News

Începe un nou război? Israel ar pregăti un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului

La nivel mondial, un alt război ar putea izbucni în următoarea perioadă. Presa internațională anunță că Israel ar pregăti un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.
24.02.2023 | 08:33
Incepe un nou razboi Israel ar pregati un atac asupra instalatiilor nucleare ale Iranului
Război între Israel și Iran? Benjamin Netanyahu ar pregăti un posibil atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Situația la nivel global pare din ce în ce mai tensionată. În timp ce războiul din Ucraina este departe de final, analiștii anticipând un conflict de lungă durată, în Asia stă să izbucnească un alt conflict militar de proporții.

Război între Israel și Iran? Benjamin Netanyahu ar pregăti un posibil atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene

Recent, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că Iranul a îmbogățit uraniul la un nivel de 84%, cu doar 6% mai puțin de nivelul de îmbogățire necesar pentru o bombă nucleară. Acest aspect a ridicat nivelul de alertă la nivel planetar. În primă fază, SUA, UE și mai multe state NATO au condamnat acțiunile Teheranului.

ADVERTISEMENT

O primă țară care se pregătește să înfrunte Iranul este Israel. Statul din vestul Asiei își intensifică pregătirile pentru un atac asupra programului nuclear al Iranului. În zonă, discuțiile diplomatice sunt blocate de mai multe luni. Cum Iranul își continuă programul său nuclear, intrând într-o fază finală, Israel se pregătește pentru soluția militară.

Publicația The Telegraph scrie că premierul israelian Benjamin Netanyahu pune deja la punct, alături de oficiali de rang înalt din domeniul apărării, un posibil atac asupra instalațiilor nucleare iraniene.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii britanici spun că liderul de la Ierusalim a avut deja mai multe întâlniri cu reprezentanți din domeniul apărării, cu oficiali din serviciile de informații şi cu șeful Mossad. În centrul discuțiilor: un posibil atac asupra programului nuclear iranian.

Recent, Israelul și-a exprimat în mod constant preocupările cu privire la programul nuclear iranian. În plus, analiștii cred că Israelul ar fi desfășurat atacuri asupra instalaţiilor nucleare şi personalului iranian. Statul din Asia nu şi-a asumat niciodată responsabilitatea.

ADVERTISEMENT

SUA, înștiințate de Israel în legătură cu planurile militare contra Iranului

Potrivit presei internaționale, Israelul ar fi împărtășit planurile sale secrete cu Statele Unite ale Americii, Franţa și alte țări vestice. Benjamin Netanyahu și-a înștiințat partenerii occidentali că va acţiona singur în cazul în care comunitatea internațională nu va oferi sprijin.

Marți, 21 februarie, premierul israelian a declarat că ”singurul lucru care a împiedicat vreodată naţiunile necinstite să dezvolte arme nucleare este o ameninţare militară credibilă sau o acţiune militară credibilă”.

ADVERTISEMENT

”O condiţie necesară şi adesea o condiţie suficientă este o acţiune militară credibilă. Cu cât aştepţi mai mult, cu atât devine mai greu acest lucru. Noi am aşteptat foarte mult timp”, a mai punctat premierul Israelului.

ADVERTISEMENT
Tags: