News

Ivestiția gigant care ar putea să facă din Portul Constanța cea mai mare poartă de intrare în Uniunea Europeană. E anunțul momentului

Transformarea Portului Constanța. Investiții colosale vin dintr-o familie conducătoare din Emiratele Arabe Unite
20.04.2024 | 13:04
Ivestitia gigant care ar putea sa faca din Portul Constanta cea mai mare poarta de intrare in Uniunea Europeana E anuntul momentului
Arabii vor investi miliarde de euro în Portul Constanța. De când se va moderniza Portul. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Magnatii din Abu Dhabi sunt investitorii de elită ai planetei. Un fond național din Emiratele Arabe Unite se pregătește să investească 1,2 miliarde de euro în economia României.

Investiții uriașe în Portul Constanța

Portul Constanța este pe cale să devină punctul de intrare principal în Uniunea Europeană, după ce va beneficia de investiții de peste un miliard de euro din partea Emiratelor Arabe Unite.

ADVERTISEMENT

Transformarea în cea mai mare poartă de acces în Uniunea Europeană este rezultatul unei investiții masive care se derulează de doi ani. O firmă controlată de familia conducătoare din Emirate va inaugura luna viitoare un terminal portuar ultramodern și de mare capacitate.

Investiția de 82 de milioane de euro, semnată în 2022, va fi finalizată pe 15, următoarea lună. Terminalul de containere va fi dotat cu primul scanner drive-through din România. Acest scanner va permite camioanelor să fie scanate în mișcare, fără a fi necesară oprirea lor.

ADVERTISEMENT

Noul scanner va revoluționa procesul de verificare, având capacitatea de a analiza 70 de containere pe oră, în comparație cu scannerul actual, care poate inspecta doar 4 containere în aceeași perioadă de timp.

Parteneriat extins între România și Emirate

Colaborarea cu Emiratele Arabe Unite crește pe zi ce trece. Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, al Economiei, al Digitalizării și directorul Portului Constanța s-au întâlnit vineri cu reprezentanții operatorului portuar DP World și au pus bazele unor noi strategii.

ADVERTISEMENT

„Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanţa! Acesta este mesajul pe care l-am avut astăzi în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports)”, spune ministrul Transporturilor pe Facebook.

Discuțiile au vizat extinderea parteneriatului dintre România și Emiratele Arabe Unite, țara noastră căutând expertiză și finanțare pentru o serie de proiecte cu impact internațional. Investițiile propuse depășesc 1,2 miliarde de euro și vizează modernizarea portului din Marea Neagră și creșterea capacității acestuia cu 20%, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Această extindere ar permite portului să opereze 120 de milioane de tone suplimentare și să facă față celor mai mari nave de transport de mărfuri din lume.

ADVERTISEMENT