News

Parada de 1 Decembrie 2023 s-a încheiat. Defilare impresionantă în prezența a peste 100.000 de români. Update

Parada de 1 Decembrie 2023. Vineri, în Capitală, peste 2.400 de militari, dintre care circa 150 de străini, defilează pe sub Arcul de Triumf.
01.12.2023 | 12:09
Parada de 1 Decembrie 2023 sa incheiat Defilare impresionanta in prezenta a peste 100000 de romani Update
Programul paradei militare de 1 Decembrie 2023 în București. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-12-2023
10:12

S-a încheiat parada militară de 1 Decembrie. Peste 100.000 de oameni au asistat în public

În prezența unui public extrem de numeros, circa 100.000 de bucureșteni, pe sub Arcul de Triumf au trecut mii de soldați și sute de elemente de tehnică militară. În aer au fost văzute elicoptere și avioane de ultimă generație.

La Parada Militară Naţională, care s-a încheiat după ora 12.00, au participat 2.400 de militari şi specialişti, în prezenţa, în public, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu şi a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă.

Ceremonia dedicată Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”. Comandantul paradei a fost generalul-maiorul Ciprian Marin, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

01-12-2023
09:04

A început parada de 1 Decembrie 2023. Live Video

Odată cu onorul dat de președintele Klaus Iohannis în fața Gărzii de Onoare, parada de 1 Decembrie 2023 a început. La eveniment participă peste 2.400 de militari şi specialiști din mai multe instituții. Putem aminti Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informații sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Parada de vineri, care marchează 105 de ani de la Marea Unire, se anunță a fi cea mai spectaculoasă din ultimii ani. Armata s-a pregătit cu cele mai moderne elemente de tehnică militară.

Pe lângă militarii români, la eveniment vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, SUA şi Olanda. Militarii străini sunt prezenţi la Arcul de Triumf cu 23 de mijloace tehnice.

Parada de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2023 se anunță una extrem de spectaculoasă. La eveniment vor participa peste 2.400 de militari, mai multe vehicule blindate și sisteme de lansare a rachetelor.

Programul din București pentru parada militară de 1 Decembrie 2023

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că, alături de militarii români, la parada de vineri vor defila şi aproximativ 150 de militari străini. Ei provin din state precum Belgia, Franţa, Polonia, Portugalia, SUA și Olanda, precum şi din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

La fel ca anii trecuți, evenimentul militar organizat cu ocazia Zilei Naționale a României se va desfășura în Piața Arcul de Triumf din Capitală. Organizatorii au anunțat că parada va începe la ora 11.00.

Pe lângă militari, la eveniment iau parte și specialiști din MApN, MAI, SRI, STS și ANP, precum şi aproximativ 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave. Vorbim de nouă F16 românești, 3 din Olanda, dar şi aeronave Eurofighter ale Germaniei.

ADVERTISEMENT

Vor mai fi aduse la paradă şi noi autospeciale ale Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă (IGSI), dar şi noile elicoptere de intervenție. Dacă vremea va ține cu organizatorii, peste Arcul de Triumf vor fi văzute în zbor trei elicoptere BlackHawk intrate de curând în posesia SMURD.

Alte ceremonii organizate de 1 Decembrie 2023 în București și în toată țara

Conform MApN, tot vineri, drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară. De asemenea, la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

ADVERTISEMENT

În Capitală, în zona Arcului de Triumf, va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00. În cadrul evenimentului din București, Armata va prezenta şi o dronă Bayraktar, recent cumpărată de Forțele Terestre Române.

Vineri, 1 Decembrie 2023, o paradă impresionantă are loc și în Alba Iulia. În orașul care i-a dăruit României identitatea, de la ora 15.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe şi tehnică de luptă.

ADVERTISEMENT

În zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, participă 16 detașamente de defilare pe jos. Ele sunt alcătuite din peste 1.000 de militari, jandarmi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari. La evenimentul din Ardeal vor lua parte și polonezi şi francezi.

Și în Moldova are loc un eveniment important de 1 Decembrie. La Iași, Ziua Națională a României va fi marcată printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție. Vorbim de ceremonii militare și religioase.

În Copou, manifestările vor începe la ora 10.00, în Piața Palatului Culturii, cu un spectacol folcloric. Apoi, de la ora 11.00, tot în Piața Palatului Culturii va fi organizată ceremonia militară, depunerile de coroane, serviciul religios.

Tot de Ziua Națională, sunt programate zboruri cu aeronave militare în: Sinaia, Constanța, Alba Iulia, Mediaș, Câmpia Turzii, Turda, Cluj-Napoca, Șimleu Silvaniei, Ungheni, Sighișoara, Zalău, Târgu Jiu, Fetești, Slobozia, Călărași, Buzău, Bacău și Iași.

Restricții de circulație în București de 1 Decembrie 2023

În cursul zilei de marți, 28 noiembrie, în intervalul orar 09.00-13.00, la Arcul de Triumf a avut loc repetiția generală. Au existat mai multe restricții de circulație care nu au fost deloc pe placul șoferilor.

De joi, 30 noiembrie, altă listă extinsă de restricții intră în vigoare. Până pe 1 Decembrie, ora 14.30 are loc:

  • restricţionarea traficului rutier pe benzile I, II şi III în Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Victoriei, de la Aleea Primo Nebiolo până la Arcul de Triumf şi pe Str. Alexandru Constantinescu, de la Arcul de Triumf până la Bd. Mărăşti, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale;
  • restricţionarea bretelei de circulaţie care face legătura între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Şos. Kiseleff;
  • restricţionarea spaţiului interzis circulaţiei, dispus în spatele Arcului de Triumf, între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Bd. Mareşal Constantin Prezan.

Apoi, pe 1 Decembrie, în intervalul orar 3.00 – 14.30 vor fi impuse următoarele restricții:

  • restricţionarea traficului rutier pe Şos. Kiseleff, precum şi a străzilor adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal;
  • restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • restricţionarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
  • restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • restricţionarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;
  • restricţionarea traficului pe Str. Clucerului, între str. Arh. Ion Mincu şi Bd. Mareşal Alexandru Averescu, precum şi pe străzile adiacente spre Bd. Ion Mihalache;
  • restricţionarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, precum şi pe străzile adiacente către Bd. Aviatorilor;
  • restricţionarea traficului pe Str. Uruguay, între Bd. Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, precum şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde;
  • restricţionarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;
  • eliberarea parcării dispuse în rond Kiseleff.

Restricții și pentru pietoni

Pietonii trebuie de asemenea să fie atenți vineri. Autoritățile au anunțat mai multe restricționări ale circulației:

  • pe Şos. Kiseleff, între Str. Primo Nebiolo şi Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia invitaţilor;
  • pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
  • pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia reprezentanţilor mass-media;
  • în parcul Regele Mihai I între Aleea Michael Jackson (porţiunea cuprinsă între Piaţa Arcul de Triumf şi zona aleii de acces spre Muzeul Satului) – Aleea Grădina Japoneză – Aleea Aventura Parc şi Bd. Constantin Prezan;

Restricționarea accesului pietonal se va face şi pe:

  • Şos. Kiseleff, între Piaţa Arcul de Triumf şi Str. Uruguay;
  • Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
  • Bd. Mareşal Constantin Prezan, (pe trotuarul din partea stânga pornind de la Piaţa Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Şonţu până la Piaţa Arcul de Triumf.
ADVERTISEMENT