News

Indemnizația de creștere a copilului, acordată și pentru cei care muncesc. În ce condiții s-ar da banii, fără să intri în concediu

Un proiect de lege prevede ca unele categorii profesionale să poată primi indemnizația de creștere a copilului, fără să fie nevoită să-și ia și concediu, dacă nu-l doresc.
08.11.2023 | 18:42
Indemnizatia de crestere a copilului acordata si pentru cei care muncesc In ce conditii sar da banii fara sa intri in concediu
Practicanții profesiilor și meseriilor liberale, încurajați să facă mai mulți copii/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Indemnizația de creștere a copilului se acordă în momentul de față doar persoanelor care-și întrerup activitatea profesională pentru perioada de 2 ani destinată îngrijirii copilului. Dacă un părinte alege să-și continue munca, atunci plata indemnizației nu se mai face. Însă un proiect de lege depus la Senat prevede o derogare de la această regulă, astfel încât unele categorii profesionale să-și continue munca și să obțină venituri din aceasta, iar în același timp să primească și indemnizația.

Indemnizația de creștere a copilului, acordată după alte reguli

Proiectul este elaborat în comun de către un grup de juriști din PNL și USR și vizează reglementarea situației celor care exercită profesii și meserii liberale – persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale – și care nu sunt plătiți în baza unui contract de muncă, precum majoritatea salariaților.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii susțin că aceste categorii sunt într-o situație specială din cauza faptului că au atât atribuții de execuție, cât și de conducere, motiv pentru care întreruperea activității pe o durată de doi ani le-ar afecta major afacerea întrucât ei trebuie să-și stabilească singuri prioritățile și obiectivele și să mențină contactele cu clienții.

Cel care exercită o profesie liberală este responsabil cu identificarea clientelei, trebuind să menţină un dialog constant în acest sens, să gestioneze toate activităţile birocratice legate de desfăşurarea activităţii sale, angajaţii etc. De aceea, persoanele care exercită activităţi economice independente necesită un tratament distinct de cel al salariaţilor, pentru a beneficia de garanţii minime astfel încât activitatea să nu le fie periclitată”, se spune în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

În consecință, întreruperea totală a activității profesionale ca urmare a nașterii unui copil, necesară pentru a beneficia de indemnizație, este descurajantă din perspectiva intereselor acestor persoane pe un termen mai lung.

Venituri impozabile neplafonate

Persoanele care exercită o profesie liberală şi nu au încheiat un contract individual de muncă în desfăşurarea activităţii profesiei, respectiv cele care realizează venituri din activităţi economice independente organizate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoanele fizice independente care nu au încheiat un contract individual de muncă în desfăşurarea activităţii respective, beneficiază de indemnizaţia lunară de creştere a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap”, stipulează proiectul, prevedere în care nu se mai face referire la concediul aferent perioadei de 2 ani.

ADVERTISEMENT

Dacă aceste categorii nu mai sunt obligate să intre în concediu pentru a putea beneficia de indemnizația de creștere a copilului, în mod logic la depunerea dosarului necesar pentru primirea indemnizației nu vor mai fi nevoiți să prezinte și dovada că nu mai obțin venituri ca urmare a suspendării lor din funcție.

OUG 111/2010, în baza căreia se acordă indemnizațiile în momentul de față, prevede totuși unele excepții de la interdicția obținerii de venituri supuse impozitării de către cei care primesc indemnizația de creștere a copilului: este vorba de indemnizațiile primite de către consilierii locali sau județeni sau de persoanele care realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul de lege comun al PNL și USR se propune ca pentru profesiile și meseriile liberale să fie eliminat și acest prag, al echivalentului a opt indemnizații minime obținute în cursul unui an. Astfel, în cazul adoptării proiectului de lege, beneficiarii săi vor putea să încaseze timp de doi indemnizația de creștere a copilului și să-și continue, dacă vor, activitatea profesională, fără să existe un plafon al veniturilor impozabile pe care le obțin.

ADVERTISEMENT