News

Iranul a început să îmbogățească uraniu la nivelul de 60%. Occidentul se teme de o potențială utilizare militară

În premieră, Iranul a început să producă uraniu îmbogățit la nivelul de 60%. Acest nivel îl aduce mai aproape de o potențială utilizare militară. Reacția Occidentului.
22.11.2022 | 23:59
Iranul a inceput sa imbogateasca uraniu la nivelul de 60 Occidentul se teme de o potentiala utilizare militara
Temeri la nivel internațional. Iranul a început să producă uraniu îmbogățit la nivelul de 60%. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tensiuni de ordin nuclear la nivel mondial. Iranul a început să producă uraniu îmbogățit la nivelul 60% la uzina sa din Fordo, a informat marți presa oficială din acest stat.

Temeri la nivel internațional. Iranul a început să producă uraniu îmbogățit la nivelul de 60%

Iranul a început să producă uraniu îmbogățit la 60%, la uzina Fordo, pentru prima dată”, a informat agenția de presă a Iranului ISNA, citată de CBS News.

ADVERTISEMENT

Uraniul îmbogățit în proporție de 60% încă nu este din punct de vedere calitativ util pentru arme nucleare. Acestea necesită uraniu îmbogățit la 90% sau mai mult.

Cu toate acestea, a avea un stoc semnificativ din uraniul îmbogățit la 60% ar putea reduce timpul de care Iranul ar avea nevoie pentru a fabrica o bombă atomică, notează sursa citată.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, Iranul a negat orice ambiție de a dezvolta o armă nucleară, insistând că activitățile sale nucleare sunt doar în scopuri civile. Cu toate acestea, SUA și aliații săi, în special Israelul, și marile puteri europene, nu au încredere în Teheran.

Conform acordului nuclear de referință din 2015, Iranul a fost de acord să pună sub control uzina Fordo și să limiteze îmbogățirea sa cu uraniu în alte instalații la 3,67%, ceea ce este suficient pentru majoritatea utilizărilor civile.

ADVERTISEMENT

În schimb, marile puteri, inclusiv SUA, au convenit să relaxeze sancțiunile pe care le-au impus programului nuclear al Iranului.

ADVERTISEMENT

Această înțelegere a început să se destrame odată cu 2018, când președintele american de atunci, Donald Trump, a retras Washington-ul din acord și a reimpus unilateral sancțiuni economice dure asupra Iranului.

În 2019, Iranul a început să renunțe la angajamentele asumate în cadrul acordului. A redeschis uzina Fordo și a început îmbogățirea uraniului la niveluri mai înalte.

Occidentul se teme de o potențială utilizare militară

Marea Britanie, Franţa şi Germania au condamnat extinderea programului nuclear iranian, după confirmarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că Teheranul a început să producă uraniu îmbogăţit până la nivelul de 60%.

Cele trei state eu dat publicității o declarație comună în care ”condamnă ultimele măsuri ale Iranului, confirmate de AIEA, vizând o nouă expansiune a programului său nuclear”.

AIEA a precizat, într-un comunicat, că nivelul îmbogățit de 60% al uraniului îl aduce mai aproape de o potențială utilizare militară.