News

Înmatricularea mașinilor se va putea face online. Când intră în vigoare noua lege

Statul român va implementa o aplicație pentru înmatricularea mașinilor online. Șoferii vor avea la dispoziție o aplicație
27.02.2024 | 16:14
Inmatricularea masinilor se va putea face online Cand intra in vigoare noua lege
Înmatricularea mașinilor se va putea face prin intermediul unei aplicații. Când va fi disponibilă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Înmatricularea mașinilor se va putea face online, iar șoferii români vor avea la dispoziție o aplicație prin care vor efectua operațiunile fără să mai meargă la sediile de înscriere a vehiculelor.

Aplicație pentru înmatricularea mașinilor

Camera Deputaților a votat în unanimitate, marți, 27 februarie, adoptarea unui proiect de lege care urmează să revoluționeze procedurile legate de înmatricularea vehiculelor în România.

ADVERTISEMENT

Această lege prevede crearea unei aplicații mobile care va permite cetățenilor să efectueze diverse operațiuni legate de înmatriculare, transcriere a dreptului de proprietate sau radieri de vehicule fără a fi necesară prezența lor fizică la sediile autorităților competente.

Proiectul a fost adoptat ca urmare a modificării şi completării unor acte normative, în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România.

ADVERTISEMENT

Statul român vrea să reducă din birocrație

Această inovație va facilita semnificativ procesul de înmatriculare a vehiculelor și va elimina birocrația și costurile asociate călătoriilor la sediile autorităților.

Aplicația, care va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, va facilita cetățenilor procesul de introducere a informațiilor necesare identificării vehiculului și să încarce documente electronice pentru a efectua diverse operațiuni precum înmatricularea, transcrierea dreptului de proprietate, emiterea unui nou certificat de înmatriculare sau radierea vehiculului din circulație.

ADVERTISEMENT

Timpul pentru înmatriculare va fi redus considerabil

Această inițiativă vine în contextul eforturilor pentru digitalizarea serviciilor publice în România și va contribui la eficientizarea proceselor administrative legate de înmatricularea vehiculelor.

Totodată, va aduce beneficii considerabile pentru cetățeni, care vor putea efectua aceste operațiuni într-un mod mai simplu, rapid și comod, direct de pe dispozitivele lor mobile.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege a fost inițiat în Senat și a trecut cu succes prin ambele camere ale Parlamentului. Pe 21 iunie 2023, Senatul a votat în favoarea acestuia, iar acum, după ce Camera Deputaților a aprobat proiectul cu vot decisiv, acesta urmează să fie trimis spre promulgare.

ADVERTISEMENT