News

Incidente amuzante la parada de 1 Decembrie. Blindate rămase în drum, probleme cu caii și defilări neconvenționale. Video

Parada militară de Ziua Națională nu a fost scutita de incidente de-a lungul vremii, însă acesta este departe de a fi doar un specific românesc.
01.12.2023 | 13:47
Incidente amuzante la parada de 1 Decembrie Blindate ramase in drum probleme cu caii si defilari neconventionale Video
Funcționarea vehiculelor, o problemă complicată la paradă/ Foto: Inquam Photos - George călin
ADVERTISEMENT

La fiecare 1 Decembrie românii din orașele mari se înghesuie să asiste la tradiționala paradă de Ziua Națională, cu militari în uniforme impecabile bătând pas de defilare, călăreți eleganți sau tehnică militară de vârf. Însă în pofida organizării cu rigoare cazonă, incidentele neprevăzute, deci implicit amuzante, nu au lipsit de la defilări. Iar acest lucru nu este un specific românesc, întrucât și militarii altor armate de mai fac de râs la diverse ceremonii.

Cu rabla la paradă

Există o categorie specială de incidente la paradă, anume cel al blindatelor rămase neputincioase în drum devenind subit din monștri de oțel niște rable care încurcă traficul. Chiar în acest an, un transportor blindat s-a defectat în drum către parada organizată în centrul orașului Constanța, transmite publicația locala 100News.  Cum incidentul a avut loc pe unul din bulevardele importante ale orașului, un polițist militar a stat la fața locului ca să dirijeze circulația.

ADVERTISEMENT

Nu este primul incident de acest gen din ultimii ani. Batalionul de infanterie mecanizată cu garnizoana la Galați are în dotare două tancuri. După defilarea de la 1 decembrie 2019 doar unul a mai ajuns în unitate pe șenilele sale, celălalt sucombând după ce a luat o curbă prea strâns, iar șenila din dreapta a cedat. Partea bună este că incidentul a avut loc după parada propriu-zisă, iar copiii din oraș s-au bucurat să facă poze pe lângă impunătorul vehicul.

Cu un an înainte și în București un tanc a rămas în drum în primele ore ale dimineții de 1 decembrie, pe podul Grant. Vehiculul făcea partea dintr-o coloană de cinci tancuri TR-85 Bizon care a fost imobilizată o vreme de tancul care se mai putea mișca. După ce a fost îndepărtat, restul de patru blindate a ajuns la timp pentru defilarea sub Arcul de Triumf, nota observator.ro.

ADVERTISEMENT

Dar asta se întîmplă și la case mai mari. În 2014, pe 7 mai, armata rusă urma să prezinte public tancul T-14 Armata, conceput, cel puțin după specificațiile tehnice, să bage spaima în armatele NATO. Însă „ieșirea în lume” a acestui vehicul nu a impresionat, întrucât la repetiția generală dinainte de paradă, un T-14 a rămas blocat în Piața Roșie. Un alt tanc a încercat să-l tracteze, dar fără succes astfel că operațiunea de evacuare a devenit mult mai complexă.

Om versus cal

Alte momente amuzante sunt datorate exclusiv erorii umane. În 2022, la Cluj s-a râs pe seama jandarmilor din blocul de defilare, sincronizarea acestora fiind non-existentă. Teoretic, pentru militarii participanți la paradă mișcarea mâinilor este cel mai ușor lucru de făcut, însă jandarmii clujeni și-au bălăngănit mâinile fiecare în legea lui, efectul vizual dizgrațios fiind accentuat de mănușile albe ce contrastau cu uniformele de culoare închisă. Ca scuză, puteau invoca faptul că nici fundalul sonor nu a fost cine știe ce, fanfara militară din Cluj având și ea o zi proastă.

ADVERTISEMENT

Tot anul trecut, dar la București, un alt jandarm s-a făcut de râs când a încercat să se aburce pe calul cu care urma să treacă pe sub Arcul de Triumf. Nu doar că s-a prăbușit lamentabil la pământ, ci a dezechilibrat și bietul cal care nu avea nicio vină. Amuzamentul situației a fost cu atât mai mare cu cât uniforma de ceremonie a jadarmeriei călare este spectaculoasă: veston negru cu lentă albă, pantaloni albi, cizme și coif de metal. Însă „cavalerul” jadarmeriei nu a reușit să stea prea multă vreme în șa, iar coiful i-a căzut din cap.

Și angajații Ministerului de Interne din Franța au un episod jenant legat de defilarea de Ziua Națională. Pe 14 iulie 2018, poliția franceză a organizat un moment în care motocicliști și polițiști călare defilau concomintent lângă Arcul de Triumf pe care sunt inscripționate numele generalilor care s-au acoperit de glorie în campaniile napoleoneene. Caii s-au descurcat bine, oamenii mai puțin întrucât doi motocicliști s-au izbit unul de celălalat și au avut nevoie de aproape un minut pentru a părăsi zona.

ADVERTISEMENT

La sud de Pirinei, în Spania, lucrurile au mers prost la parada de Ziua Națională din 12 octombrie 2019, când un parașutist trebuia să ajungă la sol purtând steagul Spaniei. Numai că parașutisul s-a izbit de un stâlp de iluminat și a rămas aninat de el, sub privirile contrariate ale regelui Felipe VI. Ce-i drept, steagul spaniol a continut să fâlfâie.

Defilarea în hoardă

Dacă există totuși un specific românesc la parada de Ziua Națională, atunci acela este reprezentat de defilări ale deriziunii ce au început să apară în ultimii ani pe diverse coclauri ale patriei. Din motive inexplicabile rațional, în comuna Optași-Măgura din județul Olt se ține o paradă care pare o parodie după seria de filme Mad Max. Defilarea de anul trecut a fost deschisă de o „coloană motorizată” format din trei ATV-uri cu făclii, urmate de Dacie papuc cu un coviltir improvizat ca turelă din care se ițea o țeavă aparent de tun. Niște plăci de natură incertă puse pe părțile laterale mimau blindajul pentru „tancul” satului. Tehnica militară era urmată de călăreți cu fesuri în cap și steaguri tricolore înfășurate în jurul corpului care mergeau alandala, ca o hoardă de migratori, precum taifalii care au ocupat cândva Oltenia, la sfârșitul antichității. „Blocul de defilare” era încheiat de o coloană de șarete, cu o direcție de mers ceva mai stabilă.

Din ținutul taifalilor mergem în tărâmul unde a fost martirizat sf. Sava Gotul la anul 372, anume județul Buzău. În comuna Cislău, s-a renunțat complet la caii folosiți de goții ce sălășluiau cândva pe aceste meleaguri în favoarea mijloacelor motorizate. În 2018, locuitorii din comună au avut privilegiul să asiste la defilarea pe ulițele satului a unor militar care au bătut pasul mult mai bine decât jandarmii de la Cluj, de pildă. Însă primarul a zis că nu e suficient și a pus să defileze și mașinile de gunoi ale companiei locale de salubritate, drapate în steaguri tricolore. Au fost rost chiar și de un buldoexcavator, în care a fost pus un ins cu o vestă reflectorizantă, ținând țanțoș două steaguri.

În final, prezentăm un clip care probează că rateurile la paradă sau alte ceremonii militare sunt frecvente peste tot în lume și uneori dau farmec și culoare unor evenimente ce altminteri ar risca să devină prea rigide și formale:

ADVERTISEMENT