News

O nouă lege privind indemnizația de creștere a copilului. Beneficiarii, un grup restrâns al deținătoarelor de sinecuri

Indemnizația de creștere a copilului ar putea fi suplimentată cu alte venituri pentru o categorie restrânsă de persoane.
19.10.2023 | 12:33
O noua lege privind indemnizatia de crestere a copilului Beneficiarii un grup restrans al detinatoarelor de sinecuri
Legea privind indemnizația de creștere a copilului ar putea fi modificată/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Parlament de către un grup de parlamentari, în majoritate de la PNL, prevede introducerea unei excepții de la regulile după care se acordă indemnizația de creștere a copilului. Beneficiarele ar fi persoanele care sunt membre de ale consiliilor de administrație ale companiilor, indiferent dacă sunt private sau de stat.

Condițiile pentru indemnizația de creștere a copilului

Indemnizația de creștere a copilului se acordă potrivit prevederilor OUG 111/2010, beneficiari fiind persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit până când copilul împlinește 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

ADVERTISEMENT

În perioada în care se acordă indemnizația de creștere a copilului, persoana respectivă, indiferent dacă este mama sau tatăl, nu trebuie să obțină venituri supuse impozitului, caz în care plata indemnizației se suspendă.

De la această regulă au fost introduse câteva excepții. Prima este că plata indemnizației de creștere a copilului se face în continuare dacă persoana beneficiară primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu sau dacă primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean. De asemenea, plata indemnizației continuă și dacă beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației.

ADVERTISEMENT

Această ultimă excepție a fost introdusă cu scopul de a ajuta familiile cu venituri mici să facă față cheltuielilor generate de nașterea și creșterea unui copil în primii ani de viață. Însă un grup de parlamentari ai PNL, în majoritate femei, vor să introducă o nouă excepție, de data asta pentru persoane care au venituri oricum mari, în multe cazuri fiind chiar vorba despre sinecuri în aparatul de stat. Astfel, indemnizația de creștere a copilului va putea fi acordată persoanelor care primesc indemnizații ca urmare a calității de membru al consiliilor de administrație.

Legiuitorul nu a prevăzut situaţia în care persoana îndreptăţită, la momentul solicitării concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului se află în exercitarea unui mandat de reprezentare într-un consiliu de administraţie. Practic, prin solicitarea concediului şi indemnizaţiei, beneficiarul este obligat să îşi dea demisia dintr-o funcţie de reprezentare în cadrul unui consiliu de administraţie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

O lege pentru bugetarii de lux

De altfel, textul expunerii este cumva contradictoriu întrucât începe cu argumentul necesității susținerii politicilor nataliste în contextul declinului demografic, iar atunci când este vorba de impactul bugetar se spune că ar fi insignifiant din cauză că proiectul se adresează unei categorii restrânse numeric. „Facem precizarea că această completare nu are impact bugetar, în condiţiile în care situaţiile particulare descrise sunt foarte puţine”, scriu inițiatoarele în expunerea de motive.

Pe lângă faptul că este o lege făcută doar pentru câteva persoane se ridică dubii și asupra oportunității proiectului întrucât beneficiarii ar putea fi, în majoritate, persoane care dețin funcții politice în ministere, precum secretarii de stat. În multe cazuri, aceștia sunt desemnați și reprezentanți ai Guvernului în consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat. Astfel, un secretar de stat care-și datorează numirea în funcție sprijinului politic poate intra în concediu de creștere a copilului, cu o indemnizație la 85% din venituri, la care adaugă și indemnizațiile de membru al consiliului de administrație al uneia sau chiar mai multor companii la care statul este acționar.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, proiectul are semnăturile de susținere din partea mai tuturor parlamentarilor PNL de parte femeiască, la care se adaugă și semnături de la suratele lor din PSD. Deși bărbații sunt în minoritate printre semnatari, reprezintă totuși o pondere importantă astfel că s-au adunat 47 de parlamentari care cred că declinul demografic al României va fi stopat de mamele care, între două scutece schimbate, veghează la bunăstarea companiilor deținute de statul român.

ADVERTISEMENT