News

Investiţii de aproape 100 de milioane euro, din fonduri europene, în şcolile şi grădiniţele din Sectorul 3. Robert Negoiţă: “Reducem consumul de energie cu 60%”

Primăria Sectorului 3 a demarat un amplu proiect de modernizare a 51 de corpuri de clădire ce aparţin unor unităţi de învăţământ.
01.09.2023 | 13:16
Primarul Robert Negoiţă a inspectat lucrările de la Şcoala Mexic Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pregătirile pentru noul an şcolar au intrat în linie dreptă pentru elevi şi părinţi, în timp ce autorităţile locale sunt în toi cu amenajarea clădirilor şcolilor. În funcţie de amploarea lucrărilor, renovarea acestora se află în diferite stadii de finalizare, dar un caz special îl reprezintă Sectorul 3 al Capitalei, unde Primăria a demarat în această vară o serie de proiecte de modernizare, finanţate integral din fonduri europene.

Peste 25.000 de elevi din Sectorul 3 vor beneficia de noile facilităţi

Lucrările demarate deja de Primăria Sectorului 3 se deosebesc de altele prin faptul că urmăresc reducerea substanţială a costurilor cu energia electrică şi termică în unităţile de învăţământ, dar şi creşterea nivelului de confort al elevilor în sălile de clasă.

ADVERTISEMENT

“Reducem consumul de enegie cu peste 60%. De asemenea, dincolo de partea de modernizare şi partea de dotări – foarte importante şi ele – avem aport de aer proaspăt automat, ventilare automată, cu un minisistem BMS, care, cu detecţie, ştim când creşte nivelul de dioxid de carbon şi dă drumul la ventilaţie, astfel încât să aducă aer proaspăt de afară”, explică primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

În total, peste 25.000 de elevi vor beneficia de noile facilităţi, aflate în execuţie în baza unei finanţări europene obţinute prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fără costuri din bugetul local. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 96 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

51 de corpuri de clădire ale unităţilor de învăţământ din Sectorul 3 (şcoli, grădiniţe, creşe) intră sub incidenţa acestor lucrări, iar primarul Robert Negoiţă a mers vineri pe teren, pe unul dintre şantiere, la Şcoala Gimnazială 22 Mexic.

“Sunt operaţiuni absolut necesare. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Nu se poate fără… Şi acasă, când schimbăm gresia şi faianţa din baie nu e fără deranj. Nici când dăm cu var în living nu este fără deranj. Sunt necesare aceste lucrări. Ne cerem scuze elevilor şi părinţilor şi avem aşteptări să fim înţelegători şi să depăşim împreună cu bine această perioadă mai dificilă, dar absolut necesară”, a declarat Robert Negoiţă, în zgomotul făcut de burghiele muncitorilor şi bubuitul ciocanelor.

ADVERTISEMENT

La Şcoala Mexic anul şcolar începe cu “Săptămâna Altfel”

În cazul specific al Şcolii Mexic, unde lucrările sunt în toi, primarul Sectorul 3 a declarat că se va începe cu “Săptămâna Altfel”, astfel încât elevii să nu fie nevoiţi să facă ore de curs printre grămezile de moloz. “Până atunci etajul 2 va fi gata, iar ei îşi pot desfăşura activitatea în două schimburi”, a mai spus Negoiţă.

Privitor la faptul că lucrările au loc inclusiv în timpul anului şcolar, acesta a explicat: “Sunt operaţiuni foarte ample, care nu pot fi făcute în două-trei luni. Mai mult, nu există forţă de muncă necesară să poţi face 50 de clădiri în paralel şi în perioade atât de scurte cum ar fi perioada vacanţei de vară”.

ADVERTISEMENT

Între altele, se are în vedere izolarea pereţilor exteriori cu vată minerală bazaltică de 15 cm, dar şi înlocuirea totală a distribuţiei instalaţiei de încălzire centrală cu conducte noi.

De asemenea, unităţile de învăţământ aflate în program vor avea tâmplărie performantă cu tocuri şi cercevele de aluminiu, cu triplu vitraj cu distanţier de tip “warm edge” şi geam termoizolant cu strat reflectant şi coeficient de emisie e, mai mic 0,10.

Pentru ventilarea sălilor de clasă aerul proaspăt va fi introdus în fiecare încăpere prin intermediul unei centrale de tratare a aerului de exterior cu recuperator de căldură rotativ, cu eficienţă de minim 75% filtre, ventilatoare de introducere şi evacuare aer.

ADVERTISEMENT