News

Întâlnire importantă Joe Biden – Xi Jinping, la G20. Situația tensionată din Taiwan, în centrul discuțiilor

Joe Biden și Xi Jinping se întâlnesc cu ocazia summitului G20 din Indonezia. Vor discuta mai multe subiecte arzătoare, printre care situația tensionată din Taiwan.
10.11.2022 | 21:12
Intalnire importanta Joe Biden  Xi Jinping la G20 Situatia tensionata din Taiwan in centrul discutiilor
Joe Biden, întâlnire cu omologul chinez, Xi Jinping, în Indonezia. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu Vladimir Putin absent din Indonezia, tot Mapamondul își îndreaptă atenția către întâlnirea de la Bali dintre liderul SUA, Joe Biden, și omologul său de la Beijing, Xi Jinping.

Joe Biden, întâlnire cu omologul chinez, Xi Jinping, în Indonezia

Într-un comunicat emis joi, Casa Albă informează că preşedintele american se va întâlni cu liderul chinez pe 14 noiembrie, în Bali (Indonezia), pe marginea summitului G20.

ADVERTISEMENT

Cei doi se vor afla pentru prima dată față în față de când democratul a preluat puterea la Washington.

Întâlnirea de săptămâna viitoare are loc într-un moment dominat de tensiuni uriașe între cele două superputeri militare și economice ale planetei.

ADVERTISEMENT

Biden și Xi vor discuta despre cum să gestioneze în mod responsabil rivalitatea între China şi SUA, încercând în acelaşi timp “să lucreze împreună acolo unde interesele noastre concordă”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

”Liderii celor două state vor discuta despre eforturile de menținere și aprofundare a liniilor de comunicare între Statele Unite și Republica Populară Chineză, de gestionare în mod responsabil a concurenței și de a lucra împreună acolo unde interesele noastre se aliniază, în special în ceea ce privește provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională.

ADVERTISEMENT

Cei doi lideri vor discuta, de asemenea, o serie de probleme regionale și globale”, se mai arată în comunicatul americanilor.

Biden și Xi Jinping, discuții despre cele mai arzătoare teme internaționale

În privința ”temelor globale” de discuție dintre cei doi, fără îndoială că ”Taiwan” va reprezenta un subiect principal.

ADVERTISEMENT

”Ceea ce vreau să fac împreună cu el (n.r. cu Xi Jinping), atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii pe care trebuie să le respectăm”, a declarat miercuri liderul de la Casa Albă în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

”Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc”, a mai precizat Biden. Acesta a evitat să repete cuvintele care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă este atacat.

În octombrie, Xi Jinping a obţinut un al treilea mandat cu prilejul congresului Partidului Comunist Chinez, întârindu-şi statutul de cel mai puternic preşedinte chinez din ultimele decenii.

Acest eveniment de la Beijing a provocat temeri în Taiwan, dar şi la Washington. Cele două state se tem ca nu cumva China să-şi intensifice eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula.

ADVERTISEMENT