News

Președintele chinez Xi Jinping, avertisment pentru Joe Biden în chestiunea Taiwan: ”Cei ce se joacă cu focul vor pieri de foc”

Xi Jinping, liderul de la Beijing, și omologul său american, Joe Biden, au purtat o nouă conversație. Președintele chinez a transmis un avertisment sever către Casa Albă în chestiunea legată de Taiwan.
28.07.2022 | 23:15
Presedintele chinez Xi Jinping avertisment pentru Joe Biden in chestiunea Taiwan Cei ce se joaca cu focul vor pieri de foc
Xi Jinping îl avertizează pe Joe Biden ”să nu se joace cu focul” în privința chestiunii Taiwan. Sursa foto: colaj Fanatik / Hepta
ADVERTISEMENT

Într-o convorbire telefonică de peste două ore, a cincea dintre cei doi lideri, președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american, Joe Biden, în privinţa situației Taiwanului.

Xi Jinping îl avertizează pe Joe Biden ”să nu se joace cu focul” în privința chestiunii Taiwan

Discuțiile dintre liderii celor mai importante puteri ale planetei au loc în contextul diplomatic tensionat cauzat de perspectiva unei vizite în Taiwan a lui Nancy Pelosi, cea care ocupă funcția de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor în Congresului american.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Beijing l-a avertizat pe Biden ”să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului, relatează media chineze, citată de The Guardian.

”Cei care se joacă cu focul vor pieri de foc. Sperăm că oficialii SUA vor fi cu mintea limpede în privința asta”, ar fi spus Xi Jinping, potrivit media din China.

ADVERTISEMENT

Presa din statul asiatic a mai subliniat că Beijing-ul i-a mai cerut Administrației Biden să respecte principiul “unei singure China“. În plus, Xi Jinping a spus că ţara sa se opune cu fermitate independenței Taiwanului şi amestecului unor forţe externe.

Nu este prima dată când partea chineză folosește un astfel de limbaj pentru a descuraja Washington-ul să susțină public Taipei.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2021, Xi Jinping l-a avertizat, de asemenea, pe președintele SUA, într-un summit virtual, că China este pregătită să ia măsuri decisive dacă Taiwanul face vreo mișcare către independență care să depășească liniile roșii ale Beijing-ului.

SUA speră să mențină o linie deschisă de comunicare cu China

De cealaltă parte, Casa Albă a anunțat, într-un comunicat, că ”lumea se află într-un moment critic” și că ”o cooperarea SUA-China aduce beneficii nu numai celor două popoare, ci și oamenilor din toate țările”.

ADVERTISEMENT

”SUA speră să mențină o linie deschisă de comunicare cu China pentru a spori înțelegerea reciprocă. Politica SUA care privește o singură China nu s-a schimbat și nu se va schimba. Washington nu sprijină independența Taiwanului”, a declarat Joe Biden.

ADVERTISEMENT