News

Creșterea producției industriale, stimulată de programul de guvernare, anunță PSD. ”Investiții publice record și susținerea firmelor care produc în România”

Programele adoptate de PSD la guvernare fac să crească industria României, spun social-democrații. ”Facem din investiții motorul de creștere economică”
18.04.2024 | 11:44
Cresterea productiei industriale stimulata de programul de guvernare anunta PSD Investitii publice record si sustinerea firmelor care produc in Romania
Industria auto, una dintre prioritățile executivului Sursa foto: gov.ro
ADVERTISEMENT

Cifra de afaceri din industrie a crescut, per ansamblu, cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, anunță reprezentanții PSD.

Creșterea producției industriale, stimulată de programul de guvernare

Industria țării se află pe un curs ascendent, cu progrese vizibile față de anul precedent, dar și de la lună la lună, spun reprezentanții social-democraților, care precizează că aceste sunt rezultatele programului de Guvernare al PSD, centrat pe investiții publice record și susținerea firmelor care produc în România.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, cele mai recente cifre Eurostat arată că România se află pe locul 5 printre țările membre UE cu cele mai importante creșteri ale producției industriale din ultimele luni.

De asemenea, ultimele date ale Institutului Național de Statistică, publicate pe 17 aprilie, confirmă această tendință, arătând că „cifra de afaceri în industrie, pe total piaţa internă şi piaţa externă, a crescut în februarie, atât față de luna ianuarie 2024, cu 11,7%, cât și față de luna februarie 2023, cu 8,2%.

ADVERTISEMENT

Pe marile grupe industriale, față de luna trecută, creșteri înregistrate au fost: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18,1%), industria bunurilor intermediare (+17,0%), industria bunurilor de capital (+11,0%), industria bunurilor de uz curent (+5,9%) și industria energetică (+5,6%)”.

Direcția asumată în programul de guvernare de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, de a face din investiții motorul de creștere economică al României își dovedește viabilitatea, mai spun social-democrații.

ADVERTISEMENT

Succesul industriei auto

Aceștia dau ca exemplu de succes industria auto. „Un sector în care activează 150.000 de oameni, există mii de companii în țară care furnizează componente, comenzile pentru constructori sunt cifrate la 2,2 miliarde de euro, și asigură, doar prin intermediul Dacia, 10% din exportul României.

Datele statistice spun că în luna februarie 2024 au fost produse în România un număr de 50.488 autoturisme, o creștere de +3.54% față de luna februarie 2023.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea 29.241 unități au fost produse în uzina Dacia de la Mioveni și 21.247 de uzina Ford Otosan de la Craiova.

Astfel, producția a fost de peste patru ori mai mare decât numărul autoturismelor noi înmatriculate, acestea atingând un volum de 11.339 unități, cu 8,92% mai puține decât în luna februarie 2022.

Explicația acestei diferențe este dată de rezultatele foarte bune obținute de producătorii români la export, și în special de Dacia.

Conform ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), în perioada ianuarie – februarie 2024 Dacia a vândut în Europa 98.505 mașini, în creștere cu 6,3% față de primele două luni din 2023.

Progresul constructorilor români de automobile este de așteptat să crească în partea a doua a anului, atunci când se va comercializa cea de-a treia generație a modelului Duster, iar la Craiova, alături de versiunile cu combustie clasică ale lui Transit Courier și Puma, se vor produce și variantele electrificate.

Sunt proiecte care vor implica noi companii în calitate de furnizori, vor genera locuri de muncă, în special pe platforma Ford Otosan, și fac parte integrantă din prioritățile PSD și al Guvernului Ciolacu”, mai spun social-democrații.

Premierul a vizitat în februarie fabrica Dacia de la Mioveni și a reamintit că identificarea și implementarea unui regim accelerat pentru mecanismele de export pe rute feroviare, rutiere și maritime de autovehicule produse în Romania este una dintre prioritățile executivului.

”Statul va sta alături de investitori pentru a-și menține competitivitatea și a oferi industriei auto din România pârghiile legislative și administrative astfel încât activitatea lor de cercetare, producție și export să fie cât mai eficientă”, a declarat atunci Marcel Ciolacu.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Prețul carburanților. Surprize pentru șoferi, la pompă
Prețul carburanților. Surprize pentru șoferi, la pompă
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării