News

Israel, alertă de călătorie pentru mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Franța. “Amenințare potențială” la adresa călătorilor israelieni

Israelul emite o nouă avertizare de călătorie. CNS a făcut apel la cetățenii israelieni din străinătate să "evite expunerea de semne israeliene și evreiești și să evite adunările"
04.12.2023 | 22:19
Israel alerta de calatorie pentru mai multe tari inclusiv Marea Britanie si Franta Amenintare potentiala la adresa calatorilor israelieni
Israelul a emis noi alerte de călătorie Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul Național de Securitate al Israelului a ridicat nivelul de avertizare de călătorie pentru mai multe țări din Europa, inclusiv Franța, Marea Britanie și Germania.

Israel, alertă de călătorie pentru unele țări europene

Clasificarea acestora indică o “amenințare potențială” la adresa călătorilor israelieni în aceste țări, ceea ce a determinat creșterea nivelului de avertizare la doi din cinci.

ADVERTISEMENT

Una dintre considerațiile Consiliului Național de Securitate a fost atacul de duminică din apropierea Turnului Eiffel din Paris, în timpul căruia a fost ucis un turist germano-filipinez în vârstă de 23 de ani. Atacatorul este un francez de origine iraniană în vârstă de 26 de ani, care este cunoscut de autoritățile franceze.

CNS a ridicat nivelul de amenințare de la unu la doi pentru mai multe țări europene, printre care Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Olanda, Malta, Portugalia, Spania, Suedia și Ungaria. În plus, Australia, Rusia, China, Brazilia, Argentina și alte țări din America Centrală și de Sud au fost, de asemenea, ridicate la nivelul doi.

ADVERTISEMENT

“Nu le spunem israelienilor să nu meargă în Europa, ci să fie mai atenți decât de obicei”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul NSC, citat de Haaretz.

Consiliul le-a cerut turiștilor să “evite să afișeze semne israeliene și evreiești și să evite adunările”, dar a precizat că participarea la evenimentele de Hanukkah organizate în locuri sigure este posibilă.

ADVERTISEMENT

“Nu spunem să nu mergeți la evenimente, dar așa cum israelienii pot merge, la fel și organizațiile teroriste. La un eveniment cu mulți participanți, este mai bine să fie într-o locație sigură”, a declarat oficialul.

Zeci de atacuri, dejucate în toată lumea

Consiliul Național de Securitate a anunțat, de asemenea, o recomandare de călătorie mai severă, ridicând nivelul de risc de la doi la trei pentru mai multe țări din Africa, inclusiv Africa de Sud și Eritreea; precum și pentru țările din Asia Centrală, inclusiv Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan și Turkmenistan. CNS recomandă reconsiderarea călătoriilor în aceste țări.

ADVERTISEMENT

Bahrein, Tunisia și Qatar, alături de țările din Caucazul de Nord și de majoritatea țărilor care se învecinează cu Iranul, au fost definite ca fiind țări “roșii” pe care israelienii sunt rugați să le părăsească imediat.

Potrivit unui oficial de rang înalt al NSC, “s-a creat un amestec fără precedent de eforturi teroriste multiple, alături de numeroase incidente antisemite și de incitare”.

Sursa a adăugat că “avertismentele de călătorie au fost stabilite pe baza nivelului de amenințare, a capacităților serviciilor de securitate locale și a relației acestora cu serviciile de securitate israeliene”.

De la începutul războiului cu Hamas în Gaza, zeci de atacuri împotriva unor obiective evreiești și israeliene au fost dejucate în întreaga lume.

ADVERTISEMENT
Tags: