News

Război în Israel. “109 de palestinieni ucişi în câteva ore”. Israelul dă vina pe Hamas pentru sfârşitul armistiţiului, Hamas acuză SUA. Update

Război în Israel. Luptele și bombardamentele dintre Hamas și Armata israeliană s-au reluat vineri dimineață, după ce armistițiul nu a mai fost prelungit.
01.12.2023 | 18:15
Razboi in Israel 109 de palestinieni ucisi in cateva ore Israelul da vina pe Hamas pentru sfarsitul armistitiului Hamas acuza SUA Update
Război în Israel. Bombardamentele între IDF și Hamas s-au reluat. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
01-12-2023
16:18

Peste 100 de persoane au fost ucise în Gaza de la încetarea focului, susține Hamas

Numărul morților după reluarea luptelor dintre israelieni şi palestinieni a crescut din nou – acum este de 109, informează Ministerul Sănătății din teritoriul condus de Hamas, citat de Reuters.

Informația vine în momentul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că sistemul de sănătate din Gaza era în genunchi chiar înainte de încheierea încetării focului, iar spitalele seamănă cu un „film de groază”. Oficialii OMS din Gaza au declarat că situația sănătății de acolo este „catastrofală”.

Richard Peeperkorn, un reprezentant OMS din teritoriile palestiniene, le-a declarat reporterilor: „Suntem extrem de îngrijorați de reînnoirea violenței”. El a mai spus că „sistemul de sănătate din Gaza este deja paralizat de ostilitățile în curs şi nu ne putem permite să pierdem mai multe spitale”.

01-12-2023
13:50

Numărul palestinienilor ucişi vineri a urcat la 54

54 de palestinieni au fost uciși în Gaza după ce încetarea focului a expirat vineri, potrivit radioului oficial palestinian. 

În acelaşi timp, Organizația Națiunilor Unite a condamnat vineri continuarea „catastrofală” a operațiunilor militare din Gaza și a cerut părților în conflict să asigure o încetare permanentă a focului.

„Noul început al ostilităților din Gaza este catastrofal”, a declarat Volker Turk, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. „Facem apel la toate părțile și țările care au influență asupra lor să-și dubleze imediat eforturile pentru a asigura o încetare a focului, bazată pe probleme umanitare și ale drepturilor omului”, a adăugat el.

De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat pe reţeaua X că regretă reluarea luptelor și și-a exprimat speranța că se va ajunge la o nouă încetare a focului.

01-12-2023
09:42

Hamas dă vina pe Occident pentru sfârşitul armistiţiului

32 de palestinieni au fost uciși în Gaza după încetarea focului de vineri, a declarat Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza.

În acelaşi timp, ministrul Securității Naționale al Israelului, Itamar Ben-Gvir, a spus că armata israeliană trebuie “să se întoarcă și să zdrobească Gaza cu toată puterea”.

Biroul de presă guvernamental din Gaza, care este controlat de Hamas, a dat vina pe Statele Unite și comunitatea internațională pentru reluarea luptelor din Gaza. Ministerul a anunțat că SUA și comunitatea internațională „poartă responsabilitatea pentru crimele ocupației israeliene și pentru continuarea războiului brutal împotriva civililor, copiilor și femeilor din Fâșia Gaza”.

Comunicatul adaugă că palestinienii au dreptul de a se apăra prin toate mijloacele și de a înființa un stat palestinian, cu Ierusalimul drept capitală.

 

Război în Israel. Chiar în dimineața în care trebuia să expire armistițiul dintre gruparea Hamas și Armata israeliană (IDF), luptele dintre cele două tabere s-au reluat. Existau zvonuri privind o posibilă prelungire a acordului.

Război în Israel. Bombardamentele între IDF și Hamas s-au reluat. Acuzații de încălcare a armistițiului din ambele direcții

Joi, 30 noiembrie, Qatarul şi Egiptul au depus eforturi masive pentru a prelungi armistițiul Hamas – IDF. Tot în ziua anterioară, a avut loc schimbul unui lot de 8 ostatici israelieni contra a 30 de prizonieri palestinieni.

ADVERTISEMENT

Încercările celor două state de a prelungi pacea temporară nu au dat roade. Vineri dimineața, Armata israeliană a anunțat oficial că a reluat atacurile împotriva Hamas în Gaza.

IDF a acuzat gruparea islamistă că a încălcat armistiţiul şi a tras în direcţia teritoriului israelian, transmite Times of Israel. Cu puține minute înainte ca armistiţiul să se încheie, Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza. Imediat, mass-media afiliată Hamas a raportat sunete de explozii şi focuri de armă în nordul enclavei palestiniene.

ADVERTISEMENT

Hamas a încălcat pauza operațională și, în plus, a tras spre teritoriul israelian. IDF a reluat lupta împotriva organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza”, se arată într-un comunicat IDF.

Biroul de presă al premierului Benjamin Netanyahu: Hamas nu și-a îndeplinit obligațiile

Biroul de presă al primului ministru Benjamin Netanyahu spune, într-un comunicat, că Hamas ”a încălcat cadrul, nu și-a îndeplinit obligația de a elibera toate femeile ostatice și a tras cu rachete în Israel”.

ADVERTISEMENT

Pe fondul revenirii la luptă, subliniem că guvernul Israelului este angajat să atingă obiectivele războiului – eliberarea ostaticilor noștri, eliminarea Hamas și asigurarea faptului că Gaza nu va mai putea amenința niciodată poporul Israel”, anunță Tel Aviv-ul.

În replică, gruparea Hamas a anunțat, în jurul orei 8.00, că a raportat primele victime în Gaza după ce IDF a reluat atacurile. Raiduri aeriene israeliene au lovit sudul Gazei, inclusiv comunitatea Abassan de la est de orașul Khan Younis, spun oficialii Hamas. O rachetă a lovit o casă la nord-vest de orașul Gaza.

ADVERTISEMENT

S-au auzit explozii puternice și continue venind din Fâșia Gaza, iar fum negru se ridică din nou din teritoriu. Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că trei persoane au fost ucise în raidurile aeriene israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Polița RCA. Documentele în baza cărora vor fi încasate daunele în anumite situații
Polița RCA. Documentele în baza cărora vor fi încasate daunele în anumite situații
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni