News

Jaf de proporții al hackerilor din Coreea de Nord: au furat criptomonede de 600 de milioane de dolari într-o singură lună

O anchetă realizată de o companie de securitate cibernetică arată că hackerii din Corea de Nord au reușit să sutragă peste 600 de milioane de dolari prin intermediul unui joc online.
15.04.2022 | 12:23
Jaf de proportii al hackerilor din Coreea de Nord au furat criptomonede de 600 de milioane de dolari intro singura luna
Experții occidentali sunt de părere că jafurile virtuale sunt o modalitate prin care Corea de Nord își finanțează proiectele militare. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Hackerii din Coreea de Nord sunt recunoscuți la nivel mondial pentru abilitățile lor de a ataca unele dintre cele mai bine păzite servere, dar și pentru pagubele pe care au reușit să le facă de-a lungul timpului.

Un jaf de proporții

Guvernul Statelor Unite ale Americii au reușit să dovedească că un grup de hackeri din Coreea de Nord se află în spatele unui jaf de 615 milioane de dolari în criptomonede de la jucătorii de Axie Infinity, notează BBC.

ADVERTISEMENT

Această sumă a fost sustrasă în decursul unei singure zi, hackerii din grupul Lazarus reușind să exploateze vulnerabilitățile jocului Axie Infinity. Acesta le permite jucătorilor să câștige și să tranzacționeze criptomonede.

“Prin investigațiile noastre am reușit să confirmăm că grupul Lazarus și APT38, actori cibernetici asociați cu [Coreea de Nord], sunt responsabili pentru furt”, au transmis reprezentanții FBI.

ADVERTISEMENT

Cine se află în spatele acestui jaf?

Anchetatorii FBI sunt de părere că acest jaf a fost executat de membrii grupului Lazarus, aflat sub controlul unui serviciu de informații nord-coreean.

Acest grup de hackeri a intrat în atenția publicului și a serviciilor de informații internaționale atunci când, în 2014, au reușit să spargă serverele companiei Sony, cerând anularea lansării filmului “Interviul”, în care Kim Jong-Un este ironizat.

ADVERTISEMENT

Un raport al armatei SUA din 2020 arată că bazele programului de întărire a capabilităților cibernetice a fost fondat la jumătatea anilor 1990 și că, la acel moment, peste 6.000 de hackeri operau sub ordinele Phenianului din țări precum Rusia, China, India, Malaezia sau Belarus.

Atacurile cibernetice, o sursă de finanțare pentru regimul de la Phenian

Sancțiunile economice și diplomatice la care a fost supus regimul dinastiei Kim de-a lungul deceniilor au limitat considerabil oportunitățile economice internaționale ale Coreei de Nord.

ADVERTISEMENT

Din această cauză, conducerea de la Phenian a început să folosească căi alternative pentru a-și finanța activitatea, printre acestea numărându-se și furtul de criptomonede.

Experții occidentali atrag atenția că sumele furate în luna martie, dar și de-a lungul ultimilor ani, sunt folosite de Kim Jong-Un pentru a-și finanța dezvoltarea de rachete balistice și de armament nuclear.

“Statele Unite sunt conștiente de faptul că RPDC s-a bazat din ce în ce mai mult pe activități ilicite – inclusiv criminalitatea informatică – pentru a genera venituri pentru programele sale de arme de distrugere în masă și rachete balistice, în încercarea de a se sustrage unor sancțiuni solide din partea SUA și a ONU”, a explicat secretarul Trezoreriei SUA.

ADVERTISEMENT