News

Sorin Grindeanu anunță investiții de 1 miliard de euro în Portul Constanța. ”Un obiectiv strategic de interes național”

Ministrul Transporturilor anunță că România va investi un miliard de euro în Portul Constanța. ”Își va consolida statutul de principal port la Marea Neagră”
07.03.2024 | 19:55
Sorin Grindeanu anunta investitii de 1 miliard de euro in Portul Constanta Un obiectiv strategic de interes national
Ministrul transporturilor a anunțat investiții majore în Portul Constanța Sursa foto: Facebook Sorin Grindeanu
ADVERTISEMENT

Sorin Grindeanu a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern s-a decis desemnarea Portului Constanța Sud drept un obiectiv strategic de interes național.

Sorin Grindeanu anunță investiții de 1 miliard de euro în Portul Constanța

Pentru a transforma România într-un mare jucător regional, vor fi făcute investiții în valoare de un miliard de euro, iar la final prin Portul Constanța vor putea transporta marfă inclusiv navele de mare capacitate, a precizat Sorin Grindeanu.

ADVERTISEMENT

”1 miliard de euro pentru investiții în Portul Constanța!

Guvernul a decis astăzi că dezvoltarea Portului Constanța Sud, prin investiții masive în Molurile III S și IV S, reprezintă un obiectiv strategic de interes național.

Astfel, după finalizarea lucrărilor, Portul va putea opera nave de mare capacitate inclusiv la cele aproximativ 17 dane de mare adâncime nou create.

ADVERTISEMENT

Mai exact, potrivit Studiului de Prefezabilitate întocmit de către CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, valoarea estimată pe cele 2 obiective și caracteristicile tehnice sunt următoarele:

– Mol III S – 305,6 milioane euro; 45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane (adâncime la dană -16,5 m)
– Mol IV S – 815 milioane euro; 110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane (dintre care 5 dane cu adâncimea -16,5 m şi 5 dane cu adâncimea de -19 m).

ADVERTISEMENT

Prin noi terminale specializate, Portul Constanța își va consolida statutul de principal port la Marea Neagră și își va spori avantajele economice și logistice”, a precizat ministrul într-o postare pe pagina de Facebook.

Program de investiții și la Cultură

Ministrul Culturii a anunțat că Guvernul a aprobat, joi, printr-un memorandum, un nou program de investiţii, ”Temelii culturale”, pe care l-a propus pentru salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri noi, cu destinaţie culturală.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan a adăugat că investiţiile vor fi realizate din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi din fonduri naţionale.

Costul total net al proiectului propus este estimat la cca. 262 milioane de euro, inclusiv administrare proiect, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente, percepute pe teritoriul României, conform documentului aprobat în ședința Executivului.

ADVERTISEMENT