Life

Îngrijirea corectă a plantelor pe timp de iarnă. Ce greșeală să nu faci niciodată: „E moarte curată”

Plantele, asemenea oamenilor, au numeroase nevoi. Cum să le îngrijim corect ca să treacă cu bine peste sezonul rece și nu numai?
09.02.2023 | 12:24
Ingrijirea corecta a plantelor pe timp de iarna Ce greseala sa nu faci niciodata E moarte curata
Sfaturi pentru îngrijirea corectă a plantelor. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Deși pare simplu, plantele și florile pe care le avem în casă, au nevoie de o în grijire specială, mai ales pe timp de iarnă. Ce greșeli pe care oamenii le fac frecvent sunt de evitat.

Îngrijirea corectă a plantelor pe timp de noapte. Ce să nu faci niciodată

Când vine vorba de îngrijirea florilor, fiecare persoană are părerile și obiceiurile ei. Cele mai bune sfaturi, însă, sunt cele ale unui specialist. Marin Constantin, inginer horticol, a dezvăluit cum trebuie să avem grijă corect de plante, mai ales în sezonul rece. Astfel, unul dintre cei mai importanți pași este udarea acestora. Una dintre cele mai greșeli, care poate duce la uscarea acestora, este că au parte de prea multă apă.

ADVERTISEMENT

„Mare atenție cu apa. Toată lumea crede că dacă trece pe lângă plantă, trebuie să pună un pahar de apă. Doamne ferește, e moarte curată. Apa nu e bună nici în vin, nici la cizme, nici la plante. Când vedem că pământul este uscat, atunci, atunci trebuie s-o udăm.

Între udări, este important că pământul să se aerisească. Trebuie să respire. Mai este o chestie pe care o fac, în general doamnele, pun apă în vas. Nu există așa ceva. Dacă ajunge apa acolo, mergem să o punem să se dreneze, pentru că, efectiv, începe să putrezească rădăcina în zona aceea”, a explicat specialistul în emisiunea Vorbește lumea.

ADVERTISEMENT

Ce plante au nevoie de lumină, de fapt?

O altă problemă de întâlnită este cea a luminii. Lăsate prea mult la fereastră, unele flori vor muri în doar câteva zile. Prin urmare, ca acest lucru să fie evitat, este suficient să ne ghidăm după grosimea frunzei.

„Planta, cu cât este frunza mai groasă, cu atât are nevoie de mai puțină lumină. Cu cât e mai subțire, cu atât trebuie să o ducem într-o zonă mai luminată”, a explicat inginerul horticol.

ADVERTISEMENT

În cazul frunzelor uscate, acestea trebuie tăiate, însă dacă pe suprafața lor apar pete sau își schimbă culoarea, este cazul ca plantele cu pricina să fie ajutate cu fertilizatori.

„O tăiem. Dacă e doar o frunză, nu e o problemă. Dar dacă încep să apară pete, încep să fi decolorate, există carențe. De aceea, trebuie să luam în calcul că plantele, la fel ca și noi, trebuie să mănânce. 

ADVERTISEMENT

Avem îngrășăminte cu eliberare controlată. Calculăm foarte simplu volumul vasului. Dacă avem un vas de 10 de l, punem 30 de grame de azot din acela alb, sunt și conuri cu cantitate determinată. Noi 6 luni-9 luni, nu mai umblăm la ea”, a spus specialistul în plante.

Plantele au nevoie de interacțiune

Totodată, e bine să comunicăm cu plantele, să le vorbim, să le alintăm și chiar să le punem muzică, pentru că asta le va ajuta în dezvoltare. În plus, o noutate este că și florile pot interacționa…pe limba lor.

„Plantele interacționează. Avem un aparat descoperit acum. Până acum le puneam noi muzică, și am descoperit că ne redau ele muzică. Sunt doi senzori…”,a  explicat Marin Constantin.

ADVERTISEMENT