, dar a jucat admirabil în meciurile eliminatorii. A învins campioana mondială Brazilia în „optimi”, apoi gazda Danemarca în „sferturi”, dar s-a oprit în semifinale după o înfrângere la limită în faţa Norvegiei, meci încheiat după prelungiri. România avea să câştige bronzul şi fanii „tricolori” visează la o nouă medalie în Germania. FANATIK va fi prezent în Germania, la marea competiţie de handbal şi vă va oferi cele mai „calde” ştiri, reportaje şi interviuri de la faţa locului. Competiţia va putea fi urmărită în România pe canalele Telekom Sport.

Începe! Campionatul Mondial de handbal feminin! Aici ai informatiile din Germania!

România începe Campionatul Mondial pe 2 decembrie, într-un meci cu Paraguay. Este un adversar care nu trebuie să ne pună nicio problemă, fiind un perfect meci de acomodare. Şi al doilea meci al „tricolorelor” este lejer, împotriva Sloveniei şi abia din 5 decembrie vin disputele dificile ale grupei: Spania, Angola (mai vechea noastră cunoştinţă) şi Franţa. Grupele se încheie pe data de 8 septembrie, programul competiţiei fiind destul de aglomerat. Apoi, meciurile eliminatorii începe din data de 10 decembrie, cu faza optimilor de finală. Un loc cât mai sus în grupă ne va aduce un adversar cât mai accesibil din grupa B în faza play-off-urilor.

Programul României în grupa A

2 decembrie: România – Paraguay

3 decembrie: România – Slovenia

5 decembrie: România – Spania

7 decembrie: România – Angola

8 decembrie: România – Franţa

Jucăm la Trier

Grupa României a fost repartizată să joace la Trier, un oraş din vestul Germaniei. Meciurile din grupa A se vor disputa în „Trier Arena”, o sală cu o capacitate de 4.100 de locuri. Cu o populaţie de 115.000 de oameni, Trier este un oraş foarte aproape de Luxemburg, aproximativ 40 de kilometri de graniţă. „Trier Arena” a fost inaugurată în anul 2003 şi este gazda echipelor Trierer Miezen (handbal) şi Gladiators Trier (baschet). În momentul în care nu sunt organizate competiţii sportive, arena este folosită pentru târguri şi diferite manifestări artistice. România va sta la Trier între 2 şi 8 decembrie. „Optimile” şi sferturile de finală se dispută la Leipzig şi Magdeburg, în timp ce semifinalele şi finalele vor avea loc în „Barclaycard Arena” din Hamburg, o sală cu o capacitate de 13.000 de locuri.

Decizie riscantă

Staff-ul naţionalei a luat o decizie curajoasă pentru această competiţie: vor face deplasarea cu doar doi portari, Denisa Dedu şi Iulia Dumanska, în condiţiile în care la ultimele turnee finale am avut 3 portari în lot. „Am decis să mergem cu doi portari la Mondiale. Sigur că ne-am consultat, dar un rol mai mare l-a avut antrenorii cu portarii, Jaume Fort. Am vrut să avem mai multe soluţii în atac, să luăm mai multe jucătoare la 9 metri”, a spus Horaţiu Paşca, antrenorul secund al României. Ambros Martin a fost de acord cu această strategie, el fiind un adept al unui lot cu doi portari, deseori folosit la Györ.

Lotul României pentru CM: Denisa Dedu, Iulia Dumanska, Valentina Elisei Ardean, Ana Maria Popa, Aneta Udriştoiu, Cynthia Tomescu, Crina Pintea, Timeea Tătar, Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Madalina Zamfirescu, Cristina Florianu, Cristina Neagu, Melinda Geiger, Ana Maria Drăguţ, Gabriella Szucs şi Ana Maria Berbece.

România a fost campioană mondială în 1962

România a câştigat un titlu de campioană mondială de handbal feminin, de când se joacă în 7 acest sport. S-a întâmplat în 1962, când ţara noastră a găzduit competiţia. Atunci, „tricolorele” au învins în finală Danemarca, scor 8-5 (vă vine să credeţi că s-au marcat doar 13 goluri în 60 de minute?!). România a mai jucat două finale de atunci. În 1973, echipa noastră a fost învinsă în Iugoslavia cu 16-11 chiar de gazde, iar în 2005, naţionala antrenată de Gheorghe Tadici a pierdut finala cu Rusia, 23-28 la Sankt Petersburg. Ultima medalie mondială adusă de România a fost obţinută în 2015, bronz după o victorie cu 31-22 împotriva Poloniei în finala mică. România este singura naţiune calificată la toate cele 23 de turnee finale de campionat mondial. Rusia este ţara cu cele mai multe medaliile de aur la campionatele mondiale, 4 victorii din 4 finale disputate, fiind urmată de Norvegia, 3 medalii de aur, 3 de argint şi 3 de bronz.

Parcurs de vis în Danemarca

Campionatul Mondial din 2015 a fost unul al contrastelor pentru naţionala României. Echipa lui Tomas Ryde a avut un parcurs dezamăgitor în faza grupelor, cu doar două victorii în 5 meciuri: cu Puerto Rico şi Kazahstan. Au fost 3 înfrângeri pe linie cu Spania, Norvegia şi Rusia. Chiar dacă am obţinut in extremis calificarea, cu locul 4, „tricolorele” au arătat o altă faţă în „optimi”. România a eliminat Brazilia, campioana mondială en titre, în optimi cu 25-22 şi apoi a urmat un nou succes entuziasmant în sferturile de finală: 31-30 după prelungiri cu Danemarca, gazda competiţiei. În semifinale, a fost şocul împotriva Norvegiei, care ne-a învins cu 35-33 după prelungiri. Parcursul de la Campionatul Mondial s-a încheiat cu o medalie de bronz, 31-22 împotriva Poloniei în finala mică.

Cristina Neagu are dureri la umăr

Cristina Neagu este jucătoarea în care se pun cele mai mari speranţe pentru această competiţie. Aleasă cea mai bună jucătoare a lumii în 2010, 2015 şi 2016, Neagu a resimţit dureri la umăr în timpul meciului din Champions League dintre CSM Bucureşti şi Vistal Gdynia 34-22. Antrenoarea CSM-ului, Helle Thomsen, a declarat după meci: „Cristina Neagu a avut o problemă la umăr, de aceea n-a jucat prea mult. Să nu uităm că ea trebuie să reprezinte şi România la Campionatul Mondial. Este şi cazul altor jucătoare din lot”. Cristina Neagu s-a pregătit normal alături de celelalte jucătoare pentru Campionatul Mondial din Germania. La precedenta ediţie, în 2015, Cristina Neagu a fost aleasă cea mai bună jucătoare a competiţiei şi a fost şi cea mai bună marcatoare a turneului cu 63 de goluri.

Scepticism la nivel înalt!  

Cristina Neagu a tras câteva semnale de alarmă înainte de startul competiţiei care va începe în Germania. Cea mai valoroasă handbalistă din lume spune că şansele la medalie sunt mici, mai ales că în echipa noastră sunt mai multe absenţe: „Avem doar o săptămână de pregătire până plecăm la Campionatul Mondial, sunt puţine antrenamente, nu avem prea mult timp la dispoziţie. E mult spus că România poate fi campioană mondială! În momentul de faţă, trebuie să fim mai realişti ca niciodată şi să ne dăm seama că avem o echipă foarte schimbată faţă de ediţia din urmă cu doi ani, când am luat bronzul. Şansele la medalie sunt destul de mici”. Realism sau strategie?

Norvegia este marea favorită

La casele de pariuri, principala favorită la Campionatul Mondial de Handbal este Norvegia. Campioana en-titre are cota 2,10 pentru un succes şi 1,10 pentru un loc în top 3. A doua favorită este Rusia, campioana olimpică, 7,50, iar finalista din 2015, Olanda, este cotată cu a treia şansă, 8,00. România nu este printre favoritele acestei competiţii, fiind abia a 10-a naţiune cu şanse la titlu în opiniile bookmakerilor (!), cu o cotă de 21,00 pentru un succes în Germania şi 4,50 pentru o medalie. Parcă au citit-o pe Cristina Neagu…

Favoritele la trofeu

1. Norvegia        2,10

2. Rusia     7,50

3. Olanda   8,00

4. Franţa           8,50

5. Danemarca    15,00

6. Germania       18,00

7. Muntenegru   18,00

8. Spania   18,00

9. Brazilia   19,00

10. România       21,00

„Ce pot eu să le promit suporterilor, care aşteaptă ca Moş Crăciun să le aducă o medalie în fiecare an prin echipa naţională de handbal feminin, că această echipă va da totul pe teren la fiecare meci, va încerca să ocupe un loc cât mai bun” – Cristina Neagu

„Este o grupă grea în care eu cred că avem o şansă bună să terminăm în primele 3, apoi avem un meci în optimi, poate cel mai important de la acest mondial, aşa că suntem pozitivi cu toţii” – Cristina Neagu

„E mult spus că România poate fi campioană mondială! În momentul de faţă, trebuie să fim mai realişti ca niciodată şi să ne dăm seama că avem o echipă foarte schimbată” – Cristina Neagu

„Au fost câteva schimbări la echipă, dar din fericire fetele noi care au venit s-au integrat foarte repede la ceea ce îşi doreşte Ambros Martin. Sunt pregătită, sunt o luptătoare, abia aştept să debutăm sâmbătă cu Paraguay” – Gabriella Szucs

„Sunt multe jucătoare tinere în lot, iar ca spirit de echipă ele trebuie să ajungă în acel punct încât să fie foarte înfometate să joace fiecare meci, indiferent de numele adversarului. Ambiţia este un aspect foarte important în obţinerea unor rezultate” – Ambros Martin, antrenor România

„Toată lumea din România trebuie să înţeleagă că acestă echipă nu este cea care a câştigat o medalie la ultimul Campionat Mondial. Acum jucăm într-o nouă competiţie, nu ne gândim nici măcar la adversarul din optimi, ci în primul rând trebuie să credem în noi şi să dăm maximum de la un meci la altul” – Ambros Martin, antrenor România

„Avem o grupă dificilă, nu sunt adversari uşori. Dacă vă gândiţi că Angola ar putea fi un adversar mai lejer pentru că vine din Africa, atunci vă înşelaţi. Aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut la Jocurile Olimpice, nu numai cu România, Angola a suprins şi Brazilia. Nimeni nu ştie cine este Paraguay, nu ne va fi uşor să o învingem. În primul rând, noi trebuie să rămânem concentraţi la fiecare joc şi să dăm tot ce e mai bun, apoi să privim înainte. Iar când dăm de Franţa, trebuie să uităm, de asemenea, că a fost medaliată la ultimul Campionat European” – Ambros Martin, antrenor România

„O clasare în intervalul locurilor 1-6. În cazul în care vom ocupa unul din locurile 1-8, vom putea spune că am avut o clasare civilizată” – Alexandru Dedu, preşedinte FRH

23 de calificări la Campionatul Mondial a obţinut România, fiind singura naţiune care a participat la toate turneele

1 titlu mondial a câştigat România la handbal feminin, în 1962

3 titluri de „Cea mai bună handbalistă din lume” a obţinut Cristina Neagu (2010, 2015, 2016)

21 este cota României la câştigarea titlului mondial, a zecea în „clasamentul” favoritelor

5.900 de locuri are sala din Trier, unde va juca echipa României în grupa A