Liderul chinez Xi Jinping a afirmat, în discursul susținut la Congresul XX al Partidului Comunist Chinez, că țara sa nu va renunța la posibilitatea utilizării forței, dacă va fi necesară pentru unificarea cu Taiwanul.
„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică, dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare (…) Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez”, a spus Xi Jinping, informează AFP, citată de Agerpres.
Afirmații au provocat o reacție imediată din partea Taiwanului.
„Taiwanul nu va renunţa la suveranitatea sa şi nici nu va face concesii în ceea ce priveşte libertatea şi democraţia, iar poporul său se opune în mod clar ideii Beijingului de a aplica pentru Taiwan principiul “o ţară, două sisteme””, a transmis biroul prezidențial din Taiwan.
În discursul rostit în fața delegaților la Congres, Xi Jinping a evocat rolul PCC în apărarea securităţii naţionale, menţinerea stabilităţii sociale, protejarea vieţilor oamenilor şi preluarea controlului asupra situaţiei din Hong Kong, regiune care a trecut prin ampleproteste anti-guvernamentale în 2019, transmite News.ro.
În plus, Xi a spus că țara sa se opune în continuare independenței Taiwanului. „Am dus cu hotărâre o luptă majoră împotriva separatismului şi interferenţelor, demonstrând determinarea noastră puternică şi abilitatea să protejăm suveranitatea statului şi integritatea teritorială şi să ne opunem independenţei Taiwanului”, a afirmat liderul chinez.
De asemenea, el a menționat creșterea nivelului de trai al chinezilor spunând că PCC „a câştigat cea mai mare luptă împotriva sărăciei din istoria umanităţii”.
Xi, în vârstă de 69 de ani, este de așteptat să se desprindă de tradiția ca un secretar general să aibă doar două mandate și la Congresul Partidului Comunist, care începe la 16 octombrie, să își prelungească conducerea de un deceniu pentru încă cinci ani – sau chiar mai mult – cimentând renașterea partidului cu Xi în mod oficial “nucleul” său.
Una dintre primele măsuri luate de Xi Jinping după ce a câștigat funcția de secretar general al Partidului Comunist Chinez în 2012 a fost de a reinstitui “sesiunile periodice de viață democratică” cu ceilalți lideri din Politburo-ul, format din 25 de membri, un element de bază al epocii Mao Zedong.
Restabilirea acestei practici, care presupune autocritica în fața secretarului general, a marcat un exemplu mic, dar simbolic, al modului în care Xi s-a îndepărtat de conducerea colectivă a Chinei din ultimele decenii și a acumulat o putere nemaiîntâlnită din vremea lui Mao.
În timp ce componența exactă a următorului Comitet permanent al Politburo va da indicii cu privire la cât de mult a neutralizat Xi ceea ce a mai rămas din facțiunile opuse, puțini dintre cei care urmăresc partidul se așteaptă la schimbări semnificative de direcție sau de abordare.
Mai degrabă, Xi este pregătit să își mențină sau să își înăsprească controlul, spun analiștii citați de Reuters, o concentrare de putere care a cunoscut o implementare tot mai dogmatică a politicilor, care riscă să aibă consecințe nedorite, deoarece opiniile și feedback-ul concurente sunt descurajate sau înăbușite.
Consolidarea puterii lui Xi pare să nu fie împiedicată de provocările care s-au coagulat într-un an haotic, de la o economie care se poticnește la o politică zero-COVID din ce în ce mai deplasată și la sprijinul pentru Vladimir Putin.
În deceniul petrecut la conducerea țării, Xi a acordat prioritate securității, extinderii rolului economic al statului, consolidării armatei, unei politici externe mai asertive și intensificării presiunii pentru a cuceri Taiwanul.
Când bătrânii l-au ales pe Xi ca lider, fiul unui revoluționar al Partidului Comunist a fost considerat o alegere sigură pentru a pune partidul pe primul loc și a reîmprospăta o instituție care devenise sclerozată de corupție și mai puțin relevantă într-o economie în curs de liberalizare.
Ridicarea lui Xi în Comitetul permanent al Politburo în 2007 a alimentat speranțele liberalilor și ale guvernelor occidentale că acesta ar putea fi un reformator. La urma urmei, tatăl său l-a ajutat pe liderul de atunci, Deng Xiaoping, să pună în aplicare reforma și deschiderea istorică a Chinei, pe vremea când era secretar de partid în provincia Guangdong.
Dar Xi și-a luat în serios mandatul de salvare a partidului, readucând partidul în centrul vieții din China, iar pe el însuși în centrul partidului.
În numele luptei împotriva corupției și al restabilirii încrederii publice în partid, 4,7 milioane de funcționari au fost investigați sub conducerea lui Xi până în aprilie 2022.
Mulți au fost epurați, inclusiv rivali pentru putere, precum popularul fost șef de partid din Chongqing, Bo Xilai. Astfel de mișcări au avut avantajul de a elimina dușmanii politici și de a-și promova proprii oameni în posturi nou vacante – câștigând în același timp sprijinul publicului.
Xi a supravegheat, de asemenea, o zdrobire a disidenței și a interzis discuțiile “lipsite de respect” despre partid între membri. Toate comentariile critice la adresa lui Xi au fost șterse de pe internet.
În 2016, el s-a transformat în “nucleul” partidului, iar în 2018 a renunțat la limita de două mandate la președinție, deschizând calea către un mandat pe viață.
Beijingul a intensificat măsurile de securitate și restricțiile Covid și a decorat capitala cu bannere politice roșii, în timp ce se pregătește pentru congresul Partidului Comunist.
Cel de-al XX-lea congres al partidului, care se deschide la 16 octombrie, are loc o dată la cinci ani și reunește 2.300 de membri de partid, majoritatea în spatele ușilor închise, în vasta Sală Mare a Poporului din Piața Tiananmen.
Beijingul a angajat personal de securitate suplimentar, în conformitate cu licitațiile de achiziții publice, inclusiv 42 de gărzi pentru a supraveghea 24 de ore din 24 “persoanele-cheie”, un termen folosit de autorități pentru a descrie persoanele considerate a fi scandalagii, în perioada 6-23 octombrie.
Săptămâna aceasta, zeci de membri suplimentari ai personalului de securitate au stat la intervale regulate de-a lungul bulevardului Chang’an, principalul drum est-vest care traversează centrul Beijingului.
Magazinele care oferă servicii de fotocopiere au fost informate să refuze serviciul petiționarilor, care tind să se adune în Beijing atunci când acesta organizează reuniuni importante.
Dar aplicarea politicii chineze zero-Covid, în timp ce țara se luptă cu numeroase focare, este cea care îi irită cel mai mult pe mulți locuitori din Beijing. Numeroși rezidenți au fost împiedicați să se întoarcă în capitală după vacanța “Săptămâna de aur” din octombrie, recent încheiată.
Site-ul chinezesc Weibo, asemănător cu Twitter, a fost inundat de plângeri din partea utilizatorilor care susțin că au fost loviți pe nedrept de “ferestre pop-up” Covid pe aplicațiile de sănătate ale smartphone-urilor lor, care necesită un test PCR pozitiv pentru a fi eliminate și a permite mobilitatea fără restricții.
Un hashtag despre “ferestrele pop-up” de la Beijing a început pe 5 octombrie și a generat peste 12 milioane de vizualizări până marți. Cel puțin un hashtag similar a fost cenzurat.
În luna mai, Xi a făcut apel la criticii politicii chinezești de zero-Covid, pe fondul furiei generalizate față de un lockdown care a durat luni de zile și a fost adesea haotic în Shanghai, cel mai populat oraș din China. Un lockdown la Beijing în timpul Congresului ar fi o lovitură și mai mare pentru Xi și angajamentul de neclintit al Partidului față de zero-Covid.
Pe lângă “ferestrele pop-up” Covid, autoritățile de la Beijing au introdus recent o serie de măsuri pentru a-și arăta angajamentul de a menține Congresul fără virusuri, de la întărirea echipelor de monitorizare Covid în aeroporturile și gările cheie până la creșterea frecvenței testelor Covid pentru angajații din birouri.
Bannere roșii cu sloganuri scrise cu un font mare și alb au fost amplasate pe podurile care domină arterele principale din Beijing. Pe unul dintre ele scrie: “Uniți-vă strâns în jurul tovarășului Xi Jinping ca nucleu al Comitetului Central al Partidului”.
În timp ce autoritățile încearcă să evite orice risc potențial înaintea marelui eveniment, au existat semne că anumite servicii din capitală au fost reduse.
“Nu puteți trimite anumite colete din Beijing și nu veți putea primi anumite colete care vin din afara Beijingului în acest moment din cauza Congresului Partidului”, a declarat pentru Reuters, la sfârșitul lunii trecute, un lucrător de la SF Express, o importantă firmă chineză de curierat, un curier la sfârșitul lunii trecute. SF Express nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Un bancher, care a refuzat să fie numit din cauza sensibilității subiectului, a declarat că cererile pentru noi produse financiare sau afaceri au fost suspendate înainte de Congres. “Dacă vreți să aplicați pentru un nou produs sau dacă vreți să actualizați un nou sistem în octombrie, totul este suspendat”, a spus bancherul.