News

Stele ale lui David pe clădiri din Paris, inscripționate la comanda Rusiei. O operațiune de destabilizare din partea Moscovei, în plin război Israel-Hamas

Operațiune de destabilizare din partea Mosovei, în plin război dintre Israel și Hamas. Stele ale lui David, inscripționate pe clădirile din Paris, la comanda rușilor
07.11.2023 | 17:31
Stele ale lui David pe cladiri din Paris inscriptionate la comanda Rusiei O operatiune de destabilizare din partea Moscovei in plin razboi IsraelHamas
Anchetatorii explorează pista unei operațiuni venite din Rusia / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La o săptămână de la descoperirea a numeroase graffiti cu Steaua lui David în Paris și în suburbii, anchetatorii sunt pe urmele unei operațiuni de destabilizare cu originea părând a fi în Rusia. După atacul grupării islamiste palestiniene Hamas în Israel, numărul actelor antisemite a crescut în mai multe țări europene, inclusiv în Franța.

„Interese rusești”

Câteva zeci de stele ale lui David au fost descoperite marți, 31 octombrie, inscripționate pe fațadele unor clădiri din Paris (Arondismentul 14) și din suburbii. Anchetatorii se concentrează asupra posibilității existenței unei singure rețele care să acționeze în numele unor interese pro-rusești.

ADVERTISEMENT

Potrivit parchetului, care s-a pronunțat luni, 6 noiembrie, „aceeași echipă” este suspectată că ar fi inscripționat stele ale lui David la Paris.  Anchetatorii analizează acum posibilitatea unei tentative de destabilizare din partea Moscovei.

„Există multe elemente tulburătoare în acest caz care indică implicarea unei terțe părți externe, legate de interese rusești”, potrivit unei surse de rang înalt din poliție care a vorbit pentru BFMTV. Așadar, nu există neapărat o implicare directă a Rusiei sau a cuiva cu sediul în Rusia, ci mai degrabă intervenția unor intermediari.

ADVERTISEMENT

Arestarea unui cuplu din Republica Moldova

Pentru a înțelege mai bine de unde provine această pistă, trebuie remarcată arestarea, în urmă cu zece zile, a unui cuplu din Republica Moldova (un bărbat și o femeie în vârstă de 28 și respectiv 33 de ani), care se aflau în situație nereglementată în Franța, scrie Ouest-France.

Prinși în miez de noapte, la 27 octombrie, în timp ce inscripționau stele ale David albastre pe fațadele unor clădiri, ei au declarat în custodia poliției că au făcut acest lucru la ordinul unui rus, în schimbul unor bani. Plasați într-un centru de detenție înainte de a fi expulzați, ei au reiterat în cadrul unei a doua audieri că au primit ordine din partea Rusiei.

ADVERTISEMENT

Cazul a generat din nou interes la 31 octombrie, când peste 200 de stele similare au fost descoperite în sudul Parisului, în Hauts-de-Seine și în Seine-Saint-Denis. Datorită supravegherii video, anchetatorii au identificat un alt cuplu care între timp a părăsit rapid Franța. „O operațiune de comando”, a declarat un ofițer de poliție pentru Franceinfo.

În Arondismentul 14, stelele au fost marcate pe fațade „în mod clar indiferent de ceea ce adăposteau clădirile”, a declarat procurorul general al Parisului. „Prin urmare, nu s-a stabilit că această stea are o conotație antisemită, deși acest lucru nu poate fi exclus”. La aceasta se adaugă posibilitatea unei tentative de destabilizare din partea Moscovei.

ADVERTISEMENT

1. 040 de acte antisemite în Franța, după atacul Hamas

Duminică, ministrul de Interne Gérald Darmanin a anunțat că, din 7 octombrie, au fost comise 1 040 de acte antisemite în Franța. O cifră record. Ministrul de interne a anunțat că 1.040 de acte antisemite au fost comise în Franța și că 486 de persoane au fost arestate de la 7 octombrie, data începerii războiului dintre Hamas și Israel. El a adăugat că 102 dintre cei arestați erau străini.

Prefectul poliției pariziene, Laurent Nuñez, a declarat, tot duminică, la BFMTV că, din 7 octombrie, au avut loc 257 de acte antisemite la Paris și în trei suburbii (Val-de-Marne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis), „mai multe decât într-un an întreg”. De asemenea, au avut loc 90 de arestări pentru acte antisemite, în care au fost implicați „cei responsabili de insulte, etichetări și chiar violențe”.

Nu există un „profil tipic”, a adăugat comisarul de poliție. „Găsim toate profilurile, adolescenți care spun lucruri foarte grave, dar și persoane care sunt mai aplecate în apărarea cauzei pro-palestiniene și care scapă de sub control”, a spus el. La 31 octombrie, Gérald Darmanin a declarat că „857 de acte antisemite” au fost înregistrate în Franța începând cu 7 octombrie, „la fel de multe în trei săptămâni ca în tot anul trecut”.

Jigniri, gesturi amenințătoare, violențe

Potrivit unui bilanț publicat la 25 ianuarie 2023 de Consiliul reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța (Crif), în 2022 au fost înregistrate 436 de acte antisemite, față de 589 în anul precedent, ceea ce reprezintă o scădere de 26%. Crif a precizat că aceste cifre au fost preluate din raportul anual publicat de Serviciul de protecție a comunității evreiești (SPCJ), o organizație privată înființată de principalele instituții evreiești. Raportul a fost realizat „în colaborare cu Ministerul de Interne”, potrivit Crif.

În detaliu, SPCJ notează că, în 2022, au fost înregistrate 231 de acte de atac la persoană, adică 53% dintre acestea, în principal cuvinte și gesturi amenințătoare. Au fost comise 42 de acte de violență, adică aproximativ 10% din totalul actelor antisemite. În plus, au fost înregistrate 205 infracțiuni împotriva proprietății, în principal inscripții antisemite.

Aceste cifre trebuie relativizate, a declarat pentru AFP președintele Crif, Yonathan Arfi, în special pentru că sunt „doar cifre înregistrate la secțiile de poliție”, pentru că „actele cele mai grave rămân la un nivel ridicat” și pentru că „nu reflectă (…) realitatea antisemitismului pe internet”.

ADVERTISEMENT